Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a aplicat peste 20 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 27.200 de lei unor unităţi de producere, colectare şi procesare a laptelui, unde au fost descoperite deficienţe majore.
Potrivit conducerii instituţiei, până în prezent au fost verificate 123 de unităţi, iar printre neregulile constatate s-au numărat igiena necorespunzătoare şi lipsa buletinelor de analiză.
„În perioada 10 februarie – 10 martie 2020, conform unei tematici specifice emise de ANSVSA Bucureşti, pe teritoriul judeţului Covasna se desfăşoară o activitate de control oficial cu privire la respectarea condiţiilor sanitar-veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea şi depozitarea laptelui crud şi a produselor lactate. Până la această dată, au fost controlate un număr de 123 obiective, din care, în urma depistării unor deficienţe, în 23 cazuri au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 27.200 lei, au fost emise 11 avertismente scrise şi a fost suspendată autorizaţia de funcţionare la două unităţi”, a precizat directorul executiv al DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor.
Potrivit acestuia, printre principalele deficienţe constatate în exploataţiile comerciale, respectiv la fermele de bovine, şi la cele non-profesionale, au fost igiena necorespunzătoare, lipsa dezinfectoarelor la intrarea în fermă, lipsa spaţiului pentru izolarea animalelor bolnave, lipsa împrejmuirii fermei şi a rampei de gunoi, lipsa probelor de apă şi furaje.
„La nivelul centrelor de colectare a laptelui principalele deficienţe au fost calcularea mediei geometrice doar din laptele de colectură şi nu pe fiecare furnizor în parte, lipsa documentelor privind statusul de sănătate a exploataţiilor de animale de la care s-a recepţionat laptele crud, deficienţe în monitorizarea temperaturii şi igienei, neconcordanţa între cantitatea de lapte predată şi numărul animalelor lactante, lipsa notificărilor cu medicii veterinari”, se arată în comunicat.
În ce priveşte unităţile de procesare a laptelui, pe lângă deficienţele enumerate mai sus, s-au mai constatat lipsa procedurilor de bune practici, lipsa monitorizării temperaturii în spaţiile de prelucrare şi depozitare, lipsa buletinelor de analiză a materiei prime şi produselor finite şi lipsa testelor de sanitaţie.
Potrivit conducerii DSVSA Covasna, controalele vor continua în perioada ce urmează, iar în luna aprilie este programată o vizită a experţilor comunitari pe tematica evaluării controalelor oficiale privind siguranţa laptelui şi a produselor lactate.
Oana Mălina Negrea /AGERPRES