Laudatio pentru pr. prof. dr. Mihai Milea, Asociaţia „Sfântu Sava” Buzău

Părintele – profesor Mihai Milea, un mare prieten al românilor din Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei

După decembrie 1989, din iniţiativa unor intelectuali patrioţi, în rândul cărora s-au aflat părinţii profesori Ilie Moldovan din Sibiu şi Mihai Milea din Buzău, a fost reluată, într-o formă actualizată, tradiţia interbelică a solidarităţii cu românii din judeţele Covasna şi Harghita. Sub deviza generoasă a „solidarităţii versanţilor munţilor Carpaţi” şi a îndemnului patriotic „noi nu putem fi liniştiţi dacă fraţii noştri din Covasna şi Harghita nu sunt liniştiţi’’, părintele profesor Mihai Milea s-a implicat într-o suită de manifestări de solidaritate pe linie duhovnicească, culturală şi socială. Cu generozitatea-i cunoscută, cu dragoste faţă de tot ceea ce este românesc în localităţile din sud-estul Transilvaniei, părintele-profesor Milea, cu timp şi fără timp, la bine şi la greu, a fost permanent lângă noi.

Multe şi ziditoare au fost faptele şi vorbele Sfinţiei Sale faţă de credincioşii români din Eparhia Covasnei şi Harghitei, acţiuni din rândul cărora spicuim: parteneriatul încheiat între Asociaţia „Sfântu Sava” şi Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sf. Gheorghe; înălţarea unor troiţe ortodoxe în incinta Colegiilor Naţionale „Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe şi „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc şi la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sf. Gheorghe; participarea, împreună cu membrii Asociaţiei „Sfântu Sava” şi ai Seminarului Teologic din Buzău, la itinerariile religioase și istorice în parohiile ortodoxe din judeţele Covasna şi Harghita, organizate în fiecare an de Sfântu Andrei, şi la manifestările consacrate sărbătoririi Zilei Naţionale a României, de la Sf. Gheorghe şi Miercurea-Ciuc; prezentarea unor conferinţe pe teme teologice, de istorie bisericească şi de cultură românească, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe; lansarea şi prezentarea unor volume redactate de către preotul-profesor Mihai Milea şi donarea unor asemenea lucrări instituţiilor şi asociaţiilor româneşti din zonă; găzduirea unor elevi români din judeţele Covasna şi Harghita în taberele de la Bisoca şi Maliu; şcolarizarea unor elevi din jud Buzău, cu resurse materiale reduse, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” etc.

Prin exemplele de bună practică, prin neastâmpărul creator, prin entuziasmul molipsitor, prin statornicia în credința ortodoxă, prin dragostea arătată românilor basarabeni și deopotrivă românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, părintele prof. Mihai Milea și discipolii săi buzoieni și-au câștigat definitiv respectul și prețuirea nostră. Pentru acestea și pentru multe alte fapte de minte și de inimă puse în slujba românilor de aici și de dincolo de Prut, mulțumirile noastre și urările de putere de muncă și sănătate sunt mult prea modeste față de sentimentul de dăruire completă a iubitului nostru Părinte pentru tot ceea ce este cu adevărat românesc. Să ne trăiți Părinte Profesor și Dumnezeu să vă aibă în pază, spre binele nostru, al tuturor!

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail