Interviu cu inspectorul şef al ISU Covasna, locotenent colonel Adrian Simtea

Începând de marți, 2 iunie a.c., odată cu inaugurarea noului punct de lucru al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, în orașul Baraolt, cele aproape 25.000 suflete din localitățile deservite- Baraolt și comunele Aita Mare, Bățani, Belin, Brăduț și Vârghiș se pot simți mai protejate în caz de incendii, accidente,  inundații  sau alte situații de protecție civilă, precum și în ceea ce înseamnă  acordare de prim ajutor și salvare de vieți omenești.

Despre această nouă realizare a ISU Covasna, cu sprijin financiar oferit de Consiliul Județean Covasna, în procent de 50% din costul total al investiției de 600.000 lei, am stat de vorbă cu  inspectorul şef al ISU Covasna, locotenent colonel Adrian Simtea.

Felicitări, în primul rând, pentru că iată, de astăzi avem o nouă locație de unde intervin pompierii în județul Covasna!

Vă mulțumim! Da, așa este. După ce am ocupat funcția de inspector șef, mesajul de atunci a fost unul de continuare a acțiunilor și proiectelor începute dar și de dezvoltare a instituției în vederea îmbunătățirii cadrului managementului situațiilor de urgență la nivelul județului nostru! Și iată că astăzi (marți-n.red) se finalizează un proiect început în anul 2015, pentru acoperirea zonei Baraolt cu o echipă de intervenție cu pompieri profesioniști. Misiunea principală a pompierilor este aceea de a salva vieți. De foarte multe ori am fost întrebat când începem? De fiecare dată am răspuns: când e gata! Interesul dezvoltării acesteia era al reprezentanților autorităților locale. Știu că efortul a fost susținut și de echipa de management a  Consiliul Județean, un lucru care merită apreciat! Faptul că pompierii există de acum la Baraolt este  o normalitate în zilele noastre, în anul 2020! Cetățenii au fost lipsiți de acest serviciu într-o zonă și areal atât de mare, având în vedere că cei mai apropiați pompieri erau la 50 km! Timpul de intervenție era de aproape o oră, iar astăzi îl reducem la 10-15 minute.

Inaugurarea de astăzi vine într-un moment oportun, în care chiar era mare nevoie de acest punct de lucru al ISU.

Așa este. De ce astăzi? În primul rând profităm de faptul că este finalizată construcția care a avut drept scop înființarea unui astfel de punct de lucru pentru pompieri. În al doilea rând să nu uităm că drumul de la Malnaș până la Augustin se închide pentru reparație capitală, devine inaccesibil, iar varianta de ocolire în cazul nostru s-ar răsfrânge și mai tare asupra timpului de intervenție.

Care sunt beneficiile realizării noului punct de lucru din Baraolt? Ce misiuni vor fi asigurate de angajații ISU?

Localitățile deservite de noul punct de lucru al ISU fiind orașul Baraolt și comunele Aita Mare, Bățani, Belin, Brăduț și Vârghiș, serviciile oferite vor ajunge la cele aproape 25.000 suflete, care se simt mai protejate, începând de astăzi! L-am invitat aici și pe colegul meu lt. col. Lucian Marciu de la ISU Brașov, întrucât cele două unități de pompieri colaborăm pe întreaga lungime a graniței dintre județe, de la zona Buzaielor până, iată, la zona Baraolt!

De la noul punct de lucru cu pompieri profesioniști de la ISU Covasna se vor asigura misiunile de stingere a incendiilor, descarcerare, intervenție la inundații sau alte situații de protecție civilă. De asemenea venim și în sprijinul Serviciului de Ambulanță cu o autospecială SMURD. Din discuțiile purtate cu domnul manager am constatat că deseori zona rămâne descoperită. Pe această componentă medicală suntem complementari cu Ambulanța, adică atunci când aceștia din urmă vor fi depășiți sau solicitările numeroase, pompierii vor interveni prompt pentru acordare de prim ajutor și salvare de vieți omenești! Cu acest prilej le urez suces colegilor mei, și dacă se poate cât mai puține misiuni!

Ar trebui să vă mai spun ceva: pompierii nu sunt super eroi, totul are niște limite. Sunt oameni obișnuiți care acționează cu dedicație în ceea ce fac! Probabil că lumea îi percepe ca pe niște eroi, și într-adevăr sunt! Dar, de fapt, și ei sunt oameni ca noi toți, cu familii și copii, cu probleme și cu griji.

Ce urmează? Ar fi posibilă înființarea unui punct de intervenție și în orașul Covasna?

Analizăm permanent situația, însă în Covasna deocamdată nu se justifică! Stațiunea este foarte aproape de Târgu Secuiesc și, în plus, are un serviciu voluntar funcțional. Ori, dacă noi mergem acolo, ne-am călca pe picioare și am avea același obiect de activitate! Sau ei se vor desființa, ceea ce nu este de dorit! Primăria este capabilă și are forța necesară să susțină un astfel de serviciu! Mai corect ar fi să îl dezvolte și să asigure prima intervenție și să se mândrească cu acesta, iar echipajele noastre să le vină în sprijin!

Acest gen de colaborare ar fi benefic și în cazul celorlalte unități administrativ teritoriale din județ în care sunt subunități  de pompieri?

Ceea ce ar trebui să facă primăriile este să ajute pompierii atât pe cei voluntari, cât și pe cei de la ISU!  Și vă dau exemple din alte județe unde primăriile achiziționează tehnică de intervenție-Cluj, Brașov,Timiș! Autospecialele noastre sunt destul de învechite! Avem promisiunea domnului primar de la Sfântu Gheorghe că va achiziționa o autospecială pentru pompieri. Aici, ca și la Întorsura Buzăului sau la Reci, am găsit mai multă înțelegere mai ales în această ultimă perioadă în care a fost necesară distanțarea socială. Și noi suntem contribuabili la bugetul primăriilor în care avem subunități de pompieri, dar niciun leu nu s-a întors! Nicio facilitate, care de fapt indirect tot pentru cetățeni ar fi fost! Pompierii sunt ai comunității!

Și sunt eroii locuitorilor județului Covasna, cărora le mulțumim!

*** 

La inaugurarea   noului punct de lucru al ISU Covasna, aflat în curtea Spitalului Orășenesc din Baraolt, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean, primarul orașului Baraolt,  Lázár Kiss Barna András și managerul Serviciului de Ambulanță  Județean Covasna,  Cristian Ciprian Cimpoi.

Maria CREȚU-GRAUR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail