Pentru aproximativ 31.500 de copii din județul Covasna începe, astăzi, anul școlar 2020-2021.

Noul an școlar începe, în județul Covasna, în 77 unități de învățământ  de stat, cu personalitate juridică, plus o unitate de învățământ privată (Școala Postliceală „FEG”, din Târgu Secuiesc), cu personalitate juridică. Mai exact, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, rețeaua școlară cuprinde 303 unități școlare, încadrate în 77 unități cu personalitate juridică (de stat), plus una privată.

În total, în județ sunt 1669 de formațiuni de studiu constituite (deci, 1669 de clase/grupe), conform datelor IȘJ Covasna, de la finele săptămânii trecute.

Aceeași sursă arată că noul an școlar aduce, în total, 11 directori noi, în unitățile de învățământ covăsnene. Este vorba despre 7 directori și 4 directori adjuncți.

„În ceea ce privește resursa umană care asigură managementul școlar, în total avem 82 directori și 38 de directori adjuncți, la nivel de județ, dintre care 7 directori sunt noi – cei care încep să practice această funcție începând din 1 septembrie (a.c.) și 4 directori adjuncți sunt noi.” – a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, derulată la finele săptămânii trecute, inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Directori nou – numiți sunt la: Liceul „Bod Péter ”, Liceul „Apor Péter”, din Târgu Secuiesc , Grădinița cu Program Prelungit (GPP) „Hofeherke”, Sfântu Gheorghe,  GPP nr. 1 din Covasna, dar și la Belin, Chilieni și Catalina. Directori adjuncți nou-numiți sunt la Liceul „Nagy Mózes” , la Liceul „Apor Péter”, Școala Gimnazială „Turóczi Mózes”,  din Târgu Secuiesc, dar și la Belin.

Datele IȘJ Covasna mai arată că, din totalul celor 1421 săli de clasă disponibile în județ (fără învățământul preșcolar)–  deocamdată, în 512 săli se poate implementa transmisia hibrid sau online.

„În mod sigur, pe parcurs, după ce încep achizițiile pe mai multe axe, aceste săli se vor dezvolta.”- a transmis inspectorul școlar general al IȘJ Covasna. Acesta a opinat că investiția în echipamente care să poată să susțină predarea și învățarea online este foarte importantă.

„O părere personală: analizând aceste situații în care ne aflăm de aproape 7 luni și cam ce se poate întâmpla în continuare, eu cred că investiția cea mai mare care ar trebui făcută este în aceste echipamente (…). ”- a declarat prof. Kiss Imre.

Potrivit acestuia, cadrele didactice au participat și continuă să participe la formări, în acest sens.

„În perioada de până la mijlocul lunii august, 1028 de cadre didactice au participat la diferite formări, dar și acum sunt înscriși dascăli la formări și sunt în derulare formări pentru 600 de cadre didactice din județ, prin formatorii Casei Corpului Didactic. În plus, la nivelul școlilor sunt organizate și alte cursuri privind utilizarea platformelor educaționale.”- a mai spus inspectorul școlar general.

Acesta a afirmat că, mai mult ca niciodată, este nevoie de o cooperare între școală, familie și comunitate și că este important să nu căutăm ceea ce ne desparte, ci ceea ce putem face împreună pentru a rezolva problemele apărute în contextul pandemiei.

În mesajul adresat cu ocazia începutului de an școlar, inspectorul școlar general Kiss Imre a arătat că „(f)iecare început de an școlar reprezintă un moment emoționant pentru elevi, părinți, cadre didactice. Iată că ne aflăm în fața unui an școlar care vine cu o încărcătură emoțională puternică. Resimțim deopotrivă bucuria regăsirii celor de care ne-am despărțit acum o jumătate de an – colegi, profesori, bucurie care se împletește cu speranța într-un parcurs normal al vieții de elev.”

„S-au făcut și se vor face eforturi susținute pentru a oferi condiții propice desfășurării unui act educațional firesc.Inspectoratul Școlar Județean Covasna vă îndeamnă să răspundeți provocărilor acestui an printr-o atitudine de acceptare a situației, de respectare a regulilor,  de respectare a celor de lângă noi și de protejare a propriei persoane. Împreună – școală, elevi, părinți, comunitate – vom putea crea un univers școlar normal, armonios, în care  respectul reciproc, dorința de a învăța, profesionalismul, implicarea, adaptarea și nu în cele din urmă – performanța,  să fie elementele – cheie ale acestui an școlar. Vă doresc un an școlar cu sănătate și cu puterea de a face față provocărilor ce ne vor presăra viața în următoarea perioadă, iar satisfacția efortului personal să reprezinte o constantă a activității tuturor!”- a mai transmis inspectorul școlar general.

Informații specifice despre începutul anului școlar de la unitățile școlare covăsnene pot fi aflate accesând: https://isj.educv.ro/content/15051/Prima-zi-de-%C8%99coal%C4%83-informa%C8%9Bii-pentru-elevi-%C8%99i-p%C4%83rin%C8%9Bi.

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail