Campania Globală pentru Educaţie la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.

În cadrul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a fost marcată, în săptămâna 23-28 aprilie 2012, o noua ediţie a Campaniei Globale pentru Educaţie. Acest eveniment este desfăşurat la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume. În ţara noastră programul este coordonat de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Tema propusă de organizatori, pentru anul acesta, a fost „Educaţie şi îngrijire pentru copilăria timpurie”. În acest context, elevii din clasa a X -a de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” în parteneriat cu elevii din clasa a II -a step by step de la Şcoala cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu”, alături de echipa de proiect formată din profesorii Nicolae Boian, Bumbac Silvia, Maria Badiu, Camelia Mantaroşie, Pătrunjel Doina si învăţătoarele Viorica Dragomir şi Simona Drecea, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi membri ai comunităţii au participat la activităţi de informare şi conştientizare pe subiecte importante pentru îngrijirea şi educaţia pentru copilăria timpurie.

Liceenii au desfăşurat activităţi de documentare materializate într-o expoziţie de fotografii  – „Marea Imagine” – care a ilustrat principalele resurse din comunitate, importante pentru copilăria timpurie (unităţi de învăţământ preşcolar, servicii de sănătate, locuri de joacă, biblioteci pentru copii etc.). Apoi,  împreună cu copiii din clasa a II a au desfăşurat o dezbatere despre aspectele care trebuie îmbunătăţite sau remediate, astfel încât copilăria lor să fie una fericită. Aceasta acţiune s-a finalizat cu o expoziţie de desene care au ilustrat copilăria timpurie ideală.

„Marea Imagine” a copilăriei s-a constituit apoi într-un apel către adulţi, către reprezentanţii comunităţii locale. Vineri, 27 aprilie 2012, s-a organizat o manifestaţie desfăşurată sub sloganul „Suntem copii fericiţi si sănătoşi. Creştem într-un mediu sigur”, încheiată cu întâlnirea elevilor cu primarul oraşului, domnul Băncilă Leca şi cu alţi reprezentanţi ai primăriei. În cadrul acestei întâlniri, elevii au prezentat  mai întâi aspectele pozitive descoperite cu ocazia documentării, apoi au venit cu o avalanşă de propuneri referitoare la îmbunătăţirea procesului educaţional, a condiţiilor de viaţă, de joacă, sănătate,etc.. Mai mult, aceştia s-au oferit să participe ca voluntari la programele care vizează aspectele menţionate.

„Îmbunătăţirea educaţiei şi îngrijirii pentru copilăria timpurie reprezintă un obiectiv important al instituţiei noastre. Am realizat progrese importante pentru atingerea lui, însă mai sunt multe de făcut sub aspecte legate de politici şi alocare de resurse pentru împlinirea acestui deziderat”, a declarat domnul primar, alegându-şi cu această ocazie un consilier onorific din partea elevilor, pe domnişoara Maria Zlotea . Totodată, elevii au fost invitaţi să participe la activităţile ce vor fi desfăşurate cu ocazia zilei de 1 iunie, în noul parc al oraşului.

Acţiunile elevilor din cele două şcoli au reuşit să sensibilizeze  opinia publică atrăgând  încă o dată atenţia asupra faptului că recunoaşterea copiilor ca titulari de drepturi, încă de la începutul vieţii, le permite acestora să aibă o copilărie împlinită şi demnă  de un start pozitiv în viaţă.

Prof. Camelia Mantaroşie

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail