Autorităţile covăsnene şi-au propus să găsească parteneri în Braşov pentru promovarea obiectivelor turistice din judeţ alături de cele din judeţul învecinat, iar astfel să atragă un număr mai mare de turişti în zonă.
Preşedintele clusterului turistic „Ţinutul secuiesc”, Laszlo Endre a declarat că judeţul Braşov a atras anul trecut 1,3 milioane de turişti, menţinându-se pe locul al doilea la nivel naţional în ce priveşte preferinţele acestora, şi e de părere că acest aflux poate aduce beneficii şi judeţului Covasna, aflat în vecinătate.
„O să luptăm pentru întărirea colaborării cu colegii din judeţul Braşov, fiindcă trebuie să recunoaştem că punctele foarte ale turismului pentru un city break se află în judeţul Braşov. Castelul Bran este unul dintre ele, toată lumea vrea să îl vadă (…) Dar mai sunt şi alte locuri de vizitat, iar o combinaţie foarte bună cred că este turismul de nobilime din judeţul Covasna combinat cu atracţiile principale din judeţul Braşov. Eu le recomand şi colegilor să se concentreze asupra acestui aspect ca să putem beneficia de avantajul viitorului aeroport de la Ghimbav-Braşov şi de cei 1,3 milioane de turişti care vin în judeţul Braşov”, a declarat Laszlo Endre.
Acesta a mai adăugat că numărul turiştilor care au vizitat anul trecut judeţul Covasna este considerabil mai mic, cifrându-se la circa 130.000 de persoane, în creştere cu aproape 15% faţă de anul precedent.
Laszlo Endre a mai spus că printre obiectivele prioritare se numără şi promovarea turismului balnear din judeţ şi atragerea turiştilor străini din Europa Occidentală, dar şi din alte ţări, precum Israel.
În judeţul Covasna există circa 160 de castele şi conace folosite pe vremuri de familiile nobiliare ca reşedinţe permanente, de vacanţă sau de vânătoare.
Multe dintre ele sunt în ruină, dar unele şi-au recăpătat strălucirea de altădată, fiind restaurate de urmaşii foştilor proprietari ori de cei care le-au cumpărat şi introdus în circuitul turistic.
Pornind de la acest fapt, autorităţile locale au început, în urmă cu câţiva ani, să promoveze judeţul ca destinaţie turistică sub brandul „Covasna- ţinutul conacelor”, atât la târgurile de turism naţionale şi internaţionale, cât şi prin intermediul unor jurnalişti specializaţi şi bloggeri din ţară şi străinătate, prin intermediul reţelelor de socializare şi a unei aplicaţii mobile în limbile română, maghiară şi engleză.
Printre cele mai romantice şi atrăgătoare locuri de vacanţă se numără Castelul Daniel din Tălişoara, castelul Mikes din Zăbala, precum şi domeniul Kalnoki de la Micloşoara.
Nu departe de Micloşoara, la Valea Zălanului, într-un cătun în care vieţuiesc circa 150 de oameni, prinţul Charles al Marii Britanii a cumpărat mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani, pe care le-a renovat şi le-a transformat în reşedinţă de vacanţă.
Alteţa sa obişnuieşte să vină aici, de regulă, o dată pe an, primăvara, într-o mică vacanţă, iar în restul timpului conacul poate fi închiriat de turişti.
Consiliul Judeţean Covasna a editat în urmă cu câţiva ani un album intitulat „Ţinutul conacelor” şi intenţionează să realizeze în viitor şi un „drum al conacelor” pentru turiştii interesaţi de vacanţe de neuitat.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES