La Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș, cele trei clopote au bătut îndelung sâmbătă, 14 noiembrie 2020,  pentru a anunța finalizarea lucrării de restaurare și consolidare, după cum este obiceiul printre cei care efectuează astfel de lucrări.

Timp de aproape un an, Biserica din Mărtănuș aflată într-o stare avansată de degradare, a fost inclusă într-un amplu proiect de „Consolidare, restaurare și integrare în circuitul turistic ”, prin fonduri europene. Lucrările au început anul trecut în 5 noiembrie și s-au finalizat în 14 noiembrie 2020, cu binecuvântarea Domnului, cu profesionalismul echipei angajată pentru această lucrare, cu suportul și generozitatea sătenilor implicați trup și suflet, vegheați îndeaproape de părintele paroh Nicolae Ovidiu Timaru.

Biserica este de nerecunoscut față de cum a fost. O bijuterie de o rară frumusețe! Am văzut-o scorojită de vreme, roasă din temelii, decupată până la cărămidă, îmbâcsită de praf, încărcată de schele și pe dinăuntru și pe dinafară… Azi (14 noiembrie-n.red), când am intrat în curtea Bisericii, altădată plină de mormane de moloz, nisip, piatră, lemne și alte materiale, am avut sentimentul că pășesc în alt loc. Aleea cu dale de piatră, felinarele, curățenia exemplară, cele câteva tufe de flori, mi-au dat sentimentul că intru în curtea unei mănăstiri. Zidurile albe ale Bisericii, străjuite de steagul tricolor, se înălțau ca o izbândă peste timpul care n-a reușit s-o îngenuncheze, deși multe a pătimit. Interiorul bisericii este de nerecunoscut. Dacă înainte era întunecată, îngustă și friguroasă, aerul călduț și albul pereților de acum o face să pară spațioasă și primitoare ca un sân de Maică. Elementele de noutate în biserică sunt candelabrele achiziționate, căldura din pardoseală, geamurile mari care lasă lumina să intre. Desigur, mai sunt multe de aranjat. Lucrarea, cu tot ce a inclus proiectul s-a terminat, dar mai sunt în desfășurare două proiecte: restaurarea catapeteasmei și achiziționarea strănilor rămase în grija credincioșilor.

[box]

[/box]

Cu ajutorul Domnului și al celor care vor mai jertfi din puținul lor, cumpărând câteva lumânări ori lăsând un pomelnic, un acatist, se vor finaliza și cele două proiecte, astfel încât, în primăvara anului viitor să ne putem bucura împreună de Sfințirea Bisericii care împlinește 225 de ani de când a fost construită.
N-am rezistat să nu urc în clopotniță să văd cu ochii mei cele trei clopote care vor chema credincioșii la slujbă și mare mi-a fost bucuria să le găsesc aproape unul de altul ca boabele de strugure într-un ciorchine. Așa să rămânem și noi, unii lângă alții, legați prin firul nevăzut al Iubirii de aproapele și Harul Duhului Sfânt. Să dea Domnul ca-n acest sătuc cu 25 de familii ortodoxe, să coboare din cer o minune, să înmulțească dragostea, credința, feciorii și fecioarele noastre pentru ca neamul să nu se stârpească…

Cinste vouă, dragi enoriași, care ați îndurat greul, care n-ați contenit să vă rugați, să nădăjduiți și să sperați că va veni și ziua izbândei. Cinste românilor care au pus umărul la finalizarea binecuvântatei lucrări. Domnul să răsplătească după jertfa și dăruirea fiecăruia. Amin.

 

Mihaela Aionesei, Tg. Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail