Ministerul Mediului nu a făcut suficient pentru informarea cetăţenilor cu privire la reciclare şi colectarea separată a deşeurilor, iar în acest sens propunem realizarea unui spot video cu regim de „Mesaj de interes public” pentru a fi difuzat la toate posturile de radio şi tv, a declarat, joi, Ana Racheleanu, reprezentant Declic, în cadrul unei acţiuni organizate în faţa ministerului de resort.
„Suntem astăzi aici pentru a ne exprima nemulţumirea pentru modul în care Ministerul Mediului s-a ocupat de informarea cetăţenilor. Considerăm că a făcut-o insuficient şi tocmai de aceea peste 11.000 de cetăţeni i-au cerut ministerului să producă un spot despre obligativitatea reciclării, pe care mai spoi să îl propună Consiliului Naţional a Audiovizualului pentru ca acesta să fie difuzat în regim de „Mesaj de interes public” la toate posturile tv şi radio. Unul dintre motivele pentru care rata de reciclare în România este foarte scăzută, de doar 14%, este pentru că cetăţenii nu reciclează îndeajuns. Sunt prea puţin implicaţi în acest proces. Tocmai de aceea, dacă aceştia ar auzi mai mult mesaje despre reciclare la tv şi la radio, să colecteze separat, ar deveni un gest normal. Aşa cum poate tuturor ne este cunoscută fraza „Pentru sănătatea dvs. evitaţi consumul de sare, zahăr şi grăsimi” ar trebui să ştim că Galben este pentru plastic sau metal, Albastru este pentru hârtie şi carton, iar Verde este pentru sticlă”, a spus Racheleanu.
Aceasta a adăugat că realizarea unui astfel de spot publicitar i-ar putea responsabiliza mai mult pe cetăţeni.
„Am trimis o notificare către minister în legătură cu petiţia, am solicitat şi audienţă cu domnul ministru Costel Alexe. Acesta ne-a răspuns că se va vedea cu noi astăzi, de la ora 16:00, să ne asculte cerinţele. Pentru problema reciclării nu există o singură rezolvare, la fel cum nu există o singură problemă. Noi suntem astăzi aici să adresăm problema în care cetăţenii nu colectează îndeajuns de mult. Tocmai cu acest spot credem că îi vom responsabiliza mai mult. Considerăm că este responsabilitatea ministerului să producă un astfel de spot, pentru că ei au pârghiile necesare şi cunoştinţele să informeze cetăţenii”, a precizat reprezentant de campanie la Declic.
Comunitatea Declic a organizat, joi, în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), timp de 30 de minute, acţiunea „Vrem spot de interes public pentru reciclare”. Pe durata evenimentului, activiştii de mediu au expus un televizor pe care au rulat mesaje de interes public despre reciclare, pentru a atrage atenţia asupra importanţei problemei privind colectarea separată a deşeurilor.
În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri ne-periculoase provenite din activităţi de construcţie şi demolări, 60% valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională.
De asemenea, ţara noastră va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deşeuri electronice de 4 kg/locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile în vederea compostării şi fermentării acestora.
Executivul comunitar afirma că România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. În 2015, aceasta a înregistrat cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.
Pe data de 22 decembrie 2017, Hotărârea de Guvern privind Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD) a fost aprobată în şedinţa Executivului, acest lucru conducând la închiderea unei proceduri de infringement aflată în fază contencioasă. AGERPRES