Primăria Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu mai multe organizaţii civice, va demara începând de luni un program de sprijinire a persoanelor vârstnice din municipiu, pentru a le proteja de coronavirus.

Programul va fi coordonat de Crucea Roşie şi constă în livrarea gratuită la domiciliu a unor pachete cu produse alimentare de bază şi produse de igienă, astfel încât persoanele vârstnice să nu mai fie nevoite să iasă din case.

„Este vorba despre un serviciu comunitar (…) care va fi funcţional de luni, de la ora 9 dimineaţa, mai ales pentru persoanele vârstnice. O să le oferim în jur de 50 de produse pe care pot să le comande telefonic sau online, iar acestea le vor fi transportate la domiciliu în termen de 24 de ore. O să avem în jur de 30 de voluntari. (…) Până în prezent ştim că sunt vreo 20 de persoane care au nevoie de acest serviciu. (…) Sunt în principal produse de igienă şi alimente. Vor fi contra cost, cu preţuri reduse, la cele mai bune preţuri care sunt pe piaţă. Este o colaborare cu agenţii economici şi încercăm să rezolvăm în acest fel această problemă. (…) Deocamdată programul va funcţiona doar la Sfântu Gheorghe, dar eu cred că fiecare autoritate locală ar trebui să se gândească la rezolvarea acestor probleme şi cu resursele locale”, a declarat directorul Crucii Roşii Covasna, Papp Adolf.

În cursul zilei de luni vor fi făcute publice numerele de telefon şi platforma online unde pot fi făcute solicitările.

Programul se va derula în parteneriat cu Serviciul de Ajutor Maltez, Fundaţia Creştină Diakonia, Caritas Alba Iulia şi Organizaţia Gondviselés, iar cei care doresc pot alege dintr-o listă de 50 de produse care includ alimente de bază, cum ar fi făină, mălai, orez, zahăr, ulei, paste, legume şi produse lactate, precum şi produse pentru igiena personală, cu ar fi prosoape de hârtie, hârtie igienică, produse de curăţare şi dezinfectanţi.

Primăria Sfântu Gheorghe a găsit, de asemenea, o soluţie pentru aprovizionarea cu medicamente eliberate pe bază de reţetă pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau persoanele izolate la domiciliu.

Oricine doreşte să beneficieze de oportunitate poate apela Direcţia de Asistenţă Socială începând de luni, 23 martie, între orele 12-18.

Medicamentele vor fi preluate şi livrate la domiciliu de către medicii stomatologi de la cabinetele şcolare din oraş.

„De luni începe şi acest program. O altă echipă se va ocupa cu procurarea de medicamente, doar a medicamentelor prescrise pentru persoanele în vârstă. (…) Fac un apel la cetăţeni să ia în serios toate măsurile dispuse de autorităţi, este extrem de important în aceste momente. Şi astăzi am văzut în parc plimbându-se persoane vârstnice cu copii mici. Trebuie să le explicăm că singura posibilitate ca să oprim răspândirea acestui virus este distanţarea socială. Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă şi nu este în regulă ca persoanele în vârstă să se întâlnească cu copiii. (…) Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care muncesc zi şi noapte pentru siguranţa noastră: medici, asistente, voluntari, autorităţi, lucrători de curăţenie care fac dezinfectarea în oraş”, a declarat primarul Antal Árpád.

Conform datelor oficiale, joi au fost confirmate primele două cazuri de coronavirus în Sfântu Gheorghe, alte 16 persoane se află în carantină instituţionalizată, iar 101 persoane sunt supravegheate la domiciliu.

Pentru cele 16 persoane aflate în carantină, primul test efectuat a ieşit negativ.

În judeţ, mai exact în oraşul staţiune Covasna au mai fost confirmate luna aceasta încă patru persoane diagnosticate cu noul coronavirus.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail