Spitalul de recuperare cardiovasculară din oraşul staţiune Covasna ar putea fi desemnat centru medical pentru pacienţii COVID asimptomatici, care în prezent sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László.

„Am discutat cu conducerea Spitalului de Cardiologie această variantă, zilele acestea urmează să se găsească locaţia cea mai bună, să vadă cu personalul şi urmează să fie nominalizat, foarte probabil, Spitalul de Cardiologie (…) şi să trimitem propunerea la minister”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Ágoston László.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert, a precizat că în urmă cu aproximativ două săptămâni a apărut un ordin al ministrului Sănătăţii care prevede că unitatea medicală pe care o conduce îşi păstrează statutul de spital COVID şi spital suport COVID pentru judeţul Braşov, însă pacienţii infectaţi cu noul coronavirus asimptomatici sau care au o simptomatologie minimă pot fi externaţi dacă la nivelul judeţului sau regiunii sunt identificate centre pseudo-medicale în care pot fi monitorizaţi în continuare.

„Noi aşteptăm să fie nominalizat un astfel de centru pentru asimptomatici. (…) Eu am făcut deja o recomandare în această privinţă, am şi o corespondenţă pe email, adresă semnată trimisă la Centrul de comandă, la domnul prefect, la DSP. Am avut această propunere acum vreo trei săptămâni, iar propunerea mea nu s-a modificat. Părerea mea este că nici pe viitor nu ar strica ca o unitate medicală să fie numită să facă această activitate de monitorizare, în speţă Spitalul de Cardiologie Covasna. (…) Aşa sună legislaţia: la nivelul fiecărui judeţ vor fi desemnate unităţi de izolare şi tratament destinate persoanelor cu infecţie SARS CoV-2 forme asimptomatice, devenite asimptomatice sau cu forme uşoare şi fără factori de risc. Lista acestor unităţi şi a personalului ce va deservi vor fi stabilite la nivelul de DSP în fiecare judeţ. Unităţile de izolare şi tratament vor fi desemnate secţii externe ale unui spital de faza 1 sau 2. (…) Trebuie făcut acest lucru, pentru că în această situaţie, dacă avem formele uşoare în spitale atunci înseamnă că ocupăm spaţii de la cazurile care într-adevăr necesită să fie tratate, au o anumită formă sau început de pneumonie, care trebuie să stea în spital pentru tratament şi pentru monitorizare, dar dacă ocupăm şi cu asimptomatici spaţiile medicale, reorganizările vor întârzia” a declarat Andras Nagy Robert.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Roşu Matyas a opinat că cea mai bună soluţie ar fi ca persoanele asimptomatice să fie carantinate la domiciliu.

„Asimptomatic înseamnă că nu are niciun fel de simptome şi nu urmează un tratament. (…) Aceşti pacienţi, după părerea mea, nu este cuprins legislaţie, dar, după părerea mea, ar putea fi trataţi şi la domiciliu, deci carantina la domiciliu, nu izolare (…), dacă au condiţii să stea separat. (…) Eu cred că, totuşi, carantina la domiciliu ar fi o soluţie bună. (…) Avem la secţia Chirurgie doi pacienţi de la Braşov care deja de patru săptămâni sunt aici şi încă nu au testele negative. Ei se simt perfect, vor să plece acasă (…), dar testele ies tot pozitiv şi nu vor să se negativeze. Mai sunt în ţară cazuri, am mai auzit despre pacienţi care şi după 47, 50, 60 de zile sunt tot cu teste pozitive, dar astfel nu au niciun fel de problemă. (…) O carantină la domiciliu a fi soluţia ideală şi costurile ar fi altele, bineînţeles”, a declarat dr. Roşu Matyas.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail