O nouă campanie de adunare de fonduri a fost lansată miercuri, 9 septembrie, de preotul Vasile Antonie Tămaș din Vâlcele, ce are drept scop ajutorarea cu alimente a  comunității de romi din satul Hetea, aparținător comunei.

Pe pagina sa de socializare, alături de poze ce înfățișează realitatea, ca o rană sângerândă, pe care cea mai mare parte dintre noi nici nu putem să acceptăm  că există, dar cu care  părintele Tămaș se întâlnește destul de des, acesta a scris:

„Nu știu cine e ministru la educație. Nici nu mă interesează. Nu-i cunosc nici pe ceilalți. Știți însă care este problema? Ei nu îi cunosc pe oamenii din pozele astea, nu cunosc locul ăsta – cel mai sărac cătun din țară (Hetea, Covasna). Copiii de aici îl mai au doar pe Dumnezeu și cornul primit cu lapte la școală. Miniștrilor, voi vreți să facă școală online prin zoom și tablete?
Update: Postarea care prezenta situația copiilor din cătunul Hetea, Covasna, a ajuns virală, pentru a câta oară …haideți să facem ceva concret, precum am mai făcut în trecut, în special în starea de urgență:
Adunăm 10.000 lei într-o săptămână și mergem cu un tir mare de alimente. Donați pe Revolut la 0768 901 642 (Tămaș Vasile Antonie) , în contul
RO32BTRL03301201395543XX deschis la Banca Transilvania pe numele TĂMAŞ VASILE ANTONIE cu mențiunea (copiii din cătunul Hetea) sau veniți personal ca să adunăm alimentele în satul Vâlcele, la biserică! Likeurile nu țin de foame! Start campanie! 9 – 16 septembrie! Distribuiți!”

***

De pe site-ul primăriei Vâlcele aflăm că „Satul Hetea este populat în majoritate de cetățeni romi care desfășoară activități tradiționale (culesul ciupercilor și al plantelor medicinale, fabricarea obiectelor din rachită și lemn).”

Locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe îi întâlnim, aproape zilnic, pe cei din cătunul Hetea- mame tinere cu 1, 2, 3 copii după ele, care cerșesc în anumite zone din oraș, dar și tinere femei care de primăvara până toamna vând ceea ce reușesc să culeagă de pe câmpuri sau din pădure- ghiocei, urzici, leurdă, bureți de tot felul, plante medicinale, fructe de pădure- pentru a putea pune ceva pe masă copiilor pe care i-au adus pe lume.

De cele mai multe ori îi ignorăm, trecând pe lângă ei de parcă nici n-ar exista, alteori ne răstim la ei, adresându-le cuvinte urâte și chiar înjurături,   îndemnăndu-i să se ducă la muncă, „nu la întins mâna”.

Însă, câți dintre noi, oare, i-am mulțumit lui Dumnezeu, în gând, vreodată, că ne-a dat șansa să ne naștem în familii în care am avut acele lucruri/daruri de care orice om de pe lumea asta ar trebui să aibă parte: condiții minime de trai (apă, săpun, căldură), o farfurie de mâncare pe masă, o pernă de pus capul la final de zi,  dar mai ales niște părinți care să ne fie modele de urmat în viață.

Să ne deschidem sufletele, ca și în alte rânduri, și să susținem financiar noua campanie inițiată de părintele Vasile Antonie Tămaș, de ajutorare a copiilor din cătunul Hetea, comuna Vâlcele!

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail