Se cunoaște deja de publicul covăsnean și nu numai, obiectivul major al Fundației MIHAI VITEAZUL de a promova și păstra tradițiile populare, costumul popular, folclorul autentic. Acest obiectiv și dorința noastră consecventă de a crea o atmosferă specifică acestor sărbători, de bucurie, solidaritate, suflet bun și darnic, cum spune o colindă nu uita creștine să fii bun  a dus la inițierea celei mai complexe manifestări organizate de Fundație

Colindele, aceste minunate creații populare, păstrate din generație în generație, au răsunat fără întrerupere în casele creștinilor și reprezintă, fără îndoială, cântecul nostru strămoșesc, una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc. Ele exprimă, sub forma poeziei populare, florile ascunse ale simțămintelor noastre creștinești în fața tainei celei din veac ascunse. Astăzi, colindele se situează, prin valoarea lor literară și muzicală, în constelația artistică europeană.

Prima ediție  Festivalului a avut loc în 1991, invitând apoi, an de an, în fața sau pe prisma casei noastre tot mai mulți colindători din județ, țară și din comunitățile de români din afara granițelor noastre, pentru a prezenta obiceiurile, tradițiile din Ajun până la Bobotează. Structura acestei manifestări complexe s-a diversificat, are un caracter dinamic, plin de noutate. Au fost organizate:  întâlniri ale colindătorilor în Catedrala Ortodoxă, intonarea într-un glas a colindelor de către toți cei prezenți; parade ale portului popular finalizate cu un scurt program de Colinde și Obiceiuri tradiționale în Piața Mihai Viteazul,colinde și urări la sediile instituțiilor, ONG – urilor; spectacole în Sf Gheorghe, județ (Covasna, Întorsura Buzăului), concerte de colinde la parohiile ortodoxe din județ.

Din 2011, au fost spectacole la Brețcu și Tg Secuiesc, organizate împreună cu Asociația de dezvoltare locală – Suflet românesc. Deasemenea, tot din același an sunt organizate miniconcerte de colinde, timp de patru zile, la Catedrala Ortodoxă din Sf Gheorghe, colindători fiind preșcolarii și școlarii mici de la unitățile de învățământ din municipiu și localitățile apropiate.

Iată că, în acest an pandemic, după o exprimare consacrată, a XXX- a ediție la Sf Gheorghe și a X–a la Tg Secuiesc capătă o altă dimensiune spirituală, puternic interiorizată, dar și în acest mod, intonând colidele oriunde ne-am afla, putem contribui la dăinuirea neamului nostru, a creștinismului în țara noastră. Vom posta în mediul online fotografii, înregistrări video de la momentele derulate la diferite ediții și vă îndemn pe cei  care ați surprins astfel de momente să le publicați pe conturile d-voastră online.

Aceasă ediție beneficiază de cofinanțare din partea Consiliului Local al Municipiului Sf. Gheorghe, ceea ce ne permite să dăruim, ca în fiecare an, unui număr de copii mici pachete cu dulciuri, fructe, etc.

De-a lungul timpului am fost sprijiniți de :

  • Instituții administrative: Prefectura Covasna, Consiliul Județean
  • Primării: Sf. Gheorghe, Covasna, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Tg. Secuiesc, Brețcu
  • Instituții școlare, Inspectoratul Școlar Județean, toate Grădinițele cu Program Prelungit, școlile și liceele din Sf. Gheorghe ( Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși și CNMV)
  • Instituții de cultură: Centrul Ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolaie Colan”, Centrul European de studii Harghita – Covasna, Casa de cultură județeană, Casele de Cultură din Sf. Gheorghe, Covasna, Tg. Secuiesc, Întorsura Buzăului, Brețcu, Teatrul Andrei Mureșanu, Teatrul Tamasi Aron, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Biblioteca județeană
  • Catedrala Ortodoxă și toate parohiile ortodoxe din județ
  • ONG – uri: Liga Cultural – Creștină Andrei Șaguna, Asociația Pedagogilor români din jud. Covasna, Asociația ASTRA- Despărțământul Covasna-Harghita, Asociația Cadrelor militare în rezervă și retragere Mihai Viteazul- jud. Covasna,
  • Mass-media locală și regională: Cuvântul nou, Bună ziua Covasna, Monitorul de Covasna, Mesagerul de Covasna, Condeiul ardelean, Observatorul de Covasna, Grai românesc, Informația Harghitei, Radio România Actualități, Agerpress, presa scrisă din județul Neamț, etc.
  • Numeroși sponsori
  • Formații artistice din județ, țară și de peste hotare

Le mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizarea momentelor edițiilor Festivalului, spectatorilor, membrilor voluntari ai Fundației.

Gândurile noastre se îndreaptă către locuitorii județului Covasna, a celor din țară și din afara granițelor, dorindu-le sănătate, bucurii și LA MULȚI ANI!

Le trimitem tuturor o îmbrățișare caldă, frățească.

 Sărbători fericite!

La mulți ani tuturor românilor oriunde s-ar afla!

La mulți ani, România! Să te faci bine!

 

          Președinte Fundația „ Mihai Viteazul”

          Prof. ing. Maria Peligrad

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail