În general, termenul psihoză este cunoscut de cititori, însă pentru o mai bună precizare vom reda cele două sensuri ale cuvântului, conform Noului dicționar universal al limbii române (NDULR): „1. termen generic pentru bolile psihice caracterizate prin tulburări psihopatologice profunde, prin pierderea contactului cu realitatea și prin lipsa conștiinței bolii… 2. Stare de spirit bolnăvicioasă, adesea cu caracter colectiv, promovată de o surescitare continuă; obsesie, idee fixă”.

Cel mai bun exemplu actual este atacul coronavirusului Covid-19  provenind din China, fapt ce a provocat deja o adevărată „isterie” printre oameni. De la „nevinovatele” speculații cu produse farmaceutice menite a ne proteja, și golirea rafturilor magazinelor și până la acte antisociale nu mai e decât un pas, dacă autoritățile nu iau măsurile necesare pentru a ține situația sub control.

Mass-media, și în special Internetul, are rolul principal de a informa populația în mod just și de a calma spiritele. Din păcate, o bună parte a mass-mediei, mai ales televiziunile, stimulate  de spiritul concurențial, uită acest lucru și caută să arunce în spațiul public „știri-bombă”, care să le crească ratingul și să le aducă profit, deși lucrurile acestea fac mai mult rău decât bine oamenilor. Dacă la acestea adăugăm și „știrile false”, ajungem să rostogolim bulgărele de zăpadă până când acesta devine „avalanșă” (a se citi „psihoză”) gata să măture totul în cale. Spre exemplificare, sursa știripesurse.ro în data de 21.02.2020 publica un articol întitulat ”Frica de coronavirus explodează în ACTE SĂLBATICE: Autobuze care transportau persoane evacuate din China, atacate de protestatari în Ucraina” , semnat de Denisa Miron. Șocantă ni se pare precizarea că: „Incidentul ar fi fost provocat de un e-mail cu informații false, transmis în numele Ministerului Sănătății, potrivit BBC”. Așadar, știrile false și cele alarmante nu fac decât să amplifice psihoza în spațiul public, creând astfel mult rău celor cărora li se adresează, iar autorităților și mai multe probleme.

În România, în afară de periculosul virus Covid-19 care bate la porțile deschise, avem și alte situații. De un timp încoace în politica românească a pătruns deja virusul psihotic, care i-a contaminat pe peneliști & comp în așa măsură, încât vor să extermine cu orice preț „ciuma roșie”, cum le place să se exprime, și să „depesedizeze” țara, iar pentru aceasta este nevoie neapărat de „anticipate”, deoarece nu le mai ajunge ”Guvernul meu”, ci vor cât mai repede și „Parlamentul meu”, ca astfel să pună mâna pe tot și să curețe patria de toate bolile. Dar dacă ceilalți fac parte din „ciuma roșie”, domniile lor din ce fel de „ciumă” fac parte?!

Necazul e altul. Se pare că după Revoluție partidele nou înființate n-au avut cu adevărat un rol constructiv, ci mai degrabă distructiv, culminând cu învrăjbirea populației până într-atât, încât acum ne-a cuprins „ciuma” pe toți și ne urâm unii pe alții gata să ne scoatem ochii. Iar în acest timp, tot urmărind idei fixe cu cădere de guverne și „anticipate”, Țara se duce de râpă, căci, asociată și cu alte boli, i se blochează „motorul” (economiei) și intră în derapaj, urmând astfel o direcție greșită.

În această împrejurare, soluția nu este să tot dăm la infinit vina unii pe alții, ci să facem eforturi comune pentru a redresa „corabia” până nu e prea târziu, altfel vom păți ca și cu cea cu oile, care s-a răsturnat în mare, și nu ne vor mai scoate nici măcar „macaralele” din UE…

Domnule Președinte și domnilor Guvernați, lăsați orgoliile, obtuzitatea și ideile fixe, rezolvați cât mai rapid criza politică și scoateți țara din impas, altfel ne va afecta coronavirusul pe toți, căci voi, cei bogați și puternici, nu aveți nicio șansă să supraviețuiți fără noi, cei săraci și slabi, dar mulți! Încă mai e timp să ne revenim în ceasul al doisprezecelea…

 

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail