252 de candidați din totalul de 302 înscriși în județul Covasna au participat luni, 24 august, la prima probă scrisă a examenului național de bacalaureat (sesiunea august – septembrie 2020), proba E)a) – Limba și literatura română, arată datele Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna. Proba s-a desfășurat fără incidente.

De la prima probă scrisă a examenului național de bacalaureat, sesiunea de toamnă au absentat 50 de candidați din județ. Dintre cei prezenți,  niciun candidat nu a fost eliminat pentru fraudă sau tentativă de fraudă, arată datele IȘJ Covasna.

Subiectele și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română au fost publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar: în 25 august – proba obligatorie a profilului – E.c), în  26 august – proba la alegere a profilului și specializării – E.d), iar în 27 august- proba la Limba și literatura maternă – proba E.b).

Conform IȘJ Covasna, echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice.

Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00.

„La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD). Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.”- a informat IȘJ Covasna.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.

La sesiunea august – septembrie 2020 a examenului național de bacalaureat, în județul Covasna s-au înscris 426 de candidați din promoția curentă și promoții anterioare, 78 de la secția română și 348 candidați de la secția maghiară. Din totalul candidaților înscriși, 255 provin din promoția curentă, în timp ce 171, din promoții anterioare.  Potrivit datelor IȘJ Covasna, 394 de candidați au frecventat forma de zi, 10 candidați provin de la seral, iar 22 de la frecvență redusă. Conform aceleiași surse, pe filiere de studiu, situația din județ se prezintă astfel:  107 candidați provin de la filiera teoretică, 232 de la cea tehnologică și 87 de la cea vocațională.

Probele se desfășoară în județul nostru în două unități de învățământ liceal: Liceul Economic „Berde Aron”, din Sfântu Gheorghe – centru de examen la care sunt arondate următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Colegiul Național „Székely Mikó”, Liceul Teologic Reformat, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, Liceul de Arte „Pługor Sándor”,  Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, și Liceul Economic „Berde Áron”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe; Liceul  Teoretic „Mircea Eliade” și „Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu din Întorsura Buzăului, Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid” din Baraolt.

Cea de-a doua școală în care se desfășoară probele e Liceul Teologic Reformat Târgu Secuiesc – subcomisie,  unde au fost repartizate Liceul Teoretic  „Nagy Mózes”;  Liceul Pedagogic „Bod Peter”; Liceul Teologic Reformat; Liceul Tehnologic „Apor Peter”; Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc și Liceul „Körösi Csoma Sändor” din Covasna.

Candidații vor fi prezenți în săli până la ora 08:30, iar probele scrise vor începe la ora 09:00. Durata elaborării lucrării scrise este de 3 ore, din momentul primirii subiectelor.

Potrivit IȘJ Covasna, în cazul tentativei de fraudă, candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați eliminați din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

La fel ca în anii anteriori, lucrările vor fi evaluate în sistem încrucișat.

 

Pentru buna desfășurare a examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2020, în județul Covasna sunt angrenate 20 de cadre didactice în comisiile de examen. Mai sunt implicați: 60 de asistenți, 100 de profesori evaluatori, 9 membri în Comisia Județeană.

La nivel național, la prima probă scrisă a examenului național de bacalaureat (sesiunea august – septembrie 2020), proba E).a) – Limba și literatura română, desfășurată luni, 24 august, au participat 12.499 de candidați din 15.675 înscriși, a informat Ministerul Educației și Cercetării.

Potrivit aceleiași surse, nu s-au prezentat 3.131 de candidați, în timp ce 45 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. 10 candidați au avut temperatura peste 37.3 ̊C, doi au fost în izolare la domiciliu, iar trei spitalizați/carantinați.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail