Consiliul local Sfântu Gheorghe a adoptat, ieri, o hotărâre prin care îşi exprimă intenţia de a dobândi cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra Fabricii de Ţigarete din municipiu, închisă anul trecut.

Primarul municipiului, Antal Arpad a declarat că autorităţile locale vor să intre în posesia unor terenuri şi clădiri aflate în patrimoniul fabricii care din anul 1990, în urma privatizării, se află în proprietatea “Galaxy Tabacco” S.A. Bucureşti.

Antal Arpad a arătat că fabrica a fost sechestrată de către organele fiscale în contul datoriilor acumulate către bugetul de stat, iar în situaţia în care Ministerul Finanţelor va dispune trecerea acesteia în domeniul public al statului, atunci Consiliul local municipal va solicita transferarea cu titlu gratuit în proprietatea publică a oraşului. Cererea este argumentată prin faptul că Fabrica de Ţigarete este o clădire monument istoric de o valoare inestimabilă pentru istoria oraşului, iar autorităţile locale vor să o reabiliteze şi să o reintriducă în circuit. Dealtfel, în expunerea de motive se menţionează că municipalitatea intenţionează să înfiinţeze un centru cultural şi de afaceri, dar în momentul de faţă nu dispune de spaţii propice pentru dezvoltarea unui astfel de proiect.

„Proprietatea fiind amplasată în zona semi-centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, pe o artera de circulaţie care face legătura cu Braşov prin localităţile Doboli şi Hărman, în zona în care mai funcţionează câteva societăţi comerciale cu tradiţie din localitate (fosta Intreprindere “Textila”, de exemplu), dar şi clădiri rezidenţiale, s-a născut ideea de a găsi o cale legală de a obţine dreptul de proprietate publică al municipiului asupra acesteia”, se arată în hotârărea adoptată ieri de Consiliul local.

În total, autorităţile revendică o suprafaţă de 36896 mp, pe care sunt amplasate mai multe clădiri şi anexe ale fabricii.

Antal Arpad a declarat că ideal ar fi ca oraşul să dobândească gratuit această proprietate, dar, dacă nu va fi posibil, atunci va încerca să o cumpere în momentul în care va fi scoasă la vânzare.

Fabrica de ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au făcut ani de zile „legendarele” ţigarete „Carpaţi”, „Snagov” şi „Mărăşeşti”, şi-a încetat activitatea la începutul anului trecut ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Fabrica din Sfântu Gheorghe, singura care mai producea ţigări româneşti, a fost construită în anul 1908, prin urmare are o vechime de peste un secol.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail