Pentru a evita să fiţi victimele fraudele comise în mediul online polițiștii fac următoarele precizări:
- Dacă efectuați cumpărături pe site-uri de comerț online de la persoane fizice, nu trimiteți banii în avans.
Evitaţi achiziţia de mărfuri oferite la preţuri mult mai mici decât preţul real, verificați valoarea reală a bunurilor pe site-urile de comerț autorizate. Indiferent de natura bunurilor postate nu reacționați precipitat la astfel de ,,oferte”.
- Efectuați un minim de verificări cu privire la entitatea cu care intenţionaţi să demaraţi relaţii comerciale, verificați cu atenție adresa e e-mail de pe care s-a transmis corespondența.
- Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet și verificaţi ca persoana cu care interacționați în mediul online să fie reală, si să nu folosească nume sau calităţi mincinoase.
- Este esențial să evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate cum ar fi: nume, prenume, CNP- seria și numărul cărții de identitate s.s.m.d;
– În cazul în care sesizați faptul că copilul dumneavoastră sau o altă persoană a transmis datele bancare la entități care nu sunt de încredere, contactați imediat instituția bancară, apelând numărul de telefon înscris pe spatele cardului. De asemenea, puteți accesa website-ul băncii pentru a raporta orice activitate suspectă;
– Nu fotografiați ori scanați cardul și nu îl transmite prin mijloacele de comunicare on line. Este important să nu permiteți copiilor să facă acest lucru. Trebuie să cunoașteți că nici un reprezentant al băncii ori a altei instituții publice ori private nu vă va cere să trimiți fotografii ale cardului bancar;
– Evitați să accesați link-uri necunoscute – primite pe adresa de e-mail, sms, whatsapp, etc ;
– Încercați să creeați parole complexe, cu grad ridicat de securitate;
– Nu aruncați documentele vechi care conțin date personale;
– Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Achiziționați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenenziile comerciantiului înainte de a achiziționa produsul. Totodată vă recomandăm să păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.
– Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification” (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
- Referitor la controlul parental al activității copiilor în mediul online considerăm că este important să facem următoarele precizări:
– Dacă aveți copii minori, nu le permiteți să facă tranzacții în mediul online cu cardul dumneavoastră .
ATENȚIE! Pe cardul bancar se regăsesc date importante ce trebuie protejate de titular, constituind date cu caracter personal sau elemente de securitate ale cardului.
Pentru protecția celor mici puteți instala pe dispozitivele mobile sau computere aplicații/programe acreditate de control parental care pot limita ceea ce poate accesa copilul dumneavoastră cu un dispozitiv electronic atât în ceea ce privește continutul nepotrivit vârstei cât și în ceea ce privește accesul la site-uri ce nu folosesc protocoale HTTPS sau SSL.
În acest sens, pentru a veni în sprijinul dumneavoastră enumerăm o serie de instrucțiuni privind setările controlului parental pe dispovitive mobile și computere ce pot fi efectuate fără a instala programe/aplicații:
Pentru dispozitivele Android puteți accesa Google Play – Menu – Settings – Parental Controls, creați o parolă care va proteja setările făcute de dumneavoastră și alegeți tipul de conținut pe care doriți să îl filtrați.
Pe dispozitivele IOS controlul parental se regăsește pe calea Settings – General – Restrictions (Setări – General – Restricții) – „Enable Restrictions” (Activează restricții).
Pentru dispozitive de tip laptop/desktop, majoritatea browserelor permit activarea funcției de Safe Search din meniul de Settings-Search Settings.
Cu toate că am enumerat mai multe opțiuni pentru protecția datelor atât prin conduita dumneavoastră cât și prin restricționarea, limitarea, filtrarea diferitelor medii online pe care copii le pot accesa, nimic nu poate înlocui o discuție onestă cu copilul dumneavoastră.
Stabiliţi reguli clare când vine vorba de folosirea calculatorului, tabletei şi a telefonului de către copii. Vorbiţi cu cei mici despre pericolele care pot exista pe Internet şi care îi pot afecta atât în viaţa online, cât şi în cea offline.
Sfătuiți-vă copiii să nu răspundă la mesaje spam (mesaje nesolicitate cu conținut irrelevant), la hărţuiri de tip cyber-bullying ( mesaje transmise cu intenție agresivă, agresivitate directă sau mascată, verbală sau prin mesaje scrise) sau mesaje cu conţinut obscen și să vă informeze deîndată dacă au primit astfel de mesaje pentru a-i putea proteja.
Când îndeplinesc condițiile pentru crearea unor profiluri pe reţele sociale, ajutaţi-i să îşi seteze opţiunile de securitate. Educați-vă copiii să restricţioneze numărul de informaţii publicate online şi să nu accepte prietenia virtuală a unor oameni pe care nu îi cunosc şi în viaţa de zi cu zi.
Menționăm că este foarte important ca profilele de pe rețelele de socializare ale copiilor să fie creeate în prezența părinților. În acest sens, este necesar să vă asigurați că la creearea profilului se va introduce vârsta reală a utilizatorului astfel, prin algoritme specifice, platforma online va afișa conținut potrivit vârstei utilizatorului.
Sfătuiţi-i pe copii să fie atenţi când se joacă pe telefon sau tabletă și să aibă grijă la aplicaţiile instalate. Unele jocuri aparent inofensive conţin reclame agresive (adware) şi viruşi capabili să trimită mesaje la numere cu supra-taxă și să acceseze informații confidențiale stocate în telefon.
Amplasaţi calculatorul familiei într-un loc de unde puteţi supraveghea monitorul și instalați pe telefon ori laptop sau PC un antivirus pentru a detecta din timp amenințările ori pentru a opri atacurile malware/spyware.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE