Aproximativ 600 de consultații sunt efectuate, lunar, la Cardiologie, în Ambulatoriu, arată datele Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf”. Cardiologia este una dintre secțiile foarte solicitate ale Spitalului.
„Cardiologia este specialitatea care se ocupă cu inima și sistemul circulator și se află în centrul interesului tuturor, pentru că inima este motorul organismului, mai exact este o pompă care nu obosește niciodată, care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămană și care bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi, asigurând circulația sângelui către organe și menținerea vieții. Activitatea secției noastre este, prin urmare, dedicată diagnosticului și tratamentului afecțiunilor cardiace și ale aparatului circulator. Fiind parte integrantă a Spitalului Județean de Urgență, către secția noastră sunt dirijate majoritatea cazurilor complexe și urgente, astfel încât pe secția noastră se pune diagnosticul și se decide atitudinea terapeutică ulterioară. ”- au transmis reprezentanții Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, printr-o conferință de presă dedicată prezentării secției de Cardiologie.
Potrivit aceleiași surse, secția dispune de 25 de paturi din care un salon cu 6 paturi, cu posibilitatea monitorizării cazurilor instabile sau severe, dotate cu monitoare, stație de monitorizare, aparatură necesară resuscitării. Restul de 18 paturi sunt repartizate în saloane de 3 sau 4 paturi cu confort bun, de asemenea cu posibilitate de monitorizare.
„Aparatura necesară diagnosticului corespunde standardelor actuale, este reînnoită periodic și constă în: aparate ECG care înregistreză activitatea electrică a inimii, aparat pentru efectuarea probei de efort, aparate de monitorizare a activității ECG pe 24 de ore (Holter), aparate de monitorizarea tensiunii arteriale, ecograf care cu ajutorul ultrasunetelor transformă în imagini activitatea inimii, având posibilitatea de a efectua examinări ecografice transtoracice, transesofagiene și vasculare.
Principala valoare a secției nu este, însă, aparatura, ci personalul specializat care își desfășoară activitatea cu profesionalism. ”- a transmis conducerea Spitalului.
Echipa Cardiologiei a crescut constant, în ultimii patru ani, astfel că au fost angajați patru tineri specialiști cardiogi, foarte bine pregătiți, care urmează cursuri de supraspecializare și în prezent.
„Momentan avem, în echipă, 5 medici cardiologi. De asemenea, în echipa asistenților medicali cu peste 10 ani de experiență în cardiologie au fost recent angajați asistenți tineri, astfel încât avem momentan 17 asistenți, 6 infirmiere și două îngrijitoare de curățenie. Principalele afecțiuni care beneficiază de tratament pe secția noastră sunt: bolile valvelor complicate cu insuficiența cardiacă, în principal stenoza aortică și insuficiența mitrală, cardiomiopatiile (adică afectarea mușchiului inimii) complicate cu insuficiența cardiacă, precum și cordul pulmonar cronic (adică suprasolicitarea inimii din cauza afecțiunilor pulmonare); urgențele din hipertensiunea arterială, tulburările de ritm și conducere; trombozele venoase profunde și complicația acestora, trombembolismul pulmonary; afecțiunile coronariene (adică afectarea vaselor care irigă inima și care conduc la infarct miocardic) au de asemenea ca primă stație secția noastră, unde în mod operativ se examinează fiecare caz și se decide dacă este nevoie transferul către un centru specializat în terapie intensivă coronariană sau se continuă tratamentul pe secția noastră.”- au transmis reprezentanții Spitalului Județean.
Potrivit aceleiași surse, aproximativ 65% din cazurile secției se prezintă prin urgență, fie la UPU, fie trimise de medicul de familie ca urgență.
„Consultațiile interdisciplinare ocupă un loc important în activitatea noastră. Asta înseamnă că efectuăm pacienților internați pe alte secții ale spitalului la cererea medicilor curanți o evaluare completă a aparatului cardiovascular, folosind toate mijloacele avute la dispoziție (ECG, test de efort, ecografie , Holter etc) , această evaluare fiind necesară fie pentru stabilirea tratamentului optim , preoperator sau înainte de tratamentul oncologic. Parte integrantă a secției este și ambulatoriul de specialitate, cu mare adresabilitate din partea populației, unde pot fi găsiți toți cei 5 medici specialiști cardiologi și unde se efectuează aproximativ 600 de consultații pe lună, atât pentru cazurile noi cât și controlul și urmărirea cazurilor externate. Tocmai pentru a permite o adresabilitate bună, având în vedere că programările se fac inclusiv electronic, transmit pe această cale publicului ca în cazul în care nu se poate prezenta la data programată să anunțe, astfel încât să poată fi reprogramat, iar în locul liber să poate fi primit alt pacient.” – a transmis conducerea Spitalului Județean.
Ana Ciorici COSTACHE