Consiliul Judeţean Covasna a aprobat joi alocarea a 100.000 de lei în vederea sprijinirii Spitalului municipal din Târgu Secuiesc, precum şi a 50.000 de lei pentru dotarea cu echipamente şi materiale sanitare a spitalelor orăşeneşti Covasna şi Întorsura Buzăului.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, a declarat că Spitalul din Târgu Secuiesc a fost desemnat spital de sprijin după de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a devenit unitate medicală pentru tratarea pacienţilor COVID, prin urmare, a preluat celelalte cazuri medicale urgente.
„Am aprobat asocierea Consiliului Judeţean Covasna cu municipiul Târgu Secuiesc în vederea finanţării cu 100.000 de lei a Spitalului municipal din Târgu Secuiesc, pentru că de când Spitalul de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a devenit spital suport COVID, spitalul din Târgu Secuiesc a devenit, conform ordinului ministrului, spital suport de urgenţă non-COVID. Asta înseamnă că toate urgenţele din judeţ au ajuns la Târgu Secuiesc şi, desigur, cheltuielile s-au mărit exponenţial. Am venit în sprijinul oraşului Târgu Secuiesc şi în sprijinul spitalului cu 100.000 de lei, iar din această sumă se vor achiziţiona echipamente de protecţie şi materiale sanitare”, a precizat Tamas Sandor.
Consiliul Judeţean Covasna, reunit joi în şedinţă ordinară online, a aprobat şi asocierea cu Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din staţiunea Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru dotarea cu echipamente şi materiale sanitare a celor două secţii externe ale acestuia, respectiv a spitalelor orăşeneşti din Covasna şi Întorsura Buzăului.
„Cele două spitale orăşeneşti vor fi finanţate cu câte 25.000 de lei. Din această sumă se vor achiziţiona echipamente de protecţie constând din măşti de protecţie şi dezinfectanţi. Noi nu ne-am uitat la cine ar fi trebuit să achiziţioneze aceste materiale, pentru că juridic aceste două spitale sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, ci ne-am uitat la o problemă care trebuie rezolvată şi am rezolvat-o”, a mai spus Tamas Sandor.
De asemenea, Consiliul Judeţean a făcut o rectificare bugetară, alocând, la solicitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, suma de 2,8 milioane de lei pentru plata stimulentului de risc medical acordat personalului implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19, pe perioada stării de urgenţă.
Managerul Spitalului, Andras Nagy Robert, a precizat că este vorba despre 2.500 de lei brut de persoană/ lunar, iar banii vor fi ulterior recuperaţi de Consiliul Judeţean, prin Ministerul Sănătăţii, din sumele alocate în acest scop din fonduri europene.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES