Foto: Mesagerul de Covasna

În cimitirul evreiesc din Vâlcele  au fost găsite  6 pietre  funerare îngropate în pământ.

Înregistrarea video postată pe https://romania.europalibera.org/ în care se afirmă că „În timp ce poliția și autoritățile locale ridică din umeri neputincioase, localnicii unui sat din Transilvania au vândut piatră cu piatră un întreg cimitir evreiesc”, precum și știrea apărută pe site-ul weradio.ro  prin intermediul căreia  cititorii au fost informați că  în comuna Vâlcele se face „trafic cu pietre funerare”, deși  viceprimarul comunei, Nicolaie Cucu,  declarase că „ nu poate fi vorba despre furturi, și că cel mai probabil, fiind atât de vechi, pietrele funerare respective au căzut și au fost îngropate cu timpul în pământ.” – sunt  infirmate, parțial,  de cercetarea efectuată la fața locului în dosarul de cercetare penală deschis  de polițiștii covăsneni.

Potrivit viceprimarului comunei Vâlcele, „în cursul săptămânii trecute, poliția care s-a autosesizat cu privire la acest caz apărut în presă, împreună cu reprezentantul primăriei Vâlcele,  au mers în cimitirul evreiesc din pădure  unde au găsit  6 pietre  funerare îngropate în pământ.”

Fiind vorba de comuna mea, mie nu-mi place să se spună că  „se face trafic cu pietre funerare.”

Într-o discuție pe care am purtat-o anterior cercetării efectute în  cimitir, acesta a declarat că nu poate accepta ca în  toată comunitatea  din Vâlcele, localnici și autorirăți, să  „se arunce cu noroi”  prin aducerea în spațiul public a unor  informații  false și nedocumentate temeinic, prin intermediul  filmului postat pe https://romania.europalibera.org/a/video-trafic-cu-pietrele-funerare-din-cimitirele-evreie%C8%99ti-abandonate/30433155.html, precum și a știrii de  pe weradio.ro în care se vorbește chiar  despre „ profanare de morminte”.

„Domnul de la Radio Europa Liberă România împreună cu dl Karda Zoltan au venit la mine în birou având informația că eu,  ca <<primar>> al comunei, am o vilă în zona cimitirului evreiesc  și că acolo <<e făcut un drum, chiar prin cimitir, care duce la vila primarului>>.  Le-am spus că eu nu am fost primar niciodată, și nu-i nicio vilă acolo. Ei au mers cu poliția ca să se convingă că nu am nicio vilă. Într-adevăr, în cimitir au mai găsit doar o piatră funerară.  Celelelte pietre nu mai sunt, dar eu cred că multe dintre ele au căzut și sunt îngropate sub pământ și frunze. Ei s-au dus cu camera ascunsă și au stat  de vorbă cu niște  cetățeni din Vâlcele,  de la care s-au interersat de cumpărarea unor pietre pentru fundația unei case. Una au spus oamenii și ei  alta au afirmat ei. Nu știu cine și ce interes are să arunce  o așa pată pe obrazul unei comunități, fără a se documenta temeinic ”- a declarat Nicolaie Cucu.

Acesta a menționat  că știe de existența  cimitirului evreiesc  care „ era închis cu  niște stâlpi din lemn și cu sârmă ghimpată”, pe vremea când a  mai fost în acea zonă,  adică atunci când avea 14-15  ani. „ 50 de ani nu s-a mai ocupat nimeni de el.  Eu sunt convins că dacă acolo se va săpa, în cadrul cercetării penale, se va putea demonstra că nu  sunt furate pietre ci sunt căzute și îngropate, nu știu dacă toate,  deoarece cimitirul este lăsat în paragină. Datorită trecerii timpului s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, și a faptului că  a rămas în paragină. Acel cimitir a rămas neîngrijit, dar lumea trebuie să  știe  că îngrijirea cimitirelor nu cade în sarcina autorităților locale, ci a fiecărui cult în parte.”- a mai spus viceprimarul comunei Vâlcele.

Autoritățile vor să sprijine  refacerea cimitirului evreiesc

Acesta a  precizat că va lua legătura cu reprezentanții Cultului Mozaic pentru ca împreună să găsească o soluție  pentru  refacerea, atât cât se poate, a  Cimitirului evreiesc din Vâlcele.

„Eu nu am nimic împotriva nimănui  deoarece evreii  care au existat în Vâlcele nu trebuie să-și piardă urma.  O să iau  legătura cu dl Rosner și prin Cultul Mozaic, cu sprijinul nostru, ca autoritate locală care ne vom implica în ceea ce înseamnă autorizare, să ridicăm ocolo un monument  cu o placă comemorativă pe care să  fie scris ceea ce vor dori ei,  precum și numele celor care au fost înmormântați în acel cimitir. Vom  punem și un indicator /săgeată pentru ca cei care vor să viziteze cimitirul să știe unde este. ”

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail