Aproape 9.800 de contracte individuale de muncă sunt suspendate în judeţul Covasna, majoritatea din cauza pandemiei de coronavirus, afirmă conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Directorul instituţiei, Ordog Lajos a declarat marţi, pentru AGERPRES, că numărul acestora a crescut considerabil în ultima perioadă, arătând că dacă la începutul lunii martie erau suspendate circa 1.860 din cele 47.513 de contacte individuale de muncă active, în aprilie numărul acestora a ajuns la 9.870.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că o parte dintre persoanele care au intrat luna trecută în şomaj tehnic îşi vor primi banii în perioada următoare. El a precizat că plăţile se vor face în funcţie de modul în care agenţii economici au completat dosarele, în multe cazuri fiind nevoie de completări sau clarificări suplimentare.

„Deşi Covasna este un judeţ mic, este destul de alert în ce priveşte solicitările pentru şomajul tehnic. Noi, până la sfârşitul lunii martie am avut 4.000 de contracte de muncă pentru care calculăm, verificăm, analizăm, dar, din informaţiile Inspectoratului Teritorial de Muncă, la ora actuală numărul este mult mai mare (…) Plăţile se vor face în băncile comerciale. De ieri suntem cu ordinele de plată pregătite, când intră banii de la Ministerul Muncii vom plăti primele ordine de plată pentru 86 de agenţi economici cu un număr de 935 de angajaţi. Plăţile nu se pot face pe principiul ‘primul venit, primul servit’, ci pe principiul aprobării şi clarificării dosarelor”, a menţionat Kelemen Tibor.

Acesta a mai adăugat că au fost foarte multe probleme cu depunerea documentaţiilor de către agenţii economici, unii având dificultăţi cu privire la completarea formularelor, respectarea procedurilor, calcularea sumelor şi chiar şi cu conturile bancare.

Potrivit acestuia, unele societăţi comerciale, care iniţial au vrut să concedieze angajaţii, au revenit asupra deciziei şi i-au trimis în şomaj tehnic, păstrându-şi în acest fel personalul pentru momentul în care îşi vor relua activitatea.

„Au revenit asupra deciziei, nu mai disponibilizează colectiv, ci şi-au suspendat activitatea şi au trimis angajaţii în şomaj tehnic (…) Şomajul tehnic este, aşa cum spunea cineva, o bulă de aer pentru angajatori, care, până la finalizarea acestei perioade, să poată rezista cu acest oxigen artificial dat de statul român”, a mai spus Kelemen Tibor.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail