Conducerea PDL Covasna consideră că noua lege electorală votată marţi de Senat reduce considerabil şansele românilor din judeţele Covasna şi Harghita de a avea un reprezentant în Parlamentul ţării.

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat pentru AGERPRES că, prin introducerea votului uninominal majoritar într-un singur tur, UDMR ar putea obţine în judeţul Covasna toate cele patru mandate de deputaţi, inclusiv pe cel din colegiul Întorsura Buzăului unde populaţia românească este majoritară. Potrivit acestuia, o situaţie similară există şi în judeţul Harghita unde românii sunt minoritari, iar voturile acestora se vor împărţi între mai multe partide.

Liderul PDL Covasna este de părere că deputatul PSD Horia Grama, ales în urmă cu patru ani în colegiul Întorsura Buzăului, ar fi trebuit să prevină această situaţie.

„Trebuie să îi mulţumim, evident între ghilimele, deputatului Horia Grama pentru că Guvernul Ponta a rezolvat imediat ce a ajuns la putere problema reprezentării românilor din judeţele Covasna şi Harghita. Cu noua lege adoptată în Senat nu mai e nicio şansă să avem un deputat român în Parlament (…) Dacă voturile românilor se vor împărţi între mai multe partide, atunci şi Colegiul IV Întorsura Buzăului va rămâne din toamnă pe mâna UDMR (…) Horia Grama trebuia să se gândească la cei care l-au trimis în Parlament”, a declarat Dan Manolăchescu, adăugând că „noua guvernare porneşte la drum cu declaraţii războinice anti-UDMR”, iar pe de altă parte „îi abandonează” pe românii din Covasna şi Harghita.

Acesta a concluzionat că Grama şi-a „tras singur scaunul de deputat de sub picioare” fiind aproape cert că nu va obţine cel de-al doilea mandat pentru care a anunţat deja că va candida.

În replică, Horia Grama a afirmat că nu crede că există pericolul real ca românii din judeţul Covasna să piardă reprezentarea în colegiul Întorsura Buzăului, unde deţin o pondere de 60%. Grama a mai spus că USL va susţine şi în Camera Deputaţilor modificarea legii electorale în forma care a trecut de Senat, menţionând că românii din judeţele Covasna şi Harghita au acum un motiv în plus de a strânge rândurile pentru a avea un reprezentant în Parlament.

„În mod normal nu ar trebui să pierdem colegiul în care suntem majoritari şi sper că românii vor avea atâta discernământ ca să nu faciliteze intrarea partidelor maghiare pe acest colegiu. (…) Nu pot să nu remarc faptul că Manolăchescu se pune în antiteză cu preşedintele Traian Băsescu, promotorul acestei legi (…) USL va susţine şi la Camera Deputaţilor uninominalul pur (…) Cu puţină înţelepciune şi înţelegere putem să câştigăm un loc de deputat în Covasna, la fel şi în Harghita”, a conchis Horia Grama.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail