Câteva zeci de persoane, atât localnici, cât şi din alte zone ale ţării,  au răspuns chemării Asociației „Calea Neamului” și a Grupul NOI (Neam, Onoare, Identitate) din București, de a participa la Ziua Imnului Național organizată  în fața  statuii voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului Sf. Gheorghe.

Surpriza  pregătită de organizatori a constat în desfăşurarea  unui  banner cu prima strofă a Imnului Naţional, „Deşteaptă-te române!”.

Vorbind despre această inedită inițiativă, președintele Asociației „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, a spus:

„ Grupul NOI (Neam, Onoare, Identitate), Asociația Calea Neamului și ShadowS-Sud Steaua desfășoară Imnul Național de la Carpați la Marea cea Mare!

Deșteaptă-te Române, la Sfântu-Gheorghe, în Arcul Intracarpatic din Inima Țării, împreună cu Asociația Calea Neamului. La picioarele Voievodului Mihai Viteazu a fluturat alături de Steagul Tricolor, prima strofă din Imnul Național!

Deșteaptă-te Române la Constanța, pe vechea Cetate a Tomisului, NOI răspunde Prezent cu a doua strofă din Imn.

Deșteaptă-te Române în Capitala Țării, împreună cu ShadowS-Sud Steaua. Prezent, împreună am răspuns în fața Statuii lui Avram Iancu din București, cu a treia strofă din Imn!

Deșteaptă-te Române la Pitești, pe locul Jerfei tineretului anticomunist trecut prin Iadul Experimentului Pitești. La Monumentul închinat Sfinților și Martirilor care au pătimit aici, NOI a desfășurat mărturia noastră de neuitare, ultima strofă a Imnului Național.

Imnul Național nu este o simplă poezie, un simplu cântec, ci o stare de Duh a unei Națiuni, alături de Drapel, Stemă si Limbă, Imnul îmbracă Statul Național, conferindu-i identitate.
Cu ,,Deșteaptă-te române” în glas, au luptat și murit Eroii noștri în Războiul de Independență, la 1877, în Primul Război Mondial pentru Marea Unire, în Al Doilea Război Mondial, pentru Transilvania si Basarabia, în timpul revoltei anticomuniste de la Brașov, 1987, în Decembrie 1989 și în Piața Universității 1990.
Este un Cântec ce străbate peste 150 de ani de Istorie, un Cântec ce a întărit brațele pe Baionete, un Cântec ce astăzi ne este Imn.
De aceea, într-un singur glas, atunci când ne ridicăm din genunchi spre Libertatea noastră de români, strigăm: Deșteaptă-te Române, Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane! Pentru România de azi și de mâine!”

Scurtul program artistic urmărit de cei prezenți la sărbătoarea de  ieri  a cuprins poezii și  frumoase cântece patriotice interpretate de Ana Săndulea, din Covasna. În deschiderea şi finalul evenimentului a fost intonat Imnul Național „Deşteaptă-te române!”

Dacă RESPECT nu e, nimic nu e!

Din păcate, participanții  nu au avut posibilitatea să se bucure în totalitate de emoția și frumusețea acestei importante sărbători, din cauză că evenimentul a fost perturbat de zgomotul făcut, cu vădită intenție, de echipa de muncitori care lucrează în zona Consiliului Județean și a Prefecturii Covasna. Și asta în condițiile în care forțele de ordine prezente în zonă ne-au comunicat  că  au primit asigurare din partea muncitorilor că nu vor perturba, dpdv fonic, sărbătorirea Zilei Imnului Național.

Pentru a vă da seama de lipsa totală de respect față IMNUL României, precum și față de cei prezenți la eveniment, vă spunem că atât în timpul  scurtelor discursuri,  dar cel mai abitir în timpul intonării Imnului Național „Deșteaptă-te, române!”, la finalul sărbătorii, cupa metalică a unui excavator a lovit, continuu, bena  unui camion (care a și plecat după încheierea evenimentului), făcând un zgomot infernal. Culmea  nesimțirii ne-a fost livrată de un  domn (deduc eu că trebuie să fi fost conducătorul echipei sau mai mult de atât), care la rugămintea de a întrerupe zgomotul, din respect față de importanța evenimentului, nici mai mult, nici mai puțin, mi-a spus: „ Să vă fie dumneavostră rușine că faceți un eveniment neautorizat!!??”

Sperăm că  organele abilitate își vor face treaba, în acest caz.

Manifestarea nu este autorizată, dar nu pot spune că este nelegală”

Potrivit AGERPRES, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, s-a opus organizării manifestărilor din considerente de siguranţă, având în vedere contextul epidemiologic actual.

„Având în vedere faptul că pe 4 iunie (ziua semnării Tratatului de la Trianon -n.r) s-a organizat un eveniment unde există dovezi că distanţarea socială, fizică nu a fost păstrată, şi având în vedere faptul că nu s-au respectat, la acel eveniment, acele obligaţii care sunt în acest moment pentru orice eveniment public, şi având în vedere faptul că persoanele care au participat la acel eveniment şi foarte probabil vor participa şi la acest eveniment vin din judeţe unde rata infectărilor cu noul coronavirus este foarte ridicată, cred că este obligaţia mea ca primar să protejez cetăţenii. Pentru că nici data trecută nu au participat mai mult de 5-10 persoane din localitate. Dar, dacă persoanele care vin aici, Doamne fereşte, sunt infectate şi se vor întâlni cu 5-10 persoane din comunitatea noastră şi aceste persoane vor fi, Doamne fereşte, infectate atunci este o problemă (…) Deci, manifestarea nu este autorizată, dar nu pot spune că este nelegală, pentru că oricine organizează un eveniment cu 50 de persoane are obligativitatea de a anunţa Primăria, iar ei au anunţat. De aici încolo este obligaţia organelor de ordine, Poliţie şi Jandarmerie, ca în cazul în care nu se respectă tot ce este stipulat prin acel ordin comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii să îi sancţioneze”, a declarat primarul Antal Arpad.

„Imnul alături de limba, stema şi drapelul dau statului român identitate, dau statului român putere”

„Ne-am adunat români din toate colţurile ţării în inima României, aici la Sfântu Gheorghe, la statuia  voievodului Mihai Viteazul, pentru a sărbători aşa cum se cuvine Ziua Imnului Naţional. Deci la Sfântu Gheorghe pentru că în Covasna, în Harghita, în Mureş, în Transilvania, ca de altfel în toată România, este nevoie de afirmarea valorilor naţionale. Este nevoie să nu ne uităm rădăcinile, să nu-i uităm pe cei care s-au jertfit pentru ca noi astăzi să avem un imn, iar imnul alături de limba, stema şi drapelul dau statului român identitate, dau statului român putere (…) Legat de decizia personală a domnului primar, pot să afirm că ieri, în comisia de avizare, când am fost chemat, s-a discutat despre respectarea condiţiilor epidemiologice împotriva răspândirii virusului. Noi am asigurat că se vor păstra toate aceste condiţii, vom rămâne în cadrul legii. Domnul primar nu voia nicicum să ne creadă. În cele din urmă, după o oră şi ceva, şi-a dat arama pe faţă şi a devoalat adevăratul motiv pentru care el personal nu a fost de acord cu această manifestare şi anume că noi românii care venim din alte judeţe am fi provocatori şi am tulbura convieţuirea interetnică. Îi aduc la cunoştinţă domnului primar că vom face tot posibilul ca într-un an de zile, doi maximum, să-l obişnuim cu prezenţa românilor din alte judeţe ale ţării, pentru că intenţionăm să venim din ce în ce mai des şi din ce în ce mai mulţi. Acum ne-am adunat puţini din cauza restricţiilor aberante impuse de lege”, a declarat preşedintele asociaţiei „Calea Neamului”, dr. Mihai Tîrnoveanu.

Maria CREȚU-GRAUR

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail