Ce poate fi mai frumos decât colindele de Crăciun, colindele creștine care sunt sunetul de clopoței ce vestesc Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului?
Și în acest an, pentru a XXIX-a oară consecutiv, bucuria Crăciunului a ajun în sufletele covăsnenilor prin intermediul participanților la Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă „CRĂCIUNUL LA ROMÂNI” organizat de Fundația „Mihai Viteazul” Sf.Gheorghe, în perioada 9-15 decembrie.
În primele patru zile ale festivalului, glasurile a peste 650 de mici colindători, preșcolari și școlari din ciclul primar, au răsunat cu emoție, cu trăire, în Caterala Ortodoxă din Sf. Gheorghe, în cadrul Miniconcertelor de colinde. Programul la care au fost prezente preșcolari și elevi din clasele primare de la unități de învățământ din municipiu și localități apropiate, s-a derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.
„Glasurile tuturor celor prezenți s-au împletit într-un singur singur fir, cel al dăinuirii neamului românesc”
Potrivit președintei Fundației „ Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, vineri seara, după oficierea Slujbei Sfântului Maslu de Obște, la biserica Sfântu Mare Mucenic Gheorghe, în prezența preacucernicilor preoți a avut loc un minunat concert de colinde susținut de ansamblurile și grupurile din țară. Glasurile tuturor celor prezenți s-au împletit într-un singur singur fir, cel al dăinuirii neamului românesc. Au fost prezente: Ansamblul de cântece și dansuri populare „BRATIA” din com. Vlădești, jud. Argeș; Ansamblul „60 PLUS” din Alba Iulia; Ansamblul „CIMBRIȘOR” din Republica Moldova; Grupul vocal „JOC” din jud. Dâmbovița și Grupul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Moștenitorii” din jud. Neamț.
Grupurile enumerate, la care s-au adăugat Ansamblul „PLAIURI TULGHEȘENE” din jud. Harghita și Corul mixt ȘTEFAN ANDRONIC, jud. Vrancea, s-au reunit sâmbătă,14 decembrie, în Catedrala Ortodoxă, pentru a se prezenta colinda și a intona, împreună cu cei prezenți, una dintre bijuteriile folclorului românesc – religios „O, ce vest
e minunată!”
Apoi, într-o paradă a costumului popular, a ținutelor specifice obiceiurilor tradiționale de iarnă, cei prezenți s-au îndreptat spre Piața Mihai Viteazul, pentru deschiderea oficială a festivalului. După prezentarea Jocului caprei, a măștilor, a colindelor tradiționale, specifice zonelor din care veneu, cei prezenți au intonat colindul „Trei păstori se întâlniră”, după care s-au prins apoi în Hora Unirii. Gazde bune și primitoare, Prefectura, Consiliul județean Covasna, Asociația Naționață a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere M.A. I. – filiala jud. Covasna și Cercul Militar au primit colindători care i-au colindat și le- au adresat urările de sănătate și prosperitate. După datina strămoșească, colindătorii mici și mari au fost omeniți de gazde și-au fost invitați să revină și anul următor.
La spectacolul din Sfântu Gheorghe, desfășurat în sala de sport a Colegiului Național Mihai Viteazul, au fost prezente grupurile amintite mai sus precum și grupuri din județul nostru- Corul „RAZĂ DE SOARE” de la G.P.P. „Rază de soare”, Sf. Gheorghe; Corul de copii al Bisericii Ortodoxe SFÂNTU GHEORGHE din municipiu; Corul „PLAI ÎNTORSUREAN” din Întorsura Buzăului și Ceata „OPINCUȚA” a societății AFACOV Sf. Gheorghe. C ade fiecare dată, Spectacolul de Gală s-a încheiat cu Hora de Anul Nou.
Ansamblul CIMBRIȘOR din Republica Moldova, a prezentat obiceiuri locale și colinde tradiționale și la Spectacolul Bucuria colindelor, organizat la Miecurea Ciuc de Inspectoratul de Poliție județean Harghita, în colaborare cu Centrul Cultural al M.A. I.
Duminică, Ansamblul 60 PLUS din Alba Iulia a colindat la Întorsura Buzăului, în timp ce la Covasna a fost prezent Grupul de Datini și Obiceiuri de Iarnă MOȘTENITORII din comuna Tupilați jud Neamț.
„Se cuvine să aducem mulțumiri tuturor care într- un fel sau altul au contribuit la reușita acestui Festival cofinanțat de Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Regretăm doar că cei care nu au fost prezenți la oricare moment al său, nu știu ce au pierdut. Noi transmitem tuturor, pe această cale, mesajul din Urarea cărturarului Anton Pan care spune: Să fie de bine la mic și mare / La toți câți se află la astă adunare/ Urăm sănătate la toți, totdeauna/ Dragoste întreagă și inimă bună!” a spus președinta Fundației „ Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Mult SUFLET ROMÂNESC, la Târgu Secuiesc
„A devenit o tradiție ca, în preajma Crăciunului, să se desfășoare Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă CRĂCIUNUL LA ROMÂNI, care a ajuns la cea de-a XXIX-a ediție. Acest festival este organizat de Fundația MIHAI VITEAZUL din Sfântu Gheorghe în colaborare, pe plan local, cu Asociația SUFLET ROMÂNESC- Asociație de Dezvoltare Locală și Culturală Tg Secuiesc” – au spus elevii Denisa Pătru și David Marica Cristea, în prezentarea Spectacolului de Gală din „orașul breslelor”.
Eleganta sală a Casei de Cultură din localitate a devenit neâncăpătoare pentru sutele de copii mai mici sau mai mari, însoțiți de părinți și bunici, care s-au pregătit cum se cuvine pentru a vesti, prin colinde, Nașterea Pruncului Iisus și, totodată, și pentru a-l aștepta cu bucurie pe Moș Crăciun.
În sunet de clopoței, Moșul a sosit alături de Crăciuneii și Crăciunițele de la Grădinița cu Program Prelungit (G.P.P.) nr 3 Tg.Secuiesc, însoțiți cu educatoarea Mihaela Cristea, care au cântat și au dansat împreună cu acesta.
Pe parcursul celor trei ore cât a durat Spectacolul de Gală, îmbrăcați în frumoase costume populare, pe scenă au urcat: Grupul de Colindători din Grupa „Fluturașilor” de la (G.P.P.) Brețcu, îndrumați de educatoarele Maria Zarzu și Oana Miron; Copiii din grupa mare de la Grădinița cu Program Normal nr. 2 din Zăbala, alături de doamna lor educatoare Adriana Luminița Vlad; Copiii de la Școala Gimnazială „Turoczi Mozes” din Tg.Secuiesc, coordonați de preotul Gabriel Galanton; Grupul de Datini și Obiceiuri de iarnă „Moștenitorii” al comunei Tupilați, județul Neamț; Un grup de colindători din Parohia Ortodoxă din comuna Ojdula, coordonat de preotul Valentin Coznean; Ansambul „BRATIA” de la Căminul Cultural și Școala Gimnazială din comuna Vlădești, județul Argeș; Grupul de colindătoare din Mărtănuș, coordonat de doamna Maria Suvejan; Un grup de colindători din Parohia Ortodoxă Floroia Mare-Întorsura Buzăului, coordonat de preotul Emanuel Galanton; Ansamblul „BRĂDULEȚUL” din comuna Zagon, coordonat de d-na Carolina Paloșan și preotul Ilie Vasile; Corul Bărbătesc din Voinești-Covasna, coordonat de Alexandru Avram și Florin Balea.
Desprinși, parcă, din lumea de poveste a satului, când ulițele răsunau de glasuri de colindători, în prag de sărbători, interpretând colinde străvechi sau altele mai noi, jucând Jocul Caprei dar și Hora Anului Nou, toți colindătorii care au participat la Spectacolul de Gală organizat la Târgu Secuiesc, cu impicarea nemijlocită a membrilor Asociației „SUFLET ROMÂNESC- Asociație de Dezvoltare Locală și Culturală Tg. Secuiesc”, a cărei președinte este Constantin Pătru, au a reușit să aducă multă bucurie în sufletele tuturor celor prezenți, români și maghiari, oaspeți și localnici cărora, înainte ca Moș Crăciun să împartă darurile aduse, li s-a transmis mesajul dintr-un colind:
„Și vesel de Crăciun,
Dar nu uita când ești voios,
Creștine, să fii bun! ”
Maria Crețu-Graur