Papa Francisc a îndemnat marţi statele din lumea întreagă să lupte împotriva încălzirii globale în conformitate cu Acordul pentru climă încheiat în 2015 la Paris, pronunţându-se astfel într-o chestiune care figurează printre temele abordate în cursa prezidenţială americană, relatează Reuters.

Societatea modernă a împins planeta dincolo de limitele ei, iar timpul pentru remedierea situaţiei de urgenţă climatică „este pe sfârşite”, a spus suveranul pontif.

„Cererea noastră constantă pentru dezvoltare şi ciclul fără sfârşit al producţiei şi consumului epuizează lumea naturală”, a declarat papa Francisc.

„Pădurile se răresc, solul se erodează, câmpurile dispar, deşerturile înaintează, mările devin mai acide, iar furtunile sunt mai intense. Creaţia geme de durere!”, a atras atenţia liderul de la Vatican.

Papa Francisc a transmis acest mesaj în ziua în care bisericile creştine marchează Ziua Mondială de Rugăciune pentru Ocrotirea Creaţiei.

„Trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru limitarea creşterii temperaturii medii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius, după cum prevede Acordul pentru Climă de la Paris, pentru că depăşirea acestei limite s-ar dovedi catastrofală, în special pentru cele mai sărace comunităţi din lume”, a adăugat papa Francisc.

Preşedintele american Donald Trump a demarat un proces pentru eliminarea Statelor Unite – sursa numărul 2 de gaze cu efect de seră la nivel mondial, în urma Chinei – din acordul care a adus statele lumii laolaltă pentru atenuarea încălzirii globale, argumentând că este un demers prea costisitor, notează Reuters.

Contracandidatul său la alegerile prezidenţiale, politicianul democrat Joe Biden, a declarat că va readuce Statele Unite la statutul unei ţări ce deţine un rol de conducere în lupta contra schimbărilor climatice, readucând naţiunea americană la viitoarele negocieri climatice pentru atingerea obiectivelor stipulate în Acordul pentru climă de la Paris.

Papa Francisc a adăugat că pierderea biodiversităţii, dezastrele climatice şi impactul disproporţionat al actualei pandemii de coronavirus asupra celor nevoiaşi şi vulnerabili reprezintă „semnale de alarmă în faţa lăcomiei nestăvilite şi a consumului”.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail