cladire spital Sfantu Gheorghe

Foto: Mesagerul de Covasna

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a stabilit imobilele în care vor fi trataţi eventualii bolnavi de COVID-19: cea a secţiei de Boli Infecţioase, spitalul vechi şi un corp al noii clădiri.

„Noi cam de o săptămână tot creionăm tot felul de scenarii şi am ajuns la un draft final împreună cu celelalte spitale (…) În momentul de faţă pacienţii confirmaţi sunt transportaţi în cele şase centre ale ţării, dar şi noi ne-am pregătit făcând aceste scenarii pentru eventualitatea în care va trebui să îi tratăm în spitalul nostru (…) Am stabilit ca linie principală de direcţie, în primă fază, alocarea treptată a clădirii de Boli Infecţioase, o clădire de patru etaje, pentru cazurile suspecte sau confirmate care o să ajungă la noi, care o să aibă nevoie de asistenţă de oxigenoterapie, de asistenţă medicală mai calificată, să zic aşa, pe înţelesul tuturor şi vom reloca celelalte secţii (…) Avem un scenariu în trei trepte: în măsura în care clădirea de Boli Infecţioase va fi integral alocată acestei situaţii, în faza a doua vom pune la dispoziţie spitalul vechi şi în faza ultimă, într-o situaţie de extremă necesitate, o parte din clădirea centrală”, a declarat managerul spitalului, Andras Nagy Robert.

Acesta a mai spus că cealaltă jumătate a clădirii principale va fi rezervată pentru alte situaţii de urgenţă decât COVID-19.

De asemenea, a menţionat că se ia în calcul şi varianta ca, în cazul în care spitalul din Sfântu Gheorghe nu va putea face faţă cazurilor de COVID-19, atunci celelalte cazuri de urgenţă să fie tratate în spitalele Baraolt, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului.

„Cu aceste spitale am avut săptămâna trecută mai multe discuţii pe această temă, ne-am organizat pentru ca pacienţii să nu resimtă situaţia de criză, vorbesc în principal de pacienţii cronici (…) Vom merge pe acest scenariu cât putem, vom încerca să ţinem clădirea principală a spitalului din Sfântu Gheorghe cât mai mult timp posibil. Sper să nu fie niciodată nevoie de acest lucru, şi anume, ca să afectăm şi această clădire cu această destinaţie pentru tratamentul pacienţilor COVID, dar trebuie să luăm în calcul orice variantă şi de aceea suntem aici ca să facem aceste scenarii, ca să ştim ce avem de făcut la un moment dat”, a mai spus Andras Nagy Robert.

Cladiri spital Sfantu Gheorghe

Foto: Mesagerul de Covasna

Potrivit acestuia, spitalul are 11 aparate de ventilaţie, iar alte trei vor fi primite de la spitalele din Târgu Secuiesc şi Baraolt, iar în clădirea de Boli Infecţioase va fi creată o secţie de terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19.

„De săptămâna aceasta începem golirea treptată şi urmează relocarea unei părţi din activitatea de terapie intensivă. Asta înseamnă, la un moment dat, că medicii de terapie intensivă din judeţ vor trebui să stea la dispoziţia noastră, pentru că dacă va fi cazul va trebui să înfiinţăm o a doua linie de gardă care să asigure supravegherea permanentă a acestor cazuri. În judeţ sunt 13 medici de terapie intensivă, o să chemăm rezidenţii care sunt în ultima fază (…) În momentul de faţă nu este situaţia, dar noi ne pregătim pentru ce este mai rău (…) Sunt convins că o să fie situaţii care o să ne ia prin surprindere, nu exclud acest lucru, dar trebuie să ştim care sunt acei paşi pe baza cărora ne ghidăm (…), trebuie să avem un plan”, a adăugat managerul spitalului.

Nagy Andras Robert a menţionat că Policlinica Spitalului îşi va continua activitatea cu pacienţii cronici, pentru ca aceştia să nu aibă de suferit şi să nu aglomereze Serviciul de Urgenţă.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail