Deși județul Covasna ocupă primul loc la nivel de țară în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, ca urmare a eforturilor vizibile pe care firmele de salubrizare din județ le fac în acest sens,  mai sunt multe persoane iresponsabile cărora le e mai ușor să arunce gunoiul pe stradă, în jurul blocurilor de locuit, în zona locurilor de joacă, în preajma unităților de învățământ și mai ales pe zonele verzi care devin adevărate gropi de gunoaie.

Un asemenea caz ne-a fost semnalat de un localnic din Întorsura Buzăului care pe lângă informația transmisă ne-a atașat și multe poze și chiar și-un filmuleț care ilustrează „situația critică de pe marginea străzii Tunelului din Întorsura Buzăului.”

„O familie de pe strada Tunelului refuză contractul cu Salubritatea și aruncă tot felul de gunoaie din gospodărie în fața casei într-un sanț, și nimeni nu le strânge, aici devenind o groapă de gunoi în toată regula. Sunt peste tot resturi menajere, peturi, scutece folosite, deșeuri din plastic. Unul dintre proprietari este taximetrist la Brașov, dimineața când pleacă spre serviciu aruncă pungile cu gunoaie de pe geamul mașinii în șanț. S-au făcut sesizări către viceprimar și primar dar aceștia nu au luat încă NICIO MĂSURĂ. Există amenzi severe pentru aruncarea gunoaielor, dar nimeni nu face NIMIC.” – se arată în mesajul transmis către redacția Mesagerul de Covasna.

Contactat telefonic, directorul societății de salubrizare SALUBRITATEA IBSV SRL Întorsura Buzăului, Iulian Mitrofan, cel mai în măsură să ne vorbească despre această stare de fapt, ne-a spus: „Astăzi (miercuri-n.red) dimineață, împreună cu reprezentantul de mediu  al primăriei și cu beneficiari de ajutor social am adunat cca 5-6 mc de deșeuri de tot felul din zona respectivă, după ce în urmă cu două luni și jumătate am mai avut o acțiune de acest gen în același loc.

Trebuie știut că încheierea de contracte de salubrizare nu este obligatorie însă cei ce nu au contracte cu societatea noastră, plătesc taxa de salubrizare la primărie.

Noi facem campanii de informare cu privire la colectarea deșeurilor însă, din păcate, nu toți oamenii înțeleg cât de important este să respecte regulile și să nu arunce gunoaiele peste tot. Este posibil ca și unele firme să mai arunce o parte din canitatea de deșeuri pe care o produc, pentru a plăti mai puțin, în condițiile în care noi facturăm la cantitatea preluată.

Cu privire la gunoiul din zona respectivă noi am sesizat Garda de mediu însă,  conform protocolului, trebuie identificate persoanele care au aruncat gunoiul și abia apoi aceștia pot aplica amenzile ce se impun.”

Iulian Mitrofan a menționat, totodată, că în urmă cu un an și jumătate când a  devenit director al societății de salubrizare SALUBRITATEA IBSV SRL Întorsura Buzăului, gradul de colectare selectivă în zonă era de doar 2 %, în prezent ajungându-se  la 20%.  „Sperăm să creștem la 30-40 % dar asta depinde de investițiile pe care le vom putea face. Se duc campanii în școli, și suntem pe drumul cel bun. Persoanele de la case primesc 4 saci inscripționați pentru colectarea selectivă și în fiecare vineri ridicăm aceste deșeuri.”- a mai spus acesta.

***

Cu toții  am aflat,  pe toate canalele media, că România nu și-a respectat angajamentele luate față de Uniunea Europeană, pentru colectarea gunoaielor.

Potrivit https://stirileprotv.ro/, „până în acest moment, statul român ar fi trebuit să ajungă la un nivel de reciclare de 50% din deșeurile care pot fi refolosite. Ori, țara noastră abia prelucrează de trei ori mai puțin. Lipsa de educație ecologică și neimplicarea autorităților au transformat colectarea selectivă într-un dezastru.”

În vara anului 2019, Pásztai Zoltán,  directorul societății Eco Bihor  care administrează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Covasna, situat în localitatea Leț, declara: .„România , prin Ordonanța 74/2018 și Legea 31/2019 practic ne aduce nouă, salubriștilor, niște schimbări foarte drastice și ne impun anumite ținte. Anul ăsta, de exemplu, trebuie să obținem 42 % de reciclare a deșeurilor din totalul celor generate. De aceea implementăm tot felul de proiecte pilot pentru a identifica acele soluții prin care noi putem să atingem acest obiectiv. În urmă cu 2 ani am avut 25 %, anul trecut a fost 35 %, anul ăsta avem 42 %. La anul cred că va fi 50 %. De la an la an procentul e crescător.

Aceste procente se reflectă în bani. Toate UAT-urile care nu și-au atins țintele, vor plăti la fondul de mediu diferența între targhetul atins și cel impus. Astea sunt mecanisme prin care Guvernul determină autoritățile locale să ia atitudine. Dacă nu o fac de dragul de a respecta legea, îi determină prin amenzi.

La rândul lor, autoritățile locale încearcă să determine populația să arunce diferențiat gunoiul, să conștientizeze că nu o fac pentru ele, ci pentru mediu, pentru viața lor și a copiilor lor.

Tega și ceilalți operatori de salubritate din județ- Gosp-Com Tg.Secuiesc, Gos-Trans Com Covasna și Salubritate ISBV Întorsura Buzăului- au dat soluții locuitorilor. Au creat infrastructura necesară colectării. Au pus la dispoziție saci în vederea reciclării.

Dacă oamenii se opun unui sistem nou fie din comoditate, fie din absurd, atunci vor apărea măsuri coercitive, care în Vest nu sunt noi.

În România nu este o practică utilizată de autoritățile locale. Conform legislației, acestea răspund pentru îndeplinirea targetului impus și au la îndemână posibilitatea de a amenda populația, dacă nu selectează diferențiat gunoiul. Atât persoanele fizice, persoanele juridice și instituțiile trebuie să se conformeze legislației.”

 

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail