Peste 90 de persoane din judeţ diagnosticate cu COVID-19 s-au vindecat de la începutul pandemiei şi până în prezent, rata de vindecare fiind de peste 50%, una dintre cele mai mari din ţară, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Covasna.
Potrivit comunicatului, care citează Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la începutul pandemiei de coronavirus în judeţul Covasna au fost confirmate 178 de persoane infectate cu virusul COVID-19.
Făcând trimitere la datele raportate de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Covasna, reprezentanţii Prefectura mai menţionează că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, au fost vindecate 92 de persoane diagnosticate cu COVID-19.
Din totalul persoanelor infectate, 61 au fost internate şi tratate în unităţi spitaliceşti, iar restul la domiciliu, fiind asimptomatice sau având forme uşoare de boală.
Totodată, au decedat patru persoane diagnosticate cu COVID-19, dar care sufereau şi de alte boli.
Până în prezent, la nivelul judeţului Covasna au fost realizate 2.678 de teste pentru depistarea COVID.
Întrebat care este explicaţia faptului că judeţul Covasna a depăşit cu mult rata medie de vindecare la nivel naţional, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, singura unitate din judeţ care tratează pacienţii COVID, Andras Nagy Robert, a afirmat că este posibil ca acest lucru să se datoreze faptului că s-au făcut mai multe testări decât în alte judeţe, iar multe cazuri au fost descoperite în faza incipientă.
„Cazurile s-au negativat mai repede. Protocolul de tratament este acelaşi la nivel naţional. (…) Multe dintre cazurile pe care le-am descoperit noi sunt în fază asimptomatică. Mă refer doar la cele 67 de cazuri pe care le-am descoperit noi prin testarea personalului, respectiv aparţinătorii colegilor noştri, la fel, sunt mulţi asimptomatici. Deci noi am descoperit, practic, într-o fază premergătoare, în care tratamentele adjuvante au efect mai rapid. Eu bănuiesc că aceasta e motivul pentru care noi avem mai mulţi vindecaţi în această perioadă decât alţii. La nivel naţional, majoritatea cazurilor au ajuns în spitale, adică, practic, au fost descoperite în spital când deja au avut o simptomatologie mai accentuată sau chiar şi o minimă simptomatologie. Dar durata de vindecare este între două şi trei săptămâni de fapt, adică şi experienţa noastră în spital asta arată”, a spus Andras Nagy Robert.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES