Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a elaborat un nou Plan operativ pentru primirea pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, care, prevede, printre altele, că aceştia vor fi internaţi şi trataţi în clădirea secţiei de Boli Infecţioase, precum şi în corpul principal.

„Am avut o şedinţă operativă cu colegii mei, de 4-5 ore, în care am recreionat şi refăcut Planul operativ de pregătire a spitalului pentru primirea pacienţilor suspecţi şi confirmaţi pozitiv cu coronavirus. În acest sens, am decis să alocăm două clădiri, respectiv clădirea principală, care va fi în prima fază destinată doar pacienţilor confirmaţi pozitiv, având în vedere că în clădirea aceasta este şi terapia intensivă, deci să mutăm aici toată patologia de coronavirus. Colegii mei lucrează la recreionarea circuitelor pentru personalul medical (…) Clădirea de Boli infecţioase va fi, de asemenea, destinată patologiei de coronavirus, dar pe partea de suspiciune. Aici o să mutăm şi Pneumologia, patologia de pneumologie, care va avea, printre altele, în atribuţii supravegherea cazurilor suspecte privind virozele respiratorii sau cazurile cu simptomatologie suspectă”, e declarat managerul Spitalului, Andras-Nagy Robert.

Acesta a mai spus că prin această reorganizare numărul paturilor pentru potenţialii pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19 va creşte de la 100, cât era în varianta iniţială, la 350.

Între cele două clădiri, respectiv în clădirea Spitalului vechi, va fi creat un bloc separat pentru persoane non-COVID şi non-suspecte COVID.
„În zona aceasta vor avea loc patologiile medicale, adică Neurologie, Cardiologie, tot ce ţine de Interne, Nefrologie. De asemenea, aici va fi un bloc operator separat pentru cazurile chirurgicale. Chirurgia se va muta în clădirea aceasta, respectiv Ortopedia va fi în locul unde în momentul de faţă este ORL-ul, tot cu un bloc operator separat. Deci, pentru rezolvarea cazurilor urgente non-COVID şi non-suspciune COVID, va fi blocul acesta amplasat în clădirea veche a spitalului. O altă motivaţie în sensul redefinirii acestui plan operativ de pregătire este faptul că în această formă putem separa pe partea de imagistică cazurile COVID de cele non-COVID (…) Aceste două blocuri vor fi total separate, cu circuite separate, în sensul să nu se intersecteze şi să nu se contamineze unul pe celălalt. Inclusiv Pediatria urmează să fie mutată în această clădire. Urgenţele vor funcţiona în continuare în clădirea centrală. În perioada următoare, vom crea şi lucrăm la acest lucru în momentul de faţă, să vedem cum să creăm două circuite separate pentru Urgenţe, COVID şi non-COVID”, a mai spus Andras Nagy Robert.

Managerul spitalului a menţionat că pacientelele cu patologie de Obstetrică-Ginecologie vor fi transferate în continuare la Spitalul municipal din Târgu Secuiesc, iar cazurile complicate vor fi acceptate de Spitalul Judeţean din Braşov.

„Cât priveşte patologia de boli cronice, respectiv Oncologie, Hematologie şi Reumatologie, ţinta noastră pe viitor (…) este ca într-un termen de două săptămâni să putem înfiinţa un compartiment separat, destinat acestor pacienţi expuşi, în vederea continuării tratamentelor cu citostatice şi a tratamentelor biologie, adică ce au ciclicitate (…) Nu putem să permitem ca aceşti pacienţi să rămână câteva luni de zile fără un tratament medical şi să se agraveze boala pe care o au. Încercăm să rezolvăm şi această problemă în perioada următoare”, a mai menţionat Andras Nagy Robert.

Primul plan, anunţat pe 16 martie, prevedea trei etape de intervenţie, în funcţie de numărul de pacienţi, în primă fază fiind prevăzută repartizarea clădirii de Boli Infecţioase pentru cazurile suspecte sau confirmate de COVID.
În a doua fază, dacă spaţiul ar fi fost insuficient, urma să fie alocat acestui scop şi spitalul vechi, iar în faza a treia, într-o situaţie de extremă necesitate, o parte din clădirea centrală.
Cealaltă jumătate a corpului principal ar fi urmat să fie rezervată pentru rezolvarea altor situaţii de urgenţă noncoronavirus.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a fost „lovit” din interior de coronavirus, primul caz de COVID-19 în rândul cadrelor medicale fiind confirmat duminica trecută.
A doua zi au mai fost diagnosticaţi pozitiv alţi patru medici, drept urmare secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi Blocul de naşteri au intrat în carantină cu tot cu pacienţi şi angajaţii aflaţi la lucru.
În cursul zilei de joi a intrat în carantină şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, după confirmarea unui caz de coronavirus la un pacient.

Potrivit conducerii spitalului, până în prezent 7 cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19, iar 121 de angajaţi, reprezentând peste 10% din total, se află în izolare la domiciliu.

După testare, 29 de pacienţi aflaţi în carantină în spital au fost externaţi, testele acestora fiind negative.

  Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail