
13.07.2020. Ne aflăm în plină pandemie COVID-19 și încă ne întrebăm cu toții: Cum e posibil ca fața lumii să se schimbe atât de mult într-un timp atât de scurt din cauza unui ultraminuscul virus? În timp ce acesta, extrem de agresiv, își caută de lucru printre oameni, deștepții lumii mai încearcă răspunsuri. Pe noi însă, trăind într-o țară parcă a nimănui, ne preocupă și alte întrebări, mai mărunte dar pentru noi mai grave.
Una dintre aceste întrebări parcă nu ne dă pace: Cum e guvernată România, dacă am ajuns să ne fie rușine din cauza conducătorilor ei? De ce? Nu e greu de aflat. Deci să venim cu câteva argumente din mass-media.
Aflăm astfel că și Bulgaria, care era de obicei în urma României, acum ne-a luat-o înainte și se apropie de Zona Euro, în timp ce românii parcă regresează. Ba mai mult, Croația, primită mult mai târziu în UE, acum, alături de Bulgaria se află în „antecamera” Zonei Euro. Cum e posibil?!
În cotidianul național Jurnalul, Serie nouă, nr. 665 (7977) din 10 iulie 2020, pag. 4, găsim articolul Cum a ajuns România campioana europeană a dobânzilor, semnat de redactorii Valentin Gros și Dan Străuț. Articolul cuprinde și o hartă a împrumuturilor pe 10 ani în țările UE, cu dobânzile aferente. Fără a insista asupra conținutului, de altfel foarte explicativ, redăm doar textul „anunțului” introductiv din prima pagină, în care se spune că România este singura țară care se împrumută ca de la cămătari: „În Uniunea Europeană țările se împrumută cu dobânzi mai mici de 2%, multe sub 1% și câteva cu dobânzi negative, dar România plătește peste 4,5%. Vecinii noștri din Bulgaria, spre exemplu, plătesc doar 0,2%, astfel că noi apărem în fața lor ca și cum ne-am împrumuta de la cămătari. Suntem în top și la creșterea acestor costuri, media dobânzilor avansând, în cazul României, de două ori mai rapid decât media UE în perioada guvernării Orban”. Cum e posibil?!
Probabil că Guvernul, preocupat prea mult de păstrarea „cu orice preț” a puterii pe care a obținut-o cu eforturi atât de mari, acum face orice pentru a o păstra, numai că „oalele sparte” le vor plăti tot „oamenii de rând”, și asta ne doare, căci zeci de ani am tot plătit, se scurge viața pe lângă noi și încă n-am ajuns să vedem acea „luminiță de la capătul tunelului”. Nu-i așa că pentru pensionari (nu cei „speciali”) nu se găsesc niciodată banii necesari?! Ba că Bugetul nu suportă, ba că acum „e vreme de Pandemie” și trebuie să fim înțelegători, ba că „vom vedea, vom analiza și în funcție de situația economiei și de posibilități vă vom da câte ceva…” Și uite așa, dar pentru situația mai sus descrisă, pentru acele imense dobânzi există bani?! De ce nu puteam și noi să ne împrumutăm cu aceeași dobândă ca și bulgarii?! De ce ei pot și noi nu? Din cauză că sunt mai deștepți sau că au conducători mai pricepuți, care, în loc să satisfacă foamea de putere și interesele personale ori de grup, se luptă pentru țara lor și pentru binele poporului? O fi având și ei păcatele lor, dar realitatea demonstrează că la ei se poate și la noi nu.
În același ziar, la rubrica Social, pag. 3, găsim un alt articol sugestiv, care implică și obiceiurile proaste și lipsa de responsabilitate a românilor, arătându-se că „În România, milioane de tone de alimente ajung la gunoi: Fruntași la risipa de alimente: un studiu regional adună informații, redactor L. Budin. Așa aflăm că: „La nivel mondial, circa o treime din produsele alimentare destinate consumului uman sunt irosite, ceea ce generează costuri tone de alimente care ajung în fiecare an la gunoi. Dintre acestea, 5 milioane de tone provin din România, arată literatura de specialitate, ceea ce ne trimite în fruntea clasamentului risipei”. Cum e posibil? De ce să fim noi mereu în frunte în clasamente negative?! Cine este de vină, Guvernul sau oamenii?! În cazul acesta, considerăm că ambele părți.
După cum se prezintă ei înșiși, actualii guvernanți par a fi cei mai curați, cei mai pricepuți, cei mai patrioți, cei mai grijulii cu țara și locuitorii ei, în comparație cu „vinovații de serviciu”, am zice noi, adică pesediștii, CCR, Avocatul Poporului și alții asemenea, care ar fi bine să rămână în Opoziție și să nu deschidă gura… Dar să vedem și opinia altora… Sursa stiripesurse.ro, prin reporterul Lucian Negrea, în 11.07.2020, ne pune la dispoziție un material cu titlul: Ion Cristoiu: Asta este cea mai scandaloasă afacere murdară din istoria României. Jefuirea pe față a statului, în care este redat integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro . Noi am reținut doar că este vorba despre o „afacere cu echipamente sanitare” în vreme de Pandemie, care este comparată cu afacerea retrocedărilor prin ANRP: „simplă, pe față, aducătoare de profit imediat și în proporții imense”. Autorul vorbește despre „partea gogoliană” și „partea mafiotă” a afacerilor. Cică prin firma de stat Unifarm, „sub pretextul unei nevoi naționale”, se fac tot felul de afaceri, de exemplu, achiziționarea a „115 milioane de măști pentru persoane defavorizate”, despre care nu prea se știe nimic unde au ajuns sau dacă au ajuns. Pentru mai multe detalii, sugerăm cititorilor să caute sursa indicată…
Fiți liniștiți, dragi concetățeni, această pandemie provocată de coronavirusul COVID-19 nu va trece prea curând, ba s-ar putea s-o vedem și la anul printre noi, iar afacerile cu statul sau fără stat, ca și lupta partidelor pentru acapararea puterii, care le-ar aduce putere, bogăție și influență, de asemenea nu va înceta, ci se va acutiza pe măsură ce se vor apropia alegerile. Dar teama noastră cea mai mare nu o reprezintă nici pandemia, nici corupția sau lupta pentru supremație, ci alte amenințări: o posibilă viitoare criză alimentară, revoltele sociale ori chiar un război mondial nimicitor. Sperăm totuși că nimic din toate acestea nu se va întâmpla și în cele din urmă, după un timp, când vom înfrânge virusul, viața noastră va reveni la normal și va începe o nouă „eră” pe pământ… Dar pentru aceasta trebuie să fim cu toții responsabili și cooperanți, fie că ne aflăm la putere, fie că nu, ca astfel lucrurile să se îndrepte spre bine. Este posibil!
Mihai Trifoi