Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, cunoscut și ca „Programul Tomate” continuă și în anul 2020. Termenul limită de înscriere în program este 15 aprilie 2020, iar termenul limită de valorificare a producției este 15 iunie 2020, inclusiv.

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate a fost lansat în anul 2017, elaborat în baza Programului de Guvernare. Sprijinul constă în acordarea a 3000 de euro / beneficiar/an, iar potențialii beneficiari sunt: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, cei care vor aplica vor trebui, printre altele, să: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2020” și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării.

În plus, pentru a avea siguranța că tomatele ce vor fi oferite populației vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidență a tratamentelor de protecție a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură Județene vor efectua verificări la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției.

Bugetul total al programului pentru Ciclul I este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de 3 tone/1.000 mp. Principalele modificări pentru anul 2020 au avut în vedere îmbunătățirea programului, astfel încât consumatorii să beneficieze de  tomate de calitate din producția autohtonă. Ca element de noutate, în anul 2020, verificarea preliminară a dosarelor și instruirea fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecția plantelor se va realiza  de către reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură județene și respectiv, de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare, la Primăria localității respective. Măsura va fi luată în special pentru cele câteva județe unde sunt foarte mulți beneficiari și pentru a veni în sprijinul fermierilor.”- a anunțat MADR.

De la lansare, programul a avut căutare și în județul Covasna, numărul celor înscriși crescând, anual.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail