Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat supunerea în dezbatere publică a unui proiect de hotărâre privind regulamentul de organizare și funcționare a spațiilor de joacă situate pe domeniul public al municipiului.

În raportul de specialitate anexat hotărârii se arată că pe domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe sunt amenajate un număr total de 49 spații de joacă, dar în prezent nu există un act normativ care să reglementeze organizarea și funcționarea acestor spații de joacă. Potrivit aceleiași surse, în afară de spațiile de joacă situate pe domeniul public al orașului mai există astfel de spații deținute de alte entități (școli, grădinițe, complexe rezidențiale, etc.) care trebuie să se conformeze prevederilor legislației în vigoare, drept pentru care prin aplicarea Regulamentului propus spre aprobare și aceste spații de joacă ar intra în perfectă legalitate.

În referatul privind aprobarea proiectului, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba arată că asigurarea și păstrarea curățeniei, ordinii pe teritoriul Municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv pe amplasamentele pe care au fost amenajate spațiile de joacă, întreținerea, repararea și funcționarea în siguranță a echipamentelor de joacă, respectarea normelor privind igiena și starea de curățenie a amplasamentelor în cauza, constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, iar menținerea integrității echipamentelor de joacă și păstrarea curățeniei reprezintă o obligație a locuitorilor municipiului.

„Pe domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe au fost amenajate până în prezent un număr de 49 amplasamente ca fiind spații de joacă, în continuare urmând să fie amenajate alte asemenea spații. Deoarece până în prezent la nivelul municipiului nu există un act normativ prin care este reglementată organizarea și funcționarea spațiilor de joacă pentru copii, respectiv în scopul asigurării unor măsuri de informare a utilizatorilor spaţiilor de joacă, a prevenirii producerii unor defecţiuni, a prevenirii distrugerii/vandalizării echipamentelor cu care acestea sunt dotate şi al menţinerii unor condiţii optime de utilizare, considerăm oportună aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a spațiilor de joacă situate pe domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe.” – se arată în referat.

Regulamentul propus spre dezbatere și aprobare stabileşte atât obligaţiile Primăriei  Municipiului Sfântu Gheorghe în calitate de deținător și administrator, cât şi ale beneficiarilor (utilizatorilor) spaţiilor de joacă, amplasate pe domeniul public al Municipiului.

Spre exemplu, în ceea ce privește obligațiile municipalității, proiectul supus dezbaterii prevede că Municipiul Sfântu Gheorghe, prin personalul împuternicit din cadrul Direcției de Gospodărire Comunală, să verifice modul de executare a lucrărilor de curăţenie, întreţinere, revizii şi reparaţii la spațiile de joacă; să se asigure de funcţionarea corectă a echipamentelor din spaţiile de joacă în condiţii de siguranţă şi securitate; să asigure prezenţa prin reprezentanţi din cadrul Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public la toate inspecţiile organelor de control; să rezolve cu celeritate sesizările cetăţenilor, să întocmească şi să ţină la zi un registru de evidenţă al acestor sesizări şi reclamaţii cu evidenţierea modului de soluţionare al acestora; să asigure procurarea de echipamente destinate spaţiilor de joacă numai în condiţiile respectării legislaţiei în vigoare; să informeze beneficiarii în legătură cu denumirea echipamentelor din spaţiile de joacă, potenţialele pericole, modul adecvat de utilizare şi comportamentul utilizatorilor;  să propună scoaterea din uz a echipamentelor de joacă, echipamentelor care nu mai pot asigura securitatea consumatorilor (beneficiarilor), din cauza uzurii, respectiv a exploatării necorespunzătoare sau vandalizării; să asigure respectarea ordinii în spaţiile de joacă prin inspecţiile periodice şi să aplice sancţiuni prin intermediul Poliţiei Locale pentru nerespectarea regulamentului de utilizare a spaţiilor de joacă și să aducă la cunoştinţa beneficiarilor programul de funcţionare al spaţiilor de joacă, prin afişaje montate în incinta acestora.

În ceea ce privește obligaţiile responsabilului cu întreţinerea locurilor de joacă, regulamentul prevede, printre altele, ca aceștia: să efectueze lucrările de întreţinere, reparaţii şi revizii la locurile de joacă din zona de care răspund, conform „Programului lunar de lucrări”, respectiv „Programului de lucrări urgente” sau planificărilor întocmite de către personalul compartimentului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe; să remedieze în cel mai scurt timp posibil defecţiunile sesizate şi transmise prin programul de lucrări urgente; să semnalizeze corespunzător zona în vederea evitării producerii unor accidente, în cazul lucrărilor urgente, determinate de necesitatea demontării echipamentelor sau a unor părţi componente ale acestora, precum de transportul echipamentelor sau părţilor componente la atelierul specializat (pentru executarea unor reparaţii care nu se pot realiza decât în atelier). Semnalizarea şi protejarea zonei se va realiza prin împrejmuirea locului şi aplicarea la vedere a afişajului „Pericol de accident!” sau „Echipament defect, a nu se utiliza, pericol de accident!”; să cunoască legislaţia şi reglementările în vigoare referitoare la locurile de joacă şi să se asigure de respectarea acestora. În plus, potrivit regulamentului, prestatorul este direct răspunzător de eventualele accidente survenite ca urmare a întreţinerii necorespunzătoare a pieselor şi echipamentelor de joacă şi va suporta eventualele despăgubiri.

Referitor la instrucţiuni, reguli şi interdicţii aplicabile beneficiarului, în regulament se stipulează, de exemplu, că persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani sau persoanelor a căror greutate corporală (cumulată) depăşeşte 54 de kg le este interzisă utilizarea echipamentelor de joacă pentru copii. Se mai prevede că suprafaţa de alunecare a toboganului se utilizează de către un singur copil, fiind interzisă utilizarea simultană de 2 utilizatori și că nu este permisă urcarea pe suprafaţa de alunecare a toboganului în sens invers şi totodată coborârea pe aceasta cu capul înainte.  Nu este permisă escaladarea pe structura echipamentelor de joacă,  excepţie făcând echipamentele special destinate căţărării şi echilibristicii. Echipamentele de tipul rotativelor nu vor fi utilizate de către copii care prezintă simptome cum ar fi: rău de înălţime, rău de mişcare, ameţeală, etc.  Regulamentul mai arată și că este  interzis consumul alimentelor în timpul utilizării echipamentelor de joacă, dar și intrarea în raza de acţiune a echipamentelor a căror componente sunt în mişcare/balans. Leagănul, rotativa sau balansoarul (cumpăna) vor fi utilizate doar în poziţia şezut, fiind interzisă utilizarea acestora stând în picioare. Totodată,  leagănul, rotativa sau balansoarul (cumpăna) vor fi părăsite de utilizatori doar în momentul în care echipamentul s-a oprit din mişcare, fiind interzisă părăsirea scaunului leagănului, rotativei sau a balansoarului (cumpenei) în timpul mişcării acestora. Este interzisă punerea în mişcare a echipamentelor din interiorul razei de acţiune a acestora și este interzisă utilizarea echipamentelor aflate în reparaţii, împrejmuite şi/sau semnalizate prin „Echipament defect, a nu se utiliza! Pericol de accidentare”.

Regulamentul mai prevede că spaţiile de joacă de pe raza municipiului Sfântu Gheorghe se utilizează gratuit de către toţi beneficiarii. Aceștia (utilizatorii) sunt obligaţi să respecte programul de funcţionare afişat la intrarea în spaţiul de joacă și să respecte instrucţiunile de folosire a echipamentelor de joacă, respectiv limita de vârstă şi cea de greutate inscripţionate pe echipament sau pe panoul de avertizare/informare. Totodată, trebuie  să păstreze curăţenia în interiorul şi proximitatea spaţiilor de joacă și să aibă un comportament civilizat şi să respecte normele civice de convieţuire. Regulamentul interzice utilizarea echipamentelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost concepute. Potrivit aceleiași surse, este interzis accesul persoanelor sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor interzise prin lege, precum posesia sau consumul acestora în perimetrul spaţiului de joacă. Acestea sunt câteva dintre regulile din documentul ce este supus dezbaterii.

Totodată, acesta conține recomandări, iar una dintre acestea vizează că accesul în incinta spaţiului de joacă şi utilizarea echipamentelor de joacă de către copii se va face doar însoţiţi de adulţi.

Pentru nerespectarea obligațiilor stipulate în regulament s-ar putea aplica amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei sau între 1000 și 2000 de lei.

Textul complet al proiectului de hotărâre poate fi consultat la sediul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Compartimentul Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură, respectiv pe pagina web a instituţiei: www.sfantugheorgheinfo.ro., iar eventualele propuneri, sugestii, opinii exprimate în scris, conţinând numele, prenumele, domiciliul şi nr. de telefon al semnatarului, se vor depune la Compartimentul Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură sau la adresa de e-mail: [email protected], până la data de 30 decembrie 2019.

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail