Peste 80 de cercetători, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, preoţi sau oameni de cultură participă, în zilele de 25 şi 26 septembrie, la Izvoru Mureşului, la lucrările celei de a XXVI-a ediţii a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei Istorie. Cultură. Civilizaţie”.
Evenimentul este organizat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” din Târgu Mureş, Centrul European în Probleme Etnice din subordinea Academiei Române, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi a Asociaţiei Ştefadina din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.
Potrivit unui comunicat al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, lucrările sesiunii se vor desfăşura în plen şi pe secţiuni, respectiv Istorie, Sociologie, Etnografie şi cultură românească, Colecţii şi colecţionari şi Mediul asociativ – exemple de bună practică.
Participanţii vin din peste 35 de localităţi din întreaga ţară, aproximativ o jumătate dintre ei participând la toate ediţiile evenimentului.
„Aproape jumătate dintre participanţii la lucrările sesiunii sunt doctori şi doctoranzi în ştiinţe socio-umane. Un număr de 40 de conferenţiari au participat la aproape toate cele 25 de ediţii, sau la cea mai mare parte a acestora, constituind astfel, o comunitate ştiinţifică stabilă, o adevărată familie de intelectuali uniţi în jurul unui obiectiv generos: cunoaşterea istoriei, culturii şi spiritualităţii românilor din sud-estul Transilvaniei. Un număr de 20 de conferenţiari participă pentru prima dată a sesiunea noastră, la ediţia din acest an, majoritatea dintre ei fiind tineri cercetători, specializaţi în domeniile istoriei, etnografiei, sociologiei şi culturii româneşti”, se arată în comunicatul citat.
Sursa menţionată mai arată că printre temele abordate în plen şi în secţiunea Istorie se numără cele referitoare la evenimentele istorice din anul 1920, noi contribuţii documentare referitoare la împlinirea a 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, aspecte ale convieţuirii interetnice româno-maghiare în ultimul secol, învăţământul confesional românesc, starea de spirit a locuitorilor români şi maghiari din Arcul Intracarpatic în anii premergători Tratatului de la Trianon, cedările teritoriale din anul 1940 sau calvarul românilor expulzaţi şi refugiaţi din teritoriul Ardealului cedat Ungariei în urma Dictatului de la Viena.
În cadrul secţiunii Sociologie vor fi abordate teme precum sociologia gustiană a Marii Uniri, abordări etno-politice în anul Centenarului Tratatului de la Trianon – analiză comparativă România-Ungaria, dimensiuni geopolitice ale războiului identitar contemporan sau discriminarea pe criterii etnice a românilor din judeţele Covasna şi Harghita, în vreme ce în secţiunea Etnografie şi Cultură Românească vor fi prezentate comunicări referitoare la istoria şi cultura tradiţională a românilor din Arcul Intracarpatic.
De asemenea, în secţiunea Colecţii şi colecţionari vor fi prezentate colecţii de port tradiţional şi artă populară, medalii, monezi şi bancnote, vederi şi fotografii vechi sau valori de patrimoniu, iar secţiunea Mediul asociativ – exemple de bună practică va oferi cadrul necesar cunoaşterii exemplelor de bună practică ale celor mai active asociaţii culturale, în principal din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, dar şi dezbaterea unor teme precum promovarea culturii româneşti, cunoaşterea istoriei învăţământului românesc din zonă, sau implicarea tinerei generaţii în viaţa culturală.
În deschiderea sesiunii, va fi prezentată Biblioteca virtuală „Eurocarpatica” a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, realizată cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, va avea loc vernisarea expoziţiei foto-documentare Românii din fostele scaune secuieşti şi Marea Unire, expoziţie organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, şi va fi proiectat un filmul documentar despre „Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”.
De asemenea, în program sunt incluse mai multe apariţii editoriale
Evenimentul se va desfăşura cu respectarea măsurilor impuse de starea de alertă.
Gina Ştefan/ AGERPRES