Numărul orelor de la școală se reduce treptat. Variante în lucru la minister. În gimnaziu dispare Limba latină, sunt tăiate ore de la Limba modernă, Geografie și Istorie

Ministerul Educaţiei se gândește să reducă numărul de ore pe care elevii îl petrec la şcoală, dar vrea să o facă etapizat. Nu pentru toate clasele odată, ci numai pentru cele de început de ciclu şcolar, adică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a şi a IX-a. Specialiştii în educaţie avertizează că ministerul trebuie să aplice reducerea de ore pentru toţi elevii şi că ordonanţa de urgenţă care amână termenul de aplicare pentru celelalte clase poate fi atacată la Curtea Constituţională.

Mai multe variante de lucru se află acum în analiză la minister.

În ciclul primar, se elimină în fiecare an, până în 2024, ora de Dezvoltare personală de la pregătitoare, o oră de Română la clasa I, o oră de Muzică la clasa a doua, una de Arte la clasa a treia şi o oră de Joc şi mişcare la clasa a patra.

Elevii spun că numărul de ore trebuie redus, dar şi-ar dori o mai mare autonomie în alegerea materiilor de studiu.

La gimnaziu sunt multe noutăţi: eliminarea notelor la Religie, Muzică, Desen sau Educaţie fizică şi apariţia calificativelor.

Dispare Limba latină, sunt tăiate ore de la Limba modernă, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Muzica şi Desenul nu mai sunt ore obligatorii.

Religia rămâne fără vreo schimbare cu o oră pe săptămână în trunchiul comun din clasa pregătitoare până în liceu.

Sindicatele din învăţământ spun că aceste variante trebuie supuse dezbaterii şi dau asigurări că ele vor fi modificate.

Ministerul Educaţiei pregăteşte oricum o ordonanţă prin care reducerea numărului de ore să se facă în etape, până în 2026.

Legea promulgată în noiembrie de președintele Klaus Iohannis prevede „în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV, 25 de ore la gimnaziu și 30 la liceu.

http://stiri.tvr.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail