Laudațio. Dr. Mihai Târnoveanu, personalitate simbol a solidarității cu românii din Covasna, Harghita și Mureș
Asociația Calea Neamului – reluarea, în forme actualizate a acțiunilor de solidaritate cu românii din Covasna, Harghita și Mureș, din perioada interbelică
În ultimii ani, Asociația Calea Neamului, condusă de doctorul Mihai Tîrnoveanu din Brașov, împreună cu prof. Florin Palas și ceilalți colaboratori, a desfășurat nenumărate evenimente culturale românești și de solidaritate cu românii din județele Covasna și Harghita. Numeroase și de mare importanță sunt acțiunile de donare de icoane ortodoxe, steaguri tricolore, cărți, alimente, campania de strângere de fonduri pentru achiziționarea unei case pentru Ioana, o tânără din Ozun și pentru a cumpăra costume populare tinerilor din ansamblul „Florile Zagonului”. Peste 250 de copii din Doboi (Harghita), Brețcu, Târgu Secuiesc, Mărtănuș, Ojdula și Ozun au primit din partea românilor din întreaga țară costume naționale, în urma unor campanii de strângere de fonduri la care au răspuns persoane din țară și din diaspora. Costumele au fost date în grija bisericilor ortodoxe din respectivele localități, pentru a fi transmise din generație în generație.
Asociaţia „Calea Neamului”, membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a organizat cunoscutele marșuri și mitingurile de protest organizate în București pentru apărarea limbii române și împotriva adoptării Codului Administrativ, în varianta propusă de UDMR, precum și participarea, împreună cu românii din întreaga țară, la manifestările consacrate Zilei Naționale a României, în localitățile Tg. Secuiesc, Sf. Gheorghe, Odorheiu Secuiesc ș.a.
Dintre acțiunile de solidaritate organizate în anul 2019, menționăm: pelerinaj la Malnaș Băi, Aita Seacă şi Valea Zălanului, de Buna Vestire. Acordarea de ajutor pentru Biserica din Malnaș Băi, comemorarea soldaților români omorâți de săteni unguri din Aita Seacă în septembrie 1944, participarea la Sfânta Liturghie de la Biserica din Valea Zălanului; organizatoarea, împreună cu alte asociații, a Zilei Eroilor de la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, 6 iunie 2019, a protestului din 7 iulie de la București împotriva adoptării Ordonanței de Urgență pe Codul Administrativ, a sărbătoririi Centenarului intrării Armatei Române în Budapesta şi a eliberării Ungariei de comunism, 4 august, a Zilei Armatei la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului (împreună cu Primăria Dărmănești).
De asemenea, amintim acțiunea caritabilă de Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie, la Căminul de Bătrâni din Hăghig, prilej cu care am dăruit pachete cu alimente de bază şi dulciuri tuturor bătrânilor, indiferent de etnia acestora; organizarea concursului de istorie cu prilejul Zilei Naționale a României la Şcoala „Turcozi Moszes”, secția cu predare în limba română, din Târgu-Secuiesc, protest de 1 Decembrie la Bacău, solicitându-se Prefecturii Bacău să retragă actiunea din justiție împotriva Primăriei Dărmăneşti prin care se urmărea mutarea Crucilor Eroilor Români si a Monumentului, precum şi scoaterea terenului Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului din administrarea Unității Administrativ-Teritoriale Dărmăneşti; participarea împreună cu Corul de copii Resurectio din Moineşti, jud. Bacău, la sărbătorirea Zilei Naționale de la Sfântu-Gheorghe; oferirea de cadouri pentru copiii claselor I-IV de la Școala gimnazială din Ozun, secția cu predare în limba română, de Sfântu Nicolae, și celor 50 de copii din Băcel, care au fost la Sfânta Liturghie la Biserica ortodoxă din localitate, cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun.
O manifestare de neuitat, care s-a bucurat de mii de aprecieri și felicitări, a fost participarea la Sfântu Gheorghe, de ziua Unirii Principatelor Române, a JOCULUI URSULUI din Dărmănești, județul Bacău, cel mai popular obicei de iarnă de pe Valea Trotușului, care se află pe lista de așteptare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial Cultural Imaterial UNESCO, și a Cetei Călușarilor a Ansamblurilor „Crai Nou” și „Poienița” din Brașov și, nu în ultimul rând menționăm mitingul organizat, la sfârșitul lunii februarie a.c., la Palatul Cotroceni, împotriva Codului Administrativ.
Stimate domnule doctor Mihai Tîrnoveanu, Bunul Dumenezeu să vă răsplătească generozitatea și să vă ajute în tot ceea ce veți întreprinde, spre binele Neamului Românesc.
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU