Industria de Hoteluri şi Restaurante este aproape de ATI, iar premierul nu este dispus să discute despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor până când numărul cazurilor de infecţii nu va intra pe o direcţie în scădere, susţine preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

Preşedintele HORA a subliniat miercuri, la finalul întrevederii pe care reprezentanţii patronatelor din Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa) au avut-o cu şeful Guvernului, că experienţa europeană a demonstrat că nu există nicio corelaţie între numărul de infecţii şi redeschiderea teraselor.

„Am prezentat primului ministru şi precedentul european, adică ceea ce se întâmplă în toate ţările europene, ţări în care restaurantele sunt deschise şi în care numărul de infectaţi covid este mult mai mic decât în România. Deci astăzi primul ministru trebuie să ia o măsură pentru redeschiderea restaurantelor, pentru că nu există nicio corelaţie între numărul de infecţii şi redeschiderea, funcţionarea teraselor. Această funcţionare trebuie să aibă loc, evident, cu anumite restricţii. (…) În momentul de faţă, premierul nu este dispus la o discuţie pentru redeschiderea restaurantelor, având în vedere numărul mare de infecţii, dar şi-a prezentat disponibilitatea ca în momentul în care acest număr se va îmbunătăţi, deci va fi un alt traseu al numărului de infecţii cu covid, să luăm în discuţie redeschiderea restaurantelor în interior. În acest sens facem un apel către toţi operatorii din industrie şi către toţi clienţii pentru respectarea regulilor impuse de către Guvern”, a declarat Daniel Mischie.

Acesta a precizat că în cadrul discuţiilor cu prim-ministrul nu au fost stabilit un prag-limită de infecţii de la care să fie permisă redeschiderea restaurantelor.

„Nu a existat o discuţie referitoare la un număr (de infecţii considerate acceptabile pentru redeschiderea restaurantelor, n.r.), ci s-a discutat din punct de vedere al trendului”, a explicat Daniel Mischie.

Preşedintele HORA a afirmat că industria HoReCa se aprope de un termen-limită după care multe unităţi vor fi închise definitiv.

„Noi ne-am constituit într-un partener de discuţie al Guvernului şi astăzi am reacţionat foarte serios din acest punct de vedere: practic această discuţie a avut loc înainte de a pune lacătul pe această industrie. (…) Considerăm că industria de Hoteluri şi Restaurante este aproape de ATI (Terapie Intensivă, n.r.). În momentul de faţă, toate rezervele şi toată disponibilitatea operatorilor din această industrie a ajuns la final şi nu mai există resurse pentru a susţine această industrie. (…) Înainte de covid, din calculele noastre, industria (HoReCA, n.r.) reprezenta 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de o relansare economică fără această industrie”, a subliniat Daniel Mischie.

Liderul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a precizat că banii prin care Guvernul sprijină sectorul HoReCA urmează să fie recepţionaţi de antreprenorii din domeniu începând din luna septembrie.

„A existat o discuţie şi din punct de vedere al granturilor, ele au fost votate de către Guvern, aşteptăm să iasă normele. Există o discuţie din punct de vedere al firmelor afiliate, adică al celor care deţin mai multe restaurante, care nu se califică pentru o parte din aceste granturi, şi avem promisiunea prim-ministrului că va discuta cu ministrul Fondurilor Europene, domnul Boloş, pentru a găsi o soluţie în acest sens. Primii bani sunt prognozaţi să ajungă în industrie la începutul lunii septembrie. Nu sunt prevăzute noi restricţii pentru industria HoReCa din punctul de vedere al autorităţilor centrale. Există astăzi şi reglementări care lasă loc pentru restricţii autorităţilor locale”, a încheiat Daniel Mischie. AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail