Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile de la Bucureşti se comportă de parcă „soarta unei ţări ar fi o aventură de o noapte”, apreciind că „indecizia” este principala caracteristică a acestora.
„De mai mult timp spunem, dar ieri s-a adeverit a nu ştiu câta oară, că cei din Bucureşti se manifestă de parca soarta unei ţări şi soarta a 20 de milioane de cetăţeni ar fi o aventură de o noapte. Nu ştiu dacă sunteţi de acord, nu ştiu dacă aţi parcurs, dar noaptea la ora 11,30 încă s-a decis ce se va întâmpla la ora 12,00, ceea ce a apărut în Monitorul Oficial la ora 2,00 noaptea, ceea ce ar fi trebuit luat la cunoştinţă, aplicat deja imediat şi să ai şi siguranţa cetăţenilor şi a unui stat, desigur. Încă o dată s-au manifestat cei din Bucureşti, şi noi de altfel de mai multe ori am spus, de parcă soarta acestei ţări, soarta a 20 de milioane de locuitori ar fi o aventură de noapte, pentru că să ştiţi foarte bine că niciodată, niciodată să ştiţi, niciodată nu e bine că cei care ar putea să decidă sunt indecişi şi ăştia în ultimele luni şi ultimii ani au fost întotdeauna indecişi. Niciodată nu s-a respectat în ţara asta, de când eu ştiu cel puţin, niciun termen. Au ratat şi termenul final al situaţiei de urgenţă. Între timp, desigur, în două luni de zile au centralizat tot, toate deciziile au fost luate la Bucureşti, toate informaţiile a fost stopate în Bucureşti şi asta este adevărul adevărat”, a declarat preşedintele CJ Covasna.
Acesta a mai spus că, şi la nivel local, colaborarea cu Prefectura Covasna a lăsat de dorit, autorităţile locale fiind marginalizate în ultimele două luni de zile, deşi cunosc cel mai bine situaţia din judeţ şi ar fi putut fi foarte utile în luarea sau aplicarea unor decizii.
„Cunoscătorii locurilor şi oamenilor sunt autorităţile publice locale, asta s-a adeverit, asta ştiam şi, după cum am spus, s-a adeverit şi în ultimele două luni de zile (…) Prefectura a fost un fel de instituţie de statistică, dar altfel, probleme majore nu s-au rezolvat. Ceea ce s-a întâmplat în România, ceea ce se întâmplă în România nu este de acord cu principiile noastre de democraţie, dar, cum să spun, noi nu ne-am plâns şi am găsit soluţii şi posibilităţi de a aplica şi de a rezolva problemele cetăţenilor în această perioadă, am găsit soluţii pentru siguranţa comunităţii, am luat măsuri sanitare şi de protecţie socială”, a mai spus Tamas Sandor.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că nu doreşte să critice, dar nu poate să nu remarce faptul că autorităţile de la Bucureşti par să fi fost „luate prin surprindere” de starea de alertă.
„Azi noapte am putut observa că pe cei din Bucureşti i-a luat prin surprindere faptul că starea de urgenţă s-a terminat şi că o perioadă de 30 de zile se termină după 30 de zile (…) Întotdeauna am spus că într-o perioadă de criză este nevoie de cooperare, nu de critici. Este evident faptul că a fost o situaţie nouă cu care până acum nu s-a întâlnit nimeni şi, din acest punct de vedere, este oarecum de înţeles faptul că unii s-au pripit şi alţii câteodată au luat decizii care ulterior s-au dovedit să nu fi fost corecte, dar, încă o dată spun, cred că am procedat corect că nu am criticat aceste decizii în această perioadă. Este nevoie de cooperare atunci când ţara sau comunitatea are probleme pentru că trebuie rezolvate problemele”, a spus primarul Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES