În organizarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, timp de două zile, astăzi şi mâine, la Hotelul Clermont din staţiunea Covasna se desfăşoară primul atelier de lucru organizat în cadrul campaniei naţionale de informare asupra proiectului ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’, proiect demarat în anul 2008.

La acest workshop, a cărui deschidere oficială va fi făcută de către ministrul de resort, Attila Korodi,  sunt aşteptaţi să ia parte reprezentanţi ai autoritatilor locale din Bazinul hidrografic  Olt, din care fac parte judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Vâlcea, Sibiu şi Olt.

Obiectivul acestei campanii este acela de informare a populaţiei cu privire la poluarea cu nutrienţi, dar mai ales conştientizarea acesteia cu privire la necesitatea schimbării comportamentului în vederea reducerii poluării apelor şi a solului. Potrivit organizatorilor,  problemele cu care se confruntă mediul rural în domeniul gestionării gunoiului de grajd provenit de la creşterea animalelor în gospodăriile populaţiei, au un impact major asupra societăţii.  Poluarea apelor cu dejecţii reprezintă o ameninţare directă la adresa sănătăţii şi are un efect advers asupra calităţii vieţii. Cel mai adesea, în localităţile rurale  gunoiul de grajd este depozitat în condiţii improprii,  atât la nivelul gospodăriilor individuale cât şi la nivelul localităţilor.

În cadrul proiectului sunt finanţate 11 centre pilot de instruire şi demonstrare în beneficiul fermierilor a bunelor practici pentru protecţia resurselor de sol şi apă împotriva poluării cu nutrienţi proveniţi din agricultură, printr-o abordare integrată a managementului nutrienţilor. Totodată, proiectul sprijină comunităţile pentru plantarea de bariere vegetale pentru protecţia cursurilor de apă la poluarea cu nutrienţi, reabilitarea terenurilor de păşunat şi a păşunilor comunale, dar  îi încurajează şi pe fermieri în promovarea Codului Bunelor Practici Agricole, prin realizarea de investiţii pentru rotaţia culturilor, managementul gunoiului de grajd, managementul nutrienţilor prin teste de sol, menţinerea de straturi de acoperire ale solului, agricultură organica etc.

Proiectul, cu o durată de implementare de cinci ani (2008-2013) este finanţat printr-un împrumut de Investitii Specific  în valoare de 50 milioane euro, la care se adaugă alte  5,5 milioane de dolari de la Fondul Global de Mediu precum şi fonduri locale de cofinanţare.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail