Dan Puric: „Noi suntem responsabili în a lăsa mugurii demnităţii să crească”
În cadrul „Zilelor Andrei Şaguna – 20 de ani în slujba neamului românesc”, un loc aparte îl ocupă conferinţa de lansare de carte susţinută de Dan Puric, ce a avut loc sâmbătă după-amiază, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. La întâlnirea cu actorul, regizorul şi autorul cărţii „Fii demn!”, carte dedicată mamei sale, au fost prezente câteva sute de persoane care, timp de aproximativ două ore, au sorbit cu nesaţ din discursul acestuia „Despre demnitate”.
Printre altele, Dan Puric ne-a spus: „Nu am venit să vă învăţ ce este demnitatea. Demnitatea este o valoare principală care te trăieşte, dacă o ai. Demnitatea nu se poate da, ne naştem cu ea (…) noi suntem responsabili în a lăsa mugurii demnităţii să crească. Pe unii însă, demnitatea îi incomodează.”
Cu dezinvoltura şi umorul ce-l caracterizează, Dan Puric ne-a purtat prin anii copilăriei sale în care reperele de bază i-au fost familia – mama, „o esenţă de feminitate”, tatăl, „cu reflexele manierate ale bărbatului din secolul al XVIII-lea” şi mămăica „această lavă de feminitate absolută ce nu venea de nicăieri! Epicentul acestui seism se ascundea undeva în taina boierilor Sbierea din Bucovina şi a boierilor Mihăilescu proveniţi din răzeşi cu pâmânturi pe malul Prutului. Oameni puternici toţi, care nu s-au dat în lături din faţa istoriei. Pesemne de acolo venea o tărie şi o demnitate de a fi”.
Totodată, acesta a vorbit despre iubirea de ţară şi despre identitatea unui popor care „este un dar de la Dumnezeu, ce nu poate fi răpit”, despre iubirea pentru valori dar şi despre lipsa acestora, despre oamenii frumoşi pe care i-a întâlnit şi despre demnitatea martirică a poporului român.
Aşa cum este precizat pe coperta cărţii „Fii demn!”, o parte din banii rezultaţi din vânzarea acesteia vor fi donaţi Schitului Înălţarea Sfintei Cruci de la Aiud, în vederea construirii unei mănăstiri pentru cinstirea martirilor neamului, precum şi a unui centru de martirologie.
„M-am simţit mai demn”
Despre întâlnirea cu Dan Puric, în cadrul conferinţei de sâmbătă, Preşedintele Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna”, preotul Sebastian Pârvu, ne-a spus: „A fost un regal la finalul căruia, eu personal, m-am simţit mai demn. Dan Puric a fost un catalizator al acestei seri în care, noi toţi, ne-am simţit bine împreună. Dorinţa ar fi să rămânem cu acest sentiment care să nu dispară, peste o săptămână, ci el să rodească”.
Unul dintre cei mulţi care i-a citit cărţile, i-a savurat apariţiile la posturile de televiziune, şi a ţinut neapărat să-l întâlnească „pe viu” la Sfântu Gheorghe, consilierul local Mădălin Guruianu, ne-a mărturisit: „Nu a fost decât o întâlnire de la suflet la suflet între oameni normali care erau în sală şi un om, chiar arhetipul omului normal, cum a fost Dan Puric, astăzi. Tot ceea ce a povestit despre demninatea de a fi român şi despre relaţia extraordinară cu demnităţile celorlalte naţiuni din jurul nostru, cred că a fost o lecţie pentru noi toţi”.
Domnul Ioan Bălan, cel care a susţinut acest eveniment din punct de vedere financiar, şi-a manifestat bucuria faţă de „atmosfera nemaipomenită care s-a creat, între actorul, regizorul şi autorul Dan Puric şi publicul covăsnean”.
•
Dan Puric a ţinut să încheie cartea „Fii demn!”, dedicată mamei sale, cu poezia „Vis”:
„Mamă!
Ce vis frumos am avut aseară!
Se făcea că poporul român era demn
Voievozii circulau nestingheriţi prin istoria noastră.
Iar dacă vreun străin cu suflet hain
Se apleca spre inima unui copil
Ca să i-o otrăvească
Repede cobora de pe cruce un martir
Şi-l săruta pe frunte
Redându-i lumina cea dintâi.
Ce vis frumos am avut, mamă!
Se făcea că poporul român era demn.”
Maria Graur