„Biblioteca Vie”, organizată de Asociaţiile „Ecou” şi „Harit” în cadrul manifestărilor „Zilelor Sfântu Gheorghe”, şi-a închis „porţile”, duminică. Biblioteca a putut fi vizitată în perioada 27-29 aprilie, la Cortul Tineretului amplasat în Curtea Primăriei.

Biblioteca Vie a funcţionat asemănător unei biblioteci obişnuite. Diferenţa a constat în faptul că, în loc de cărţile obişnuite, cititorii au putut „împrumuta”, pentru o perioadă limitată de timp, o „carte vie”, o persoană dispusă să împărtăşească povestea ascunsă în paginile vieţii sale. Astfel, timp de 40-50 de minute, cei interesaţi au putut alege una sau mai multe dintre cele 16 cărţi vii. Tocilarul sportiv, Şoarecele de bibliotecă, Actorul, Omul de afaceri, Alpinistul secui, Olimpicul sportiv, Sportivul cu dizabilităţi şi nu numai, şi-au aşteptat cititorii.

Ediţia din acest an a proiectului „Biblioteca Vie” a fost organizată în premieră naţională, în exclusivitate, de către un grup de liceeni, şi nu de persoane adulte, care au preluat ideea de la Asociaţia A.R.T. Fusion. Consiliaţi şi sprijiniţi pe parcursul organizării de către Kelemen Éva Orsolya şi Mădălin Guruianu, tinerii Marin Diana, Bolog Victor, Cojocaru Diana, Teişanu Tudor, Gászpor Bernadett şi Muntean Dragoş, membri ai asociaţiiilor ,,Ecou” şi ,,Harit”, au plănuit totul, încă de la începutul lunii martie.

Rezultatele muncii acestora au fost pe măsură. Întreaga manifestare s-a bucurat de un real succes. „Sincer, nu mă aşteptam să meargă aşa de bine, credeam că o să apară tot felul de probleme cu time-managementul cărţilor, la nivelul discuţiilor dintre cititor-carte, dar totuşi nu a fost aşa. Am avut în jur de 80 de cititori. Majoritatea au plecat mulţumiţi de la bibliotecă, dovadă fiind impresiile scrise pe acel perete pe care puteai să laşi un mesaj pentru alţi posibili cititori”, ne-a spus Victor Bolog, unul dintre coordonatorii proiectului.

Potrivit acestuia, cele mai „citite” cărţi au fost Tulit Zsombor – Alpinistul secui, şi Farkas Imre – Sportivul cu dizabilităţi.

Proiectul a avut ca scop promovarea diversităţii, a respectului pentru drepturile omului şi demnitatea umană şi stimularea dialogului între oameni.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail