Gânduri, de la inimă, la inimă, de Ziua Limbii Române. Prof. Maria Stoica a transmis un mesaj, cu prilejul acestei zile importante.
***
Fănuș Neagu, îndrăgit prozator și publicist din a doua jumătate a secolului XX, ne-a lăsat mărturie o definiție a limbii române care vorbește despre relația atât de specială a artistului cu limba în care el se exprimă – un omagiu adus limbii române, de care e bine să ținem cont: „Limba română e actul meu de naștere; eu sunt ființă sub măslinul ei, care rodește de două mii de ani… dreptul meu e să-i țin dealul verde și bătut de soare și să stau în genunchi sub ploaia cântecelor care țâșnesc din ea. (…) Pentru mine limba română e distanța dintre inimă și umbra ei, care se numește sufletul”.
În aceste zile, când se organizează frumoase evenimente culturale dedicate celebrării limbii române (și e tare bine că se întâmplă așa!), probabil fiecare dintre noi încearcă să definească relația sa specială cu limba română, exprimând într-un fel propriu dragostea pentru acest instrument de comunicare intrat în zestrea identitară a neamului său. Nu fac excepție, recunosc. Redau aici o poezie inclusă într-un volum scris în vers clasic, sub influența poeților ardeleni:
„Cu stele așezate în cunună,
Peste păduri de fagi și de stejari,
Vorbeau străbunii mei limba română
Cinstită peste timp de cărturari.
Ea adunat-a mierea de prin faguri
Nectarul dulce, din aromite flori,
Și-asprimi de cremene, din praguri
Ce-au străbătut istoria, adeseori.
E limba-n care dorul de părinți
Îl spunem orișicui, cu duioșie,
Când sărutăm mâna, cuminți,
Bătrânilor care-au trudit pe glie.
Respectul pentru munca fără preget
A palmelor, bătătorite pe ogor,
Aură pune-n fiecare deget…
Le sărutăm, cu gest pios și iubitor.
Iubirea pentru limba românească
Înnobilează orice cărturar
Ce știe că moșia românească
E lacrimă și sânge de plugar.”
(Maria Monica Stoica, volumul <<Ritmuri solare>>, Editura Eurocarpatica, p. 65)
Tuturor cititorilor ziarului „Mesagerul de Covasna” le adresez un îndemn: Să iubim și să cinstim limba română, fiind recunoscători celor care au conservat-o în lada de zestre a neamului nostru! Datorită lor și a scriitorilor care au cultivat-o în opere emblematice, suntem mai bogați și mai puternici în spirit.
La mulți ani Limbii Române!
Prof. Maria Stoica
În fotografie: prof. Maria Stoica, alături de prof. Ramona Moldovan, la evenimentul dedicat celebrării Zilei Limbii Române, ce a avut loc sâmbătă, la Sfântu Gheorghe