Peste 200 de fermieri din Zona Buzaielor precum și din comunele Valea Mare și Dobârlău au participat la întâlnirea anuală organizată de Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine (AJCB) Covasna, împreună cu Primăria Barcani, în cursul zile de joi, 30 ianuarie a.c., în eleganta sală de evenimente Noblesse din Lădăuți, Barcani.
Așa cum a menționat primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, este pentru a doua oară când bărcănenii au fost gazdele acestei întâlniri a crescătorilor de bovine din această zonă a județului Covasna, la care pe lângă fermieri și președinți ai asociațiilor au fost prezenți: Dorel Secară- consilier al Ministrului Agriculturii, Gheorghe Baciu- senator PMP de Covasna, Alexandru Teacă- deputat PMP de Covasna, Leca Băncilă- primarul orașului Întorsura Buzăului; Ștefan Platon- viceprimarul orașului Întorsura Buzăului, Nicolae Stoica- primarul comunei Sita Buzăului, Gheorghe Avram- primarul comunei Valea Mare precum și directori și specialiști ai instituțiilor deconcentrate din județul Covasna- Konczei Csaba- Direcția Agricolă, Marius Popica-APIA, Siko-Barabasi Csaba- DSVSA, Necolae Radocea- Oficiul județean de zootehnie, Gheorghe Neagu- APM Covasna, ing.Tudorița Vrâncean- Oficiul județean de zootehnie.
2020 este primul an în care această activitate s-a desfășurat fără „Mozi bacsi”, cel care și-a pus tot sufletul, energia și priceperea, încă de la înființarea Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine Covasna, în 2001, pentru a afla problemele cu care se confruntă fermierii covăsneni și mai ales pentru a găsi rezolvarea acestora în cabinetele guvernanților de la București, dar și pentru a-i pune în contact cu reprezentanții instutuțiilor județene sau centrale cu responsabilități în domeniul agricol, care să le prezinte legislația în vigoare și să-i îndrume în activitatea specifică pe care fermierii o desfășoară cu multă dăruire.
În memoria fostului președinte al AJBC Covasna, Otvos Mozes, toți cei prezenți au păstrat un moment de reculegere.
Adresându-se celor prezenți, actualul președinte al Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine Covasna, Jokai Tibor, care și-a asumat responsabilitatea continuării muncii lui „Mozi bacsi” în interesul fermierilor covăsneni, a spus, printre altele:„ Mă bucură faptul că aveți președinți de asociații care se implică, cu care putem să discutăm și să realizăm foarte multe lucruri, împreună cu echipa de la AJCB. Noi vom face tot posibilul să fim în slujba fermierilor și să-i ajutăm să progreseze. Ministrul Agriculturii are consilier buni, printre care și dl. Ing. Tiberiu Hermenean din Întorsura Buzăului, și eu sper că împreună vor lucra pentru bunăstarea fermierilor. Să profitați de această ocazie și să adresați cât mai multe întrebări specialiștilor prezenți, despre problemele cu care vă confruntați.”
Timp de aproape 4 ore, oficialități și fermieri au dezbătut teme de interes pentru domeniul de activitate în care își desfășoară activitatea.
Camerele Agricole ar trebui să preia conducerea agriculturii, la nivel județean
Dorel Secară, din dubla calitate de consilier al Ministrului Agriculturii, și, totodată, de inginer agronom
/fermier din județul Cluj, le-a vorbit celor prezenți despre noua concepție privind sprijinirea agricultorilor și, în mod special, despre Camerele Agricole care ar trebui să preia conducerea agriculturii, la nivel județean, ca instituții private care să beneficieze de sprijin finaciar din partea statului.
„Vreau să vă informez despre ceea ce dorim noi, noua echipă de la Ministerul Agriculturii în frunte cu Ministrul Adrian Oros, legat de reforma în administrația agricolă a județului, i-am spune noi. Cei care ați activat de mai mult timp în Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine știți că și noi, în urmă cu 10-15 ani, discutam despre Camerele Agricole (CA) private. Nouă ni se pare o chestiune de bun simț ca atâta timp cât agricultura din țara aceasta este privată, să nu fie condusă de stucturile Statului, ci să fie condusă de fermieri, pentru că aceștia se vor regăsi la conducerea CA. Camera Agricolă va fi condusă de un președinte neretribuit, onorific, probabil cel mai bun fermier din județul respectiv, și dintr-un comitet compus din 20-25 de fermieri care vor reprezenta toate formele asociative din județ- cooperative, asociații, tineri fermieri, Colegiul medicilor veterinari, fermierii independenți, iar sub aceste structuri de conducere se vor găsi specialiștii. (…) Din nefericire, astăzi, structurile care sunt acum în județe nu sunt totdeauna capabile ca să sprijine activitatea fermierilor și să le rezolve problemele. Vor rămâne structurile APIA, avem nevoie de ele, deocamdată, structurile AFIR- deci cele două agenții care absorb fonduri europene vor rămâne, și poate trebuie întărite inspecțiile pe domeniul agricol de la nivelul județelor. Trebuie să știți că la ora actuală, sub comanda Ministerului Agriculturii lucrează 14.000 d
e oameni, când agricultura este privată. Dacă sunt mulți sau puțini, pronunțați-vă Dvs. Noi credem că trebuie făcută o reformă pentru ca agricultura de la nivelul județelor să fie condusă de Camerele Agricole și, sigur, specialiștii care sunt (sub comanda Ministerului Agriculturii-n.red), să lucreze în aceste Camere Agricole. Ele vor fi finanțate în cea mai mare parte de Stat, pentru că orice încercare de a forma aceste camere a eșuat până în prezent, fiindcă nu s-a venit cu suport din partea Statului. O perioadă trebuie să sprijine Statul, după care sprijinul va fi regresiv și va crește contribuția fermierilor.”-a spus consilierul Ministrului Agriculturii.
Dorel Secară a afirmat că în toată Europa agricultura este condusă de Camerele Argicole private. Dând drept model Franța, acesta a precizat că în această țară în care Camerele Agricole funcționează de 50-60 de ani, Statul încă participă la finanțarea lor. „Cred că este timpul să funcționeze și la noi”- a spus, răspicat, consilierul Ministrului Agriculturii. Potrivit acestuia, Camerele Agricole vor reprezenta interesele fermierilor atât la nivel local, județean cât și la nivel național, iar reprezentanții acestora vor veni în sprijinul fermierilor cărora nu le este deloc ușor în hățișul birocratic. „ La Camerele Agricole vor exista oameni care vor sprijini fermierii în întocmirea și depunerea dosarelor APIA – sunt persoane în vârstă care nu se descurcă electronic, în rezolvarea litigiilor de tot felul care există, deci va exista și un compartiment juridic, în întocmirea dosarelor pentru accesarea de fonduri europene, pentru instalarea tinerilor fermieri, etc. Camerele Agricole își vor da avizul la vânzarea terenurilor către străini, unde este cazul. Trecerea terenurilor dintr-o categorie de folosință în alta, cu ajutorul Camerelor Agricole se va face, precum și scoatea terenurilor din circuitul agricol.(…) În toată Transilvana, pe unde am avut discuții cu fermierii, am înțeles că ei agează această formă, și e normal să își dorească să existe și să coordoneze agricultura din județe, pentru că ei fac munca și nimeni nu știe mai bine problemele decât ei.”- a conchis consilierul Ministrului Agriculturii, Dorel Secară.
Despre fiecare dintre temele dezbătute la Întâlnirea crescătorilor de bovine din Zona Buzaielor- subvenții, platformele de gunoi, cadastrarea terenurilor, etc. vom relata în cursul zilelor următoare.
Maria CREȚU-GRAUR