Dacă locuieşti la curte, poţi să ai mai multă grijă de sănătatea ta, dar nu doar pentru că te bucuri de aer curat. Astfel, ai posibilitatea să îţi transformi grădina într-o sursă de remedii naturale, mai ales dacă plantezi caprifoi, o plantă cu proprietăţi miraculoase, care tratează nenumărate afecţiuni.

  • Iată ce efecte are caprifoiul asupra sănătăţii:

Denumit popular Mâna Maicii Domnului, caprifoiul nu este doar o plantă căţărătoare, care îţi înfrumuseţează curtea. Este și un remediu pentru o serie de probleme de sănătate, care apar în viaţa de zi cu zi. Iată ce beneficii îţi aduc florile acestuia:

  • ameliorează durerile de cap şi stările de greaţă
  • tratează febra, răceala şi gripa
  • acţionează împotriva durerilor articulare şi a reumatismului
  • elimină toxinele
  • scad tensiunea arterială
  • reduc nivelul colesterolului
  • vindecă rănile, cicatricile şi arsurile solare
  • atenuează umflăturile din jurul ochilor
  • îndepărtează petele de pe piele

 

  • Ce poţi prepara din florile de caprifoi:

Înainte de a folosi această plantă ca tratament, trebuie să ştii că doar florile, nu şi frunzele sau fructele sub formă de bobiţe, sunt benefice pentru sănătate. Pentru a te bucura la maximum de efectele sale, poţi face:

 

  • infuzie – o cană de flori de caprifoi, proaspete sau uscate, se lasă la infuzat, 10 minute, într-un 1 litru de apă fiartă – pot fi consumate 2-3 ceşti pe zi
  • sirop – un borcan plin de flori şi umplut cu miere se lasă la macerat câteva săptămâni, apoi conţinutul se strecoară şi rezultă un sirop

 

Consumate ca atare, cele două preparate te ajută să previi sau să scapi de diverse afecţiuni. Totuşi, trebuie evitate de către femeile însărcinate şi de către cele care alăptează.

 

Studiile arată că în caprifoi se află acid salicilic, un compus similar cu aspirina şi, de aceea, este eficient în tratarea febrei, a durerii de cap şi a artritei. De asemenea, planta are în componenţă quercitină, un puternic antioxidant, care protejează sistemul respirator şi reduce reacţiile alergice, magneziu, uleiuri esenţiale, potasiu şi vitamina C.

  • De ce are nevoie caprifoiul pentru a înflori an de an:

Nu doar că are proprietăţi de vindecare, dar caprifoiul este şi simplu de întreţinut. Practic, nu are nevoie decât să fie udat periodic.

 

Însă, pentru a creşte şi a înflori în fiecare an, trebuie îndeplinite câteva condiţii, cum ar fi:

 

  1. un loc la soare – caprifoiul se plantează primăvara, într-un loc expus complet la soare întreaga zi sau cel puţin 6 or 
  2. un sol adecvat– în general, caprifoiul creşte în orice tip de sol, însă cel mai potrivit este cel acid sau alcalin
  3. un suport de extindere – pentru că este o plantă căţărătoare, trebuie să crească pe o structură rezistentă, însă nu pe peretele casei. Cel mai indicat ar fi un gard, care să delimiteze două zone diferite din grădina ta, pentru a crea astfel un aspect plăcut. Pentru a alege unul potrivit, cu o înălţime de doi metri, vezi preţurile la garduri de metal, ideale pentru susţinerea acestei plante. Nu doar că îți vor înfrumuseța curtea, dar vor fi și eficiente pentru o îngrijire corespunzătoare.

 

Rezistent la ierni aprige şi la îngheţ, caprifoiul te va încânta cu florile sale parfumate din iunie până în septembrie. În plus, pentru că este o plantă perenă, te vei bucura de proprietăţile ei miraculoase o perioadă lungă de timp.

Acum că ştii cum te ajută şi cât de uşor creşte, nu mai sta pe gânduri şi transformă caprifoiul în planta preferată din grădina ta.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail