Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) efectuează, în această perioadă, acţiuni de control la Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) care nu şi-au declarat contribuţia privind cantităţile de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, precizează instituţia, într-o postare pe pagina de Facebook.
„Administraţia Fondului pentru Mediu se află într-un amplu proces de verificare a gradului de îndeplinire a obiectivului anual de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare. Inspectorii AFM efectuează controale la Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) care nu şi-au declarat contribuţia privind cantităţile de deşeuri municipale eliminate prin depozitare (…) În perioada următoare, se vor continua acţiunile de control fiscal la toate primăriile de pe întreg teritoriul României, atât în cazul contribuabililor care au depus declaraţii privind obligaţiile fiscale la Fondul pentru mediu, cât şi în cazul celor care figurează în evidenţele AFM cu declaraţii parţiale ori incomplete”, notează AFM.
Conform instituţiei, la nivel naţional, au fost realizate peste 700 de controale, care au vizat primăriile de municipii, oraşe şi comune, iar pentru cele care nu şi-au îndeplinit obligaţiile după cum reiese din legislaţia de mediu au fost declanşate procedurile de inspecţie fiscală.
Datele oficiale arată că, în prezent, în România se reciclează doar 13% din cantitatea totală de deşeuri, în condiţiile în care ţinta asumată de ţara noastră pentru finele anului 2020 este de 50%. În acest context, aproape 70% din cantitatea de deşeuri generată se aruncă la gropile de gunoi.
Începând cu data de 1 ianuarie 2019 a devenit obligatoriu sistemul „Plăteşti pentru cât arunci”, iar taxele pentru gunoiul „dus la groapă” au crescut de la 30 lei/tonă în 2019, la 80 lei/tonă, în 2020.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2020, companiile care introduc pe piaţa naţională echipamente electrice şi electronice vor datora contribuţia de 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg (pentru lămpi), ca diferenţă dintre cantităţile de deşeuri de echipamente electrice şi electronice corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (45%) şi cantităţile efectiv colectate. În plus, începând cu anul 2021, rata obligatorie de colectare va creşte la 65%.
Potrivit Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), România are deschise, la ora actuală, 13 proceduri de infringement şi multe de preinfringement în relaţia cu Comisia Europeană, dintre care trei în domeniul managementului deşeurilor. AGERPRES