Un grup de 45 de elevi, de la secţia română şi secţia maghiară, şi 4 profesori de la Şcoala cu cl. I-VIII „Nicolae Colan” au pornit pe urmele strămoşilor, cu scopul de a descoperi momente importante din istoria şi civilizaţia Transilvaniei.

Elevii, însoţiţi de profesori, au parcurs următorul itinerar: Sfântu Gheorghe, cetatea Făgăraşului, cetatea de la Hunedoara, cetatea Deva. Această excursie a fost facilitată de  câştigarea unui proiect de finanţare, lansat de Consiliul Judeţean Covasna.

La cetatea lui Iancu de Hunedoara elevii au fost surprinşi de mărimea şi frumuseţea cetăţii, de faptul că edificiul este foarte bine întreţinut, afirmând că între zidurile cetăţii se simte şi azi istoria acestor locuri. Au fost măguliţi de fântâna din curtea cetăţii, despre legenda căreia au aflat la orele de istorie.

Grupul a ajuns la Deva după-masă, a vizitat centrul nou şi centrul vechi al oraşului şi s-a bucurat de ospitalitatea celor de la Grupul Şcolar Téglás Gábor, unde a fost cazat şi unde a servit masa.

A doua zi elevii au urcat cu telecabina în cetate. După ce s-au fotografiat sub zidurile cetăţii, au rememorat legenda construirii acestei cetăţi, realizând legătura tematică cu Legenda Meşterului Manole. De la înălţime au admirat panorama oraşului Deva, constatând că este un oraş mult mai mare decât Sfântu Gheorghe.

La poalele dealului cetăţii au făcut un popas în parc, unde au zărit clădirea Centrului Olimpic de Gimnastică şi statuile renumiţilor gimnaşti formaţi la Deva.

Drumul spre casă a fost un bun prilej pentru a concluziona că o astfel de excursie e de bun augur atât pentru elevi, cât şi pentru profesori.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail