Iubitorii muzicii sunt aşteptaţi în această seară, la ora 18, la Biserica Unitariană din Sfântu Gheorghe, pentru a lua parte la un concert de excepţie care marchează 40 de ani de activitate a Corului „Vox Humana”.
Despre evenimentul din această seară, despre începuturile corului „Vox Humana”, despre drumul parcurs de acesta, planuri şi multe altele, ne-a vorbit cel care de 40 de ani se află la pupitrul Corului, cel care cu bagheta sa l-a condus pe culmile succesului: dirijorul Szilágyi Zsolt.
– Stimate domnule Szilágyi, spuneţi-ne vă rog mai multe amănunte despre concertul extraordinar din această seară.
– Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la înfiinţarea Corului „Vox Humana”, din primăvara anului 1972. Cu această ocazie organizăm o mică festivitate la care am invitat alte patru coruri. Concertul are loc în această seară, la ora 18, în Biserica Unitariană din centrul oraşului Sfântu Gheorghe, şi va dura aproximativ o oră şi zece minute. Anterior, la ora 17.00, vernisăm o mică expoziţie care cuprinde afişe, fotografii şi documente adunate în cei 40 de ani de activitate. După acest vernisaj urmează concertul în cadrul căruia va cânta corul „Laudate” din Sfântu Gheorghe, corul „Kriza János” al Bisericii Unitariene, Corul „Pro Musica”, tot din Sfântu Gheorghe, Corul Filarmonicii de stat din Târgu Mureş, dirijat de maestrul Vasile Cazan şi Corul „Vox Humana”. Programele celor trei formaţii din Sfântu Gheorghe, dar şi al Vox Humana sunt programe scurte. În calitate de invitat de onoare, Corul din Târgu Mureş vine cu un program mai amplu. Trebuie să menţionez că, la împlinirea a 25 de ani şi la împlinirea a 30 de ani a corului am avut ca invitat corul de renume mondial Madrigal, din Bucureşti, sub conducerea regretatului Marin Constantin. Astfel, maestrul şi corul ne-au onorat la împlinirea a 25 şi 30 de ani, nu numai cu prezenţa, dar şi cu concerte de mare ţinută. Acum, la aniversarea a 40 de ani am invitat corul filarmonicii de stat din Târgu Mureş, cu care suntem în relaţii foarte bune, în sensul că eu colaborez foarte des cu Filarmonica din Târgu Mureş. Chiar peste 10 zile cânt acolo partea de tenor a Simfoniei a IX-a, de Beethoven. Dirijorul formaţiei, directorul filarmonicii mi-e prieten foarte bun şi a acceptat cu drag această invitaţie.
– Care este povestea Corului „Vox Humana”, cine a pus „piatra de temelie”, cu patru decenii în urmă?
– Deoarece nu cu mult timp înainte, în anul 1968, a avut loc reorganizarea teritorială a României, când s-au înfiinţat cele 42 de judeţe, fiecare reşedinţă de judeţ a primit câte o Şcoală Populară de Arte şi câte un liceu de muzică sau o şcoală generală. Ca urmare, s-a înfiinţat şcoala generală de muzică, unde, ca şi la celelalte unităţi de învăţământ existente au fost repartizaţi profesori noi. În primăvara anului 1972, un număr de 20 de tineri dascăli din Sfântu Gheorghe ne-am adunat şi am început să cântăm. După un an, în 1973, Corul dirijat de două profesoare şi de mine a avut prima apariţie în public, cu un concert inaugural, la care i-am invitat şi pe foştii noştri profesori de la Academia de Muzică din Cluj şi din Târgu Mureş, de la Institutul Pedagogic. La sfârşitul concertului, aceştia au propus membrilor Corului ca acesta să fie condus în continuare, de un singur dirijor, adică de mine. De atunci, de 39 de ani, conduc singur această formaţie corală, după ce în primul an a fost condusă cu schimbul. În decursul celor 40 de ani am colindat Europa în lung şi în lat, aducând premii importante corului, oraşului şi judeţului. Cel mai mare premiu a fost premiul I, Marele premiu de la Barcelona, şi dirijorului i-au acordat premiul de excelenţă, dirijor de excepţie. În tot acest timp am editat şi CD-uri şi am participat la foarte multe concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale. Am fost cu Vox Humana în vreo 20 de ţări, în Spania, în Italia, Anglia, Franţa, Germania, Austria, Polonia, Elveţia, Iugoslavia, etc.
– Care este componenţa Corului Vox Humana, în momentul de faţă?
– Formaţia are 35 de membri, marea majoritate profesori, dar şi amatori ai muzicii, care au voce şi cât de cât citesc partiturile, deoarece este obligatoriu să aibă cât de cât habar de notele muzicale. Am ţinut la acest lucru, ca membri să ştie cât de cât să citească partitura, şi astfel am putut să parcurgem întotdeauna un repertoriu mult mai vast decât dacă erau numai oameni cu voce şi ureche muzicală, dar fără posibilitatea de a citi notele muzicale. Dar, componenţa se mai schimbă: vine unul, pleacă altul. Şi astăzi Corul „Vox Humana” mai aşteaptă noi membri, care să aibă, în primul rând voce, apoi tinereţe, deci, să zicem până în maxim 30 de ani, şi cunoştinţe muzicale. Din echipa de pornire, de acum 40 de ani, mai suntem trei: două profesoare şi cu mine. Restul au ieşit, au venit alţii… acum domină tineretul.
– Astăzi, când sunt promovate atât de multe alte genuri muzicale, muzica corală mai are căutare?
– Întrebarea este binevenită. Într-adevăr, sunt atât de multe evenimente şi direcţii, numai într-ale muzicii. Normal, în primul rând domină muzica uşoară, dar şi muzica corală are o doză de spectatori, cărora le place acest gen. De exemplu, cu ocazia deschiderii Zilelor Sfântu Gheorghe am avut un concert, în biserică, care a fost foarte bine primit. Cam 700 de oameni au venit la concert, aceştia aplaudând în picioare, minute în şir. Am lucrat enorm de mult la acel concert, dar a meritat, fiindcă am putut să aducem puţină bucurie în sufletul oamenilor, pe lângă satisfacţia muzicală. Am interpretat o lucrare foarte grea, de care, chiar şi formaţiile profesioniste de filarmonică se apucă foarte rar. Până acum am prezentat-o doar de două ori, şi urmează să mergem şi în alte judeţe cu această lucrare. Deci, şi muzica corală are auditoriul său.
– Care este momentul cel mai frumos, amintirea cea mai frumoasă a membrilor Corului „Vox Humana”?
– Momentul cel mai frumos îl reprezintă vizita la Vatican, la Papa Ioan Paul al II-lea, în anul1982. Însă, din păcate, pentru acel moment înălţător am avut de suferit opt ani. În acea perioadă era ieşit din comun ca cineva dintr-o ţară comunistă să fie primit de Papa Ioan Paul al II-lea. Iar pentru acest lucru, autorităţile nu ne-au mai dat voie să trecem graniţa, timp de opt ani. În anul 1989, în august, trebuia să plecăm în Cehoslovacia, iar cu două zile înainte de plecare ne-au spus că nu primim paşapoartele. Şi am rămas acasă. Ca să putem ieşi din ţară, am aşteptat până în anul1990. Totuşi, acela a fost momentul de vârf al Corului, când Papa ni s-a adresat nouă cu următoarele cuvinte: „Învăţaţi poporul lui Dumnezeu să cânte frumos şi evlavios binecuvântarea mea apostolică!”
– Şi totuşi, cum aţi ajuns să mergeţi în această vizită?
– Cu sprijinul Episcopului de la Alba Iulia. Eu sunt din Alba Iulia, iar tatăl meu a fost profesor, la început, de şcoală bisericească, după care s-au desfiinţat. În anul 1948 educaţia religioasă a fost suspendată, dar relaţiile au existat. Eu, şi astăzi cânt enorm de mult în biserici.
– Consideraţi că acolo este locul cel mai potrivit, acela este viitorul muzicii corale, biserica?
– Nu, în afară de repertoriul bisericesc, noi cântăm foarte multe lucrări nelegate de repertoriul bisericesc, foarte multe prelucrări de muzică populară română, maghiară. Avem foarte multe lucrări româneşti ale unor compozitori din Bucureşti, din Cluj şi nu numai. Repertoriul este uriaş.
– Care sunt proiectele de viitor ale Corului Vox Humana? Concerte, turnee…
– În ceea ce priveşte concertele, anul acesta nu mai plecăm în străinătate. Acum două săptămâni am fost la Budapesta, am avut două concerte. Urmează ca această lucrare pe care am prezentat-o la „Zilele Sfântu Gheorghe” – Schubert – „Missa” în La bemol major – să o prezentăm în ţară, în mai multe oraşe: în Alba Iulia, Hunedoara, Deva, Braşov, Aiud, Odorhei.
– În final, aveţi un mesaj pentru cititorii noştri?
– Sper ca, concertul de astăzi să fie bine primit şi de ascultătorii români, pentru că muzica este pentru toată lumea şi trebuie să fie primită de orice ascultător căruia îi place muzica sau muzica corală, în primul rând. Sperăm ca astăzi să avem la concertul de la biserică şi ascultători din rândul cititorilor ziarului „Mesagerul de Covasna”!
– Noi vă dorim ca încă 40 de ani, de-acum înainte, să fiţi la bagheta corului „Vox Humana”, pentru a ne bucura sufletele!
A consemnat Ana Alina Costache