Ziua de 1 Martie 2020 va rămâne de referință pentru istoria contemporană a țării noastre ca un început de primăvară românească veșnică, așa cum este și va rămâne Maică noastră Unică și Sfântă – Limba Română.

Ca răspuns la apelul formulat de dr. Mihai Tîrnoveanu, în calitatea sa nu doar de președinte al Asociației „Calea Neamului” din Brașov, ci și de vicepreședinte al Forumului Civic al românilor din Covasna, Harghita și Mureș, sute de români îmbrăcați în costume populare și cu steaguri tricolore în mâini, au venit din mai multe colțuri ale țării pentru a protesta în capitala României  împotriva adoptării de către Guvernul PSD-ALDE a Ordonanței de Urgență privind Codul Administrativ al României, conform căreia limba maghiară devine în mod neconstituțional a doua limbă oficială în stat. Prin încălcarea articolului 13 din Constituția României, s-ar crea un precedent, dând astfel  posibilitatea ca orice limbă a unei minorități să devină a doua limbă oficială în stat. Cu alte cuvinte, să transforme România într-un Babilon, fapt ce atentează la însăși ideea de Stat Național și ar duce la dezintegrarea lui.

 

      Înainte de plecarea către capitală, inițiatorul adunării publice de la București, dr. Mihai Tîrnoveanu, a transmis un mesaj scurt și clar pe pagina sa de Facebook: Nu vrem Cod Administrativ prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în stat. Nu vrem Legea educației modificată de UDMR prin care universitățile din întreaga țară sunt obligate să asigure la cerere examene de admitere și absolvire în limba maghiară. Nu vrem ca noțiunea de Stat NAȚIONAL din Constituția României să fie ștearsă.

 

Duminică după-amiază, mai multe asociații printre care: ASCIOR Buzău, Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Grupul NOI, Dacii Liberi din Cluj și Târgu Mureș, Asoc. Calea Neamului – filiala Mirceștii Noi, Vrancea, s-au adunat în fața Statuii Eroilor Patriei din fața Academiei Militare, de unde au pornit într-un marș al tăcerii către Statuia Leul din apropierea Palatului Cotroceni. L-am numit așa pentru că pe parcursul lui nu ni s-a permis să cântăm, și la nedumerirea mea, un jandarm mi-a explicat că „așa impunea caracterul manifestării” pentru care s-a solicitat aprobarea, adică pentru o adunare publică. Chiar și așa, s-a murmurat când mai încet, când mai tare „Treceți batalioane române Carpații” și alte cântece patriotice, cum eram obișnuiți. Asta doar până la locul stabilit. Căci acolo, vrednicii românași s-au dezlănțuit și după ce au asistat cu solemnitate la intonarea Imnului Național, au cântat și au scandat: „Limba Română unica stăpână!” ori „Nu cedăm!”, „Traiască Moldova, Ardealul și Țara Românească!”

 

Sub un soare blând și un aer de primăvară luminoasă, alături de ei au stat pentru a-i întări în credință și identitate, chipurile legendarului Avram Iancu și simbolul Limbii Române – marele poet Mihai Eminescu, care parcă-i priveau cu drag din tablourile purtate cu vrednicie în mâini. Un steag tricolor lung de câțiva zeci de metri purtat de tineri pe brațe, același purtat și în 2018 și în 2019 când s-a protestat pentru același Cod Administrativ, amintea cu litere mari, tricolore și ele, de articolul 13 din Constituția României: „În România, limba oficială de stat este limba română.” Unele minorități înțeleg și respectă Constituția fără a se considera într-un fel nedreptățite. Nemulțumiții de ani de zile se străduiesc să găsească o portiță de evadare prin care să-și vindece o frustrare bătrână de aproape 100 de ani.

 

 

Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătălie pentru întregirea neamului.”

 

Cuvintele scrise pe frontispiciul Statuii Leul și imaginea celor patru soldați de pe soclu, au dat o notă de și mai mare solemnitate adunării, amintind fiecărui participant că avem o datorie sfântă față de țară: „Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătălie pentru întregirea neamului.” Dacă aceste cuvinte par desprinse dintr-o istorie îndepărtată, pe care mulți trecători nici nu le mai văd, prezența la manifestare a generalului Radu Theodoru – o legendă vie a luptei pentru întregirea neamului, și mai ales cuvintele domniei sale, au stârnit o emoție copleșitoare printre participanți. Mulți n-au putut să-și stăpânească lacrimile – un amestec de admirație, duioșie, respect și pioșenie în fața unui om care pentru țară a îndurat multe în viață.

 

Când un veteran de război care și-a văzut prietenii sfârtecați de obuze, care a văzut moartea cu ochii poate de mai multe ori decât anii pe care-i poartă pe umeri, te privește în ochi și te îndeamnă să lupți pentru limba ta, pentru țara ta, nu-ți rămâne decât să te rușinezi, să iei poziția de drepți, să spui „Să trăiți, domnule general!” Să-ți promiți și să promiți cerului că vei fi în stradă ori de câte ori datoria de român te cheamă. Sunt cuvinte pe care nu le uiți ușor și care rămân inscripționate adânc în suflet cu durerea, amărăciunea și în același timp, cu hotărârea cu care au fost spuse: „Nu acceptați acest târg! Împotriviți-vă cu toată puterea! Generația mea a vărsat tone de sânge pentru ca România să fie a românilor. Limba română să fie unica limbă a statului. Nu transformați din lașitate și comoditate limba română în limbă secundară a statului. Dacă acceptăm o a doua limbă oficială a statului, transformăm România nu numai într-un Babilon, transformăm  România într-o posibilă țară dezmembrată! Acest act de a ceda prioritatea limbii române, și unitatea ei în stat, înseamnă a-și pune premisele dezmembrăriii statului național român. Fiți conștineți de această manoperă parșivă! (…) Noi, armata română am întregit cât am putut țara… ca acum să ne vedem minoritari în propria noastră tară, să ne vedem în situația de a ne apăra sacra limbă română în care am trăit, am clădit o istorie. Suntem prin limbă și vom rămâne prin limbă. Nu cedați! Nu cedați niciodată! Cu prețul vieții s-o apărați!

 Limba română unica stăpână!”- general Radu Theodoru.

 

Punctul culminant al adunării publice organizată în fața Palatului Cotroceni, pentru apărarea limbii oficiale a statului român, a fost atunci când o delegație formată din Mihai Tîrnoveanu, Maria Crețu-Graur și subsemnata, a fost primită la Administrația Prezidențială. Timp de aproape o oră s-a purtat un dialog deschis, fără rezerve, cu consilierul prezidențial Gabriel Pișcociu, iar răspunsul venit la finalul întrevederii a fost că președintele „NU VA PROMULGA Codul Administrativ!” ceea ce a adus multă bucurie, chiar dacă știm că până acolo este cale lungă.

 

Delegația a depus din partea FCRCHM și al Asoc. Calea Neamului la Administrația Prezidențială, un Memoriu pe cele două probleme: Codul Administrativ și Legea Educației, „susținut de o serie de argumente de ordin juridic dar și de o încadrare a celor două legi într-un cadru mai larg ce se referă la politica UDMR al cărui scop declarat este eliminarea din Constituție a sintagmei de Stat NATIONAL și obtinerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, precum și la ingerintele Guvernului Ungariei în chestiuni ce țin de suveranitatea națională a României.” – așa cum reiese din comunicatul Asociației Calea Neamului. Redau integral comunicatul pentru cei care nu au avut ocazia să-l citească pentru a se înțelege mai bine deplasarea noastră la București.

 

„Adunare publică pentru apărarea limbii române

 

Duminică, 1 martie, începând cu ora 17, la Palatul Cotroceni, statuia „Leul”, Asociația „Calea Neamului” organizează o adunare publică al cărei scop este apărarea limbii române ca singură limbă oficială în România, așa cum prevede articolul 13 al Constituției României. Protestăm, încă o dată, împotriva adoptării de către Guvernul PSD-ALDE a Ordonanței de Urgență privind Codul Administrativ al României, conform căreia limba maghiară devine în mod neconstituţional a doua limbă oficială în stat. În aceste condiții, am hotărât să apelăm la Președintele României care, conform articolului 80 din Constituția României, este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării, pentru a stopa efectele ordonanţei de urgenţă emisă de Guvernul PSD-ALDE, la presiunile UDMR şi ale Ungariei. O astfel de ordonanță nu face altceva decât să ducă la disoluția autorităţii statului român în zone ale țării în care populația românească este redusă numeric și să favorizeze obținerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, obiectiv public asumat al UDMR.

 

Solicităm Președintelui României să respingă Legea de aprobare a OUG 57/2019 la momentul în care aceasta ar fi aprobată în forma actuală de Parlamentul României și trimisă către Președintele României.

Menționăm că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională despre neconstituționalitatea ordonanței de urgență privind Codul Administrativ, dar a contestat doar forma, respectiv caracterul de urgență, și nu aspectele de fond ale ordonanței, printre care se află articolele privind folosirea limbilor materne ale minorităților naționale în administrație și acordarea pensiilor speciale, contestate de majoritatea societății românești. În aceste condiții, în data de 12 februarie a.c., Curtea Constituțională a respins sesizarea Avocatului Poporului.

 

Aşa cum am atras atenţia și în anii 2018 și 2019, textul de lege menționat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităților naționale nu doar autorităților administrației publice locale, cât și a serviciilor publice deconcentrate și a instituțiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituție. În acest fel, se nesocotește obligația constituțională a existenței unei ponderi semnificative ca premiză a folosirii limbii materne a persoanelor aparținând unei minorități naționale în relația cu autoritățile publice, pragul de 20% devenind opțional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul consiliilor locale și județene sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituțiilor sau autorităților cu conducere unipersonală.

Reamintim că, în urma marşului de protest pe care l-am organizat în anul 2018 la Bucureşti, în data de 29 iulie, a sesizărilor de neconstituţionalitate formulate de peste 50 de parlamentari şi de Preşedintele României, Curtea Constituţională a respins, în ansamblul său, Legea privind Codul Administrativ al României.

 

De asemenea, solicităm Președintelui României să nu promulge Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației (L159/10.02.2019), proiect de lege al UDMR, votat în Senatul României, prin care toate universitățile – indiferent dacă au sau nu secții în limbile minorităților – au obligația să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității. Legea include și elemente specifice drepturilor colective, interzise constituțional și nerecunoscute în dreptul internațional sau al UE, cum ar fi: „organizarea, reorganizarea, desfiinţarea oricăror formaţiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educaţiei și Cercetării, Comisiei de învăţământ şi tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale, aflat în coordonarea Departamentului de relaţii interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, şi al organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României”, România legându-se singură în politicile publice de avizul UDMR care transpune în România elementele programului guvernului Viktor Orban, cu acele încălcări de suveranitate ale României prin caracterul și natura programului de reunire a cetățenilor maghiari dincolo de granițe și de cetățenia statului român.

 

La manifestarea organizată la Palatul Cotroceni sunt invitaţi toţi românii, indiferent de orientarea politică. Nu vom admite însă arborarea steagurilor şi însemnelor partidelor politice. Singurul steag care va flutura la acest miting va fi tricolorul românesc.

Sfântu Gheorghe, 27 februarie 2020

Președinte Asociația Calea Neamului.”

 

 

Bucuros de faptul că inițiativa sa nu a rămas fără ecou, și că mesajul românilor a ajuns până la cel mai înalt nivel în stat, dr. Mihai Tîrnoveanu a scris pe pagina sa de Facebook ceea ce fiecare român prezent la adunarea publică din fața Statuii Leul, a simțit în memorabila zi de început de primăvară.

 

„1 Martie 2020 a fost despre Limba Română singura stăpână!
Sute de oameni au străbătut sute de kilometri pentru a veni în Capitală pentru a transmite mesajul unui Ideal: România trebuie să rămână un Stat NAȚIONAL cu o singură limbă oficială, limba română. Voința noastră a fost auzită la cel mai înalt nivel în stat și a fost transmisă direct administrației prezidențiale reprezentată de domnul consilier de stat Gabriel Pișcociu, care ne-a și primit în audiență transmițându-ne că Președintele nu va promulga legea Codului Administrativ în forma sa din 2018, forma ce se regăsește și în textul Ordonanței de urgență a guvernului din 2019.

Este un mesaj deosebit de important mai ales pentru toți românii din întreaga Transilvanie. Oamenii din întreaga țară s-au unit în jurul fraților lor din Arcul Carpatic atât prin reacția lor fantastică de pe rețelele de socializare cat si in stradă, la București, în 2018, 2019 și de 1 Martie 2020.

Limba Română a fost Mărțișorul nostru comun astăzi, sângele eroilor va rămâne veșnic pe zăpada munților și văilor noastre, ca un simbol al mesajului bunicilor și străbunicilor noștri: Pe aici nu se trece! Doamne ajută fraților!”

 

Post cu folos și îmbelșugat în fapte bune să avem cu toții!

 

Mihaela AIONESEI, Târgu Secuiesc

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail