Jandarmeria în acțiune, vineri 4 decembrie 2020. Nu pentru a prinde infractori de data asta, ci pentru o faptă bună! Devenită tradiție, acțiunea desfășurată în preajma Sfântului Nicolae la secția de pediatrie a Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc, a ajuns la cel de-al IX-lea an.

Din dorința de a aduce puțină bucurie copiilor în preajma frumoasei și mult așteptatei sărbători, Detașamentul 3 Jandarmi din Târgu Secuiesc, condus de lt.col. Cristian Apostol, a desfășurat astfel de acțiuni în primii doi ani, prin contribuții proprii. În primul an, 2011, la Grădiniţa „Csipkerózsika” cu program prelungit din Târgu Secuiesc, mai apoi la secția de pediatrie unde au considerat că este mai multă nevoie, și au păstrat tradiția de a merge în fiecare an. Ca o explicație a acestei decizii mi-a răspuns emoționat comandantul Detașamentul 3, și el tată a doi copii: „Nu-mi imaginez să fie ceva mai trist pentru un copil decât să se afle în spital într-o așa zi frumoasă de sărbătoare”.

Din 2013, aceste acțiuni de suflet s-au desfășurat cu sprijinul Asociației Sportiv-Umanitară „Jandarmul” a I.J.J Covasna, din care face parte și Detașamentul 3 Târgu Secuiesc. Ca în fiecare an, s-a luat legătura cu șefa secției de pediatrie, dr. Tarczali Mária, pentru a se informa cu privire la cele necesare. Cum anul acesta interdicțiile impuse de pandemie au modificat și regulamentul internării în spital, care conform celor spuse de dr. Tarczali „în spital vor fi spitalizați numai copii cu probleme, iar celelalte cazuri tratate în ambulatoriu”, situație care a dus la un număr mic de copii internați pe secție, s-a luat hotărârea ca suma  alocată anul acesta să fie folosită mai mult în sprijinul secției. Adică, au fost cumpărate mai multe baxuri de „Pampers” atât de necesare copiilor proveniți din familii cu probleme sociale, cărți și creioane de colorat care să le alunge copiilor plictiseala, spre deosebire de alți ani, când se pregăteau și pachete cu dulciuri pentru fiecare copil, lapte praf și câteva plase cu jucării pentru secție. Despre frumoasele lor acțiuni, când copiii ne așteptau nerăbdători în brațele mamelor în sala de mese, am scris în 2016 https://mesageruldecovasna.ro/daruind-vei-dobandi/, apoi în 2017 https://mesageruldecovasna.ro/darui-vine-de-la-dumnezeu/.

Anul acesta, într-o frumoasă zi de 4 decembrie 2020, în locul copiilor cu ochii uimiți și nerăbdători să primească darurile, pe scările spitalului ne-a întâmpinat zâmbitoare ca întotdeuna, doamna dr. Tarczali Mária, însoțită de câteva asistente medicale care au ajutat la transportul pachetelor în incinta spitalului unde noi nu am avut voie să intrăm. Deși s-a încercat o acceptare tacită a situației nefirești în care ne aflam din cauza pandemiei, am simțit o undă de tristețe la cei trei subofițeri jandarmi ai Detașamentului 3 Târgu Secuiesc, care l-au însoțit pe comandantul lor. Pentru că brațele întinse după daruri ale copiilor, zâmbetele lor, uneori chiar îmbrățișările din alți ani, le umpleau sufletele de bucurie și le dădeau puterea de a suporta mai ușor denigrările la care sunt supuși de ani de zile. Prin ochii acelor copii, se vedeau ceea ce sunt dincolo de blamata lor uniformă: oameni cu suflet bun, părinți la rândul lor, plecați de cele mai multe ori la datorie în misiuni, fie că acasă au fost nevoiți să-și lase un copil cu febră, ori un bătrân bolnav, fie că au fost sărbători… Concluzie la care am ajuns și din scurta conversație avută cu lt. col. Cristian Apostol, din care am desprins un mesaj care ar trebui să fie înțeles și să mai spele imaginea acestor oameni care dincolo de uniformă, sunt părinți! Părinți care înainte de familie, au obligația prin prisma meseriei de a răspunde „Prezent!” în orice condiții, acolo unde datoria le-o cere. „Suntem oameni! Avem o meserie pe care suntem obligați și moral și legal să o facem fără să ne abatem de la lege. Nu suntem dușmanii nimănui! Suntem dușmanii celor care comit ilegalități”. Aviz celor care încalcă legea, iar nouă tuturor înțelepciunea de a nu mai arunca atât de ușor… piatra!

În preajma frumoasei sărbători a Sfântului Nicolae, să nu uităm să rămânem umani. Acest „sentiment de bunăvoință, compasiune pentru nenorocirile altuia” – umanitatea, să ne învăluie pe toți, iar aripa dragostei să ne poarte spre fapte bune, spre desăvârșirea sufletului și a rostului nostru pe Pământ.

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail