Proiect social-filantropic aplicat de copii în municipiul Sfântu Gheorghe

În această perioadă a Postului Mare, copiii din grupa catehetică a  Catedralei Ortodoxe Române Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, au desfăşurat sub coordonarea părintelui diacon Antonie Pintrijel – responsabil eparhial pentru cateheza parohială în Eparhia Covasnei şi Harghitei – o serie de acţiuni social-filantropice, în cadrul proiectului naţional Copilul învaţă iubirea lui Hristos, iniţiat la nivelul Patriarhiei Ortodoxe Române, având ca scop educarea copiilor în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţă.

Aceste acţiuni au fost gândite de copii pentru a fi desfăşurate în mai multe etape: strângere de fonduri, cumpărături de produse alimentare şi de igienă corporală, şi dăruirea pachetelor celor pentru care a fost gândită nobila acţiune.

Prima etapă a avut loc pe data de 6 aprilie, când, după participarea la Taina Sfântului Maslu de obşte, copiii au susţinut un mic program religios-artistic, compus din cântece şi poezie religioase, având în special tema iubirii de semeni, menit să ajungă la inima credincioşilor prezenţi şi să le  trezească nepreţuitele sentimente de dragoste de Dumnezeu şi de aproapele. Prin cuvântul ţinut de către Mija Mădălina Roxana – elevă în clasa a VI-a la Şcoala cu clasele I-VIII „Ady Endre” din mun. Sfântu Gheorghe -, care a prezentat în câteva cuvinte proiectul, aceştia au fost rugaţi să facă dovadă de dragoste de semeni, prin contribuţia lor financiară menită să  aducă bucurie atât celor ce vor primi daruri, cât şi celor ce vor dărui.

Primii care au dăruit în cutia special pregătită pentru colectă, şi pe care erau frumos scrise cuvintele „Dar din dar se face rai” şi „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi!” n-au fost nimeni alţii decât cei ce au bucurat sufletele celor prezenţi prin „predica în versuri şi pe note muzicale”, copiii noştri. Aceştia şi-au pus la picioarele oamenilor suferinzi, pentru a le aduce o rază de bucurie cu ocazia Sfintelor sărbători de Paşti, primul premiu obţinut la un concurs, şi anume premiul III, în valoare de 200 lei, câştigat pe data de 24 martie anul curent, la Festivalul – Concurs Simfonia Corală „George Sbârcea”, prima ediţie.

Ajutorul în demersul de obţinere de fonduri a venit şi din partea copiilor de la centrul de pictură pe sticlă al catedralei, care sub îndrumarea doamnei Anca Şimon, au organizat în mijlocul catedralei o expoziţie cu vânzare de icoane. Banii obţinuţi din vânzarea icoanelor au fost folosiţi în acelaşi scop social-filantropic.

Acţiunea a emoţionat credincioşii prezenţi în aşa fel încât în prima zi s-au strâns 881 lei.

Proiectul „Copiii învaţă iubirea lui Hristos” a continuat şi pe data de 8 aprilie, în Duminica Floriilor, când aceiaşi copii au împărţit la sfârşitul Sfintei Liturghii 100 de felicitări cu ocazia Sfintelor sărbători de Paşti, iar credincioşii impresionaţi de râvna acestora au contribuit fiecare după posibilităţi la cutia dragostei creştineşti. Rezultatul acestei noi încercări de strângere de fonduri a fost peste aşteptările copiilor, suma strânsă în această zi fiind de 847 lei.

Luni, 9 aprilie, au fost cumpărate alimentele şi produsele necesare, fiind realizate 15 pachete.

Marţi, 10 aprilie, a fost ziua împlinirii misiunii noastre. Coordonaţi de Părintele Cristian-Ovidiu Groza, Parohul şi administratorul Catedralei Ortodoxe Române din municipiul Sfântu Gheorghe, am mers împreună cu copiii implicaţi în proiect la diferite persoane, aflate în evidenţa Parohiilor Ortodoxe Române din Sfântu Gheorghe ca şi cazuri sociale. A fost o zi care ne-a marcat pe toţi. Oameni în vârstă, imobilizaţi la pat şi în condiţii greu de imaginat neputându-şi stăpâni emoţiile, au început să verse lacrimi, însă de această dată de bucurie, că cineva şi-a adus aminte de ei, şi ce poate fi mai emoţionant decât ca un copil să dăruiască unui bătrân ceva ce a fost câştigat prin strădania sa. Apoi, familii numeroase de 3, 4 persoane trăind într-o singură cameră mică, cu baie comună, familii cu 5- 6 copii, pe chipurile cărora se citea atâta dragoste, mulţumire cu ceea ce au. Mamele, pentru că ele erau cu copiii acasă, sunt cele pe chipurile cărora se putea citi nespus de multă suferinţă. Însă ce am putut observa cu toţii, a fost realitatea că în aceste familii necăjite, ascultarea, buna rânduială, rezultatele de apreciat la învăţătură, de fapt tot ce înseamnă virtuţile pe care ar trebui să le aibă orice copil bine crescut în credinţă de Dumnezeu şi respect de valorile morale, etice şi sociale nu lipseau, dar se simţea că sunt cultivate de părinţi şi între fraţi cu mare conştiinciozitate.

A fost o zi în care, după primele impresii împărtăşite, cu toţii am avut nespus de mult de învăţat, iar copiii au experimentat ce mult înseamnă să poţi face binele, să aduci cuiva o bucurie, aplicând de fapt ceea ce au învăţat la orele de religie şi cateheză, dragostea de semeni aşa cum ne învaţă Hristos.

A fost o acţiune, care cu mila şi ajutorul lui Dumnezeu s-a dovedit a fi una reuşită, peste aşteptările noastre, reuşind să dăruim toate cele 15 pachete, fiecare în valoare de aprox. 115 lei. Sperăm ca acest fapt să ne motiveze să mai întreprindem astfel de acţiuni pentru cei suferinzi şi în strâmtorări ori de câte ori vom putea.

Ne dorim ca această frumoasă experienţă să fi transformat, cel puţin în parte sufletele noastre, şi din râvna şi sinceritatea acestor copii să fi învăţat şi noi, că o lume mai bună, nu poate exista decât călcând în picioare eu-ul nostru şi străduindu-ne să învăţăm în fiecare clipă ce este cu adevărat dragostea, de Dumnezeu şi de aproapele.

Mai multe detalii şi fotografii pot fi găsite accesând site-ul catedralei: www.catedrala-sfantugheorghe.ro.

A consemnat diacon Antonie Pintrijel

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail