Ziua internațională a persoanelor vârstnice, eveniment celebrat în data de 1 octombrie, a fost marcată și în acest an, la Complexul „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe.
„În fiecare an, ziua de 1 octombrie este una deosebită în Complexul Zathureczky Berta. Aceasta este ziua dedicată beneficiarilor noștri. Încă din 1991, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat-o ca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, pentru a ne aduce aminte de contribuția pe care o aduce această categorie societății noastre. Anul 2020 a fost unul plin de provocări pentru fiecare dintre noi, însă vârstnicii au fost printre cei mai afectați de această criză sanitară. Comunitatea mică din Complexul nostru, atât beneficiari, cât și angajați, a fost profund afectată de schimbările recente. Am fost nevoiți să ne obișnuim cu o realitate nouă, în care putem să iubim doar de la distanță și putem vedea zâmbete doar în ochii celorlalți.”- a declarat directorul instituției, Klárik Mária – Antónia.
Pentru a aduce zâmbete, speranță, de optimism, ziua de 1 octombrie, Ziua persoanelor vârstnice, nu putea fi lăsată să treacă precum una obișnuită.
„Am dorit în mod special să îi sărbătorim pe beneficiarii noștri. Celor 20 de membri ai centrului de zi, care nu ne-au putut trece pragul din martie, le-am oferit o floare și o mică felicitare, pentru a le aminti că îi apreciem și ne gândim la ei. În această perioadă, am făcut eforturi să ținem legătura cu ei telefonic, însă izolarea de comunitate, precum și de familie în unele situații a fost foarte dificilă, în multe cazuri ducând la o degradare mai rapidă a stării lor, atât emoționale, cât și fizice. Cu toate acestea, sperăm că ne vom putea revedea în vechea formulă curând.” – a mai spus Klárik Mária – Antónia.
Pentru cei 30 de beneficiari, personalul a organizat un eveniment deosebit, care a cuprins o introducere din parte conducătorului instituției, o slujbă religioasă, precum și scurte poezii și prezentarea unor întâmplări de către personalul Complexului.
„De asemenea, le-am oferit posibilitatea de a împărtăși gândurile pentru care sunt mulțumiți, decorând un Copac al Recunoștinței. Acest an a fost deosebit de dificil pentru ei, în primul rând din cauza interdicțiilor de intrare și ieșire din instituție. Lunile în care au fost nevoiți să își audă familiile doar prin telefon sau să le vadă doar prin ecrane au trecut greu. Cu toate că personalul, inclusiv psihologul instituției, și-a dat silința să sprijine vârstnicii, imposibilitatea de a părăsi clădirea, precum și separarea de cei dragi, au dus la deteriorarea stării sufletești a multora dintre ei.”- a mai transmis Klárik Mária – Antónia, care a precizat că aceste luni nu au trecut ușor nici pentru cei 21 de membri ai personalului, care au fost împărțiți între dorința de a fi aproape de beneficiari în momente atât de dificile și necesitatea de a sta la distanță. Aceștia au făcut un sacrificiu deosebit, locuind cu schimbul, două, respectiv trei săptămâni alături de vârstnici și departe de propriile familii, a precizat directorul instituției.
„Dincolo de provocările prin care am trecut cu toții de la începutul acestei pandemii, încercăm pe cât putem să ușurăm poverile unii-altora și să ne uităm la lucrurile care au rămas neschimbate sau au ieșit mai mult în evidență: dragostea, importanța comunității și solidaritatea.”- a mai transmis Klárik Mária – Antónia.
Ana Ciorici COSTACHE