Laudatio. Prof. univ. dr. Sebastian Moldovan, Sibiu
Prof. univ. dr. Sebastian Moldovan – demn continuator al operei pr. prof. Ilie Moldovan
Întrezărind o predare de ştafetă între generaţii, întru continuarea proiectelor purtând pecetea înţelepciunii Sfinţiei Sale, părintele profesor Ilie Moldovan, la ultimele ediţii ale acestor manifestări de spiritualitate ortodoxă şi adâncă simţire românească, a fost însoţit de către unul din fiii săi, prof. univ. dr. Sebastian Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, demers de inspirație „providențială”, după expresia atât de dragă părintelui Ilie, care își dovedește pe deplin încrederea acordată, prin prezența profesorului Sebastian Moldovan, împreună cu studenții sibieni, la manifestările organizate în cele două județe și prin continuarea operei părintelui Ilie Moldovan.
Prof. univ. dr. Sebastian Moldovan este cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, specializat în Teologie Morală și Etică. Profesorul Sebastian Moldovan a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu (1990-1993), pentru ca ulterior să urmeze cursuri post-universitare finalizate în anul 2004 cu titlul de doctor în Teologie în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, specializarea Teologie Morală. De asemenea, a beneficiat de două burse de documentare la Facultatea de Teologie Evanghelică a Universității din Berna, Elveția (1996 și 1998).
Între 2007-2008 a ocupat funcția de secretar științific al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, având în atribuțiile sale: coordonarea activităţii curente de cercetare ştiinţifică în cadrul facultăţii; coordonarea comisiei de autoevaluare în vederea acreditării instituţionale a Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, precum şi a acreditării programelor de studiu „Teologie Pastorală – licenţă”, „Teologie sistematică – master”.
Între 2009-2015 a activat pe postul de conferențiar universitar la catedra de Biblice-Sistematice din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Ulterior, a devenit profesor universitar și îndrumător de doctorat, specializarea Teologie Morală și Etică în cadrul aceleași instituții de învățământ teologic superior. De asemenea, a mai ocupat și funcția de șef al catedrei de Biblice-Sistematice și director al Departamentului de Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
Din 1995 și până în prezent, Sebastian Moldovan este secretar de redacție al periodicului de specialitate Revista Teologică, al Mitropoliei Ardealului, cu apariții trimestriale. În același timp este membru în comisia pentru învăţământul superior a Sf. Sinod al B.O.R.
Totodată, prof. Sebastian Moldovan, continuând opera pr. Ilie Moldovan, activează în mai multe societăți și structuri academice de profil, precum: membru al Societăţii Române de Bioetică; membru în comitetul director al Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România; membru al Comisiei mixte locale de bioetică a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Urmând exemplul părintelui Ilie Moldovan, profesorul Sebastian Moldovan organizează simpozioane și dezbateri pe tema „Pastorația premaritală și a familiei tinere”, având drept scop identificarea principalelor probleme pastorale care apar în legătură cu pregătirea tinerilor pentru căsătorie și în prima perioadă după căsătorie, conferințe ,,despre tinerețe, iubire și jertfă” și familia astăzi, participă la seminarii de bioetică, în comisiile de doctorat cu teme de domeniul Teologie sistematică – Morală, la taberele organizate la Mănăstirea Oașa. O manifestare deosebită a constituit-o Tabăra Națională Studențească de la Schitul Găbud, care a avut tema „Pr. Ilie Moldovan – Evocări”. Comunicările și dezbaterile care au urmat pe marginea acestora au fost publicate într-un volum comemorativ. La fel ca și mereu tânărul său părinte, prof. Sebastian Moldovan, înconjurat de studenții teologi sibieni, participă în fiecare an, împreună cu grupurile de tineri ortodocși din Buzău, Târgoviște, București, Brașov ș.a. la pelerinajele organizate în parohiile din Eparhia noastră, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și, apoi, la seara românească și la manifestările organizate la Sf. Gheorghe cu ocazia Zilei Naționale a României.
Ne bucurăm, domnule profesor Sebastian Moldovan, că prin instituirea premiului pr. prof. Ilie Moldovan aducem prinosul nostru de cinstire și recunoștință părintelui nostru spiritual, care ne-a fost „baci” atâția ani, iar prin activitatea ziditoare a Domniei Voastre continuăm opera părintelui, pusă în slujba dăinuirii neamului românesc pe aceste binecuvântate meleaguri din inima României, reflectând cu responsabilitate la strigătul său de alarmă, „Dacă nu vegheați cu atenție, ne piere Neamul”. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească jertfa și să vă întărească a o putea continua și apoi să o predați tinerei generații.
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU